Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Доба у номері імені Вишиваного – 24 тисячі гривень

В одному з п’ятизіркових львівських готелів урочисто відкрили номер на честь легендарного політичного діяча, поета, полковника легіону Січових стрільців та армії УНР Василя Вишиваного (справжнє ім’я – Вільгельм фон Габсбург).

Відкриття приурочили до 125-річчя з дня його народження. Львівська обласна рада оголосила 2020-й роком Василя Вишиваного.

Василя Вишиваного вважали одним з неофіційних претендентів на український трон — у разі утворення монархічного ладу. Утім, сам Вишиваний офіційно ніколи не проголошував своїх намірів бути українським монархом, зате прославився військовими й дипломатичними здібностями, поезією і любов’ю до України. 1947 року Вишиваному інкримінували шпигунську діяльність на користь західних держав, звинуватили у зв’язках з ОУН… Тепер на його честь хочуть назвати одну з вулиць Києва, де цей український патріот завершив своє життя (помер у тюремній лікарні).

Президентський номер — це 140 квадратних метрів, просторий зал для ділових перемовин і роботи, дві спальні, три санвузли, кімната для охорони й особистий бар. При вході до номера — фото Василя Вишиваного й табличка українською та англійською мовами, яка свідчить, що це номер на його честь. Меню бару в почесному номері вражає дорожнечею. Пляшка французького вина — 2 тисячі 700 гривень, шампанське — 10 тисяч гривень, келих цього напою — 800 гривень. Доба проживання — 24 тисячі гривень, зі сніданком. Тож це один з найдорожчих готельних номерів у Львові.

«Це значуща подія для міста, — сказав під час урочистого відкриття номера міський голова Львова Андрій Садовий. — Щоб збудувати успішну Україну, потрібно добре знати свою історію». Садовий вручив директору готелю пам’ятну монету із зображенням Любомира Гузара. У рамках урочистостей також відбулося спецпогашення маркованого конверта, присвяченого 125-річчю від дня народження Василя Вишиваного.

Цікаво, як би поставився до готельного варіанта свого вшанування сам Василь Вишиваний? Можливо, сказав би, що автори цієї ідеї передали куті меду? Наступного року, кажуть власники готелю, у ньому «відкриють номер на честь американського історика, дослідника Голодомору в Україні — Джеймса Мейса». А це вже взагалі якийсь «сюр»… «

Раніше у номері, який ми назвали на честь Вишиваного, зупинялися посли багатьох іноземних держав, консули, — розповів «ВЗ» власник готелю В’ячеслав Юткін. — Цей номер дуже полюбляють гості з Польщі. Чи чекаємо в цьому номері на президента України Володимира Зеленського? Якщо зупиниться, запросимо".

Схожі новини