Передплата 2024 ВЗ

«Чоловік, який називає себе отцем Давидом, поглумився над вірою людей і усією Церквою»

На офіційному сайті УГКЦ з’явилася інформація, що під виглядом священника служіння проводить невідома особа

Офіційне повідомлення із закликом до священників і парафіян бути обережними Львівська архієпархія УГКЦ оприлюднила 5 лютого.

«Доводимо до відома священників і вірних Львівської архієпархії те, що на території Львів­ської архієпархії, особливо у парафіях сільських місцевостей, діє особа, яка перед вірними пред­ставляється священником на ім’я Давид. При цьому ця особа досконало володіє богослов­ською термінологією та обізнана з персональ­ними даними священників, архієреїв та відомих вірян Української греко-католицької церкви», — йдеться в повідомленні.

В УГКЦ кажуть, що чоловік не має жодних до­зволів на священичу діяльність. Як міг чоловік «з вулиці» просто так прийти на парафію і без спе­ціального представлення священнослужителів з Львівської архієпархії відправляти там Служ­бу Божу, журналіст «ВЗ» запитала у доктора богослов`я та патристичних наук отця Юс­тина Бойка.

— Цей чоловік, який називає себе отцем Дави­дом, не має жодної належності до Львівської архі­єпархії, як і не має жодних підтверджень про його священство. Але є підтвердження, що він уділяв Святі Тайни, а тому ми зобов’язані були повідо­мити про це, оскільки ми більше про нього нічого не знаємо. Ця особа володіє риторикою, добрими знаннями. Тому ми вирішили цю інформацію опри­люднити. У мене запитують журналісти, чи ми за­фіксували шахрайство з його боку. Ні, нічого такого ми не зафіксували, а тому назвати його шахраєм не можемо. Але точно це не є священник. І цей чоловік не має ніякої спільності зі священниками Української греко-католицької церкви.

— Як довго цей чоловік провадив священ­ничу діяльність?

— Ми цього сказати не можемо, бо це вияви­лося цілком випадково — під час візитацій одні­єї з парафій.

— А хіба може священник просто прийти у якусь сільську церкву і без представлення з єпархії сказати: «Я тут буду служити»?

— Ні, не може. Є певна процедура, перед­бачена церковним правом. Згідно з церков­ним правом, священник, який сумнівається у тому, чи дана особа має освячення чи ні (йдеть­ся про отця-пароха), повинен попросити у чоло­віка, який прийшов, свідоцтво про свячення. Не можу достеменно сказати, як це сталося, бо для нас це також є великим шоком і відкриттям. Але ця особа (отець Давид. — Г. Я.) втерлася в дові­ру священників тим, що вона начебто знає пев­них ієрархів УГКЦ. Не знаю, як цьому чоловіко­ві це вдалося робити. Але він обирав парафії не у місті, а у селах. Зараз у нас, згідно з процеду­рами церковного права, триває промотур спра­ведливості.

— А ви по допомогу зверталися до правоо­хоронних органів, щоб знайти цього псевдо­священника?

— Ми з ним навіть не зустрічалися і не знає­мо, де він зараз може бути. Його бачили лише поодинокі священники, які кажуть, що він до них телефонував з різних номерів телефонів. Приїж­джав під вечір, просив дозволу переночувати, а потім просив ще перебути день-два… Дуже ці­кава схема у нього була. Думаю, що і ми, і села, які через це постраждали, скерують позови до правоохоронних органів, щоб вони цю справу розслідували. Нас цікавить насамперед його ді­яльність як фальшивого священника, який по­глумився над вірою людей і поглумився над ці­лою Церквою.