Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Зима іде – вірус грипу несе!

Зростання захворюваностi епідеміологи прогнозують у груднi й наприкінці січня

Згідно з прогнозом ВООЗ, у епідсезоні 2019- 2020 в Україні циркулюватимуть аж чотири штами грипу (три з них — нові). Це вірус А/Brisbane (H1N1), А/Kansas (H3N2), вірус, схожий на В/Colorado (лінія В Victoria) та ще один штам, схожий на В/Phuket (лінія В/Yamagate). Очiкуються двi хвилi зростання захворюваностi на грип і ГРВЗ — у груднi та наприкінці січня.

Як розповіла «ВЗ» лікар-епідемі­олог відділення організації епі­деміологічних досліджень Львів­ського міського відділу обласного лабораторного центру МОЗ України Олександра Яхницька, із січня по вере­сень цього року у Львові на ГРВЗ захворі­ло 74 353 особи, з них 33 950 осіб (близь­ко 46%) — діти віком до 17 років. Упродовж останнього тижня до лікарів зі симптома­ми застуди звернулися майже 2300 хво­рих, з них трохи більше 51% (1181 особа) — діти. До інфекційних лікарень потрапи­ли 13 хворих — один дорослий та 12 дітей.

Що робити, аби не захворіти на грип?

— уникайте контакту з людьми, в яких є прояви грипозної інфекції;

— за можливості не відвідуйте місць великого скупчення людей;

— часто провітрюйте приміщення (вдома/на роботі) та проводьте у них во­логе прибирання;

— регулярно мийте руки з милом, не торкайтеся зайвий раз немитими руками носа чи рота, не тріть очей. Якщо під ру­кою немає мила — скористайтеся анти­септиком (спреєм або гелем на спирто­вій основі);

— під час кашлю чи чхання прикривай­те ніс і рот одноразовою серветкою, яку після використання потрібно відразу ж викинути — так не станете джерелом ін­фекції для інших. За перших ознак засту­ди залишайтеся вдома. Якщо такі ознаки з’явилися у дитини — не ведіть її у дитса­док чи школу. Пам’ятайте: ви захворіли тільки тому, що хтось вирішив не дотри­муватися цього простого правила;

— повноцінно харчуйтеся. Вибирай­те продукти не за ціною, яскравою упа­ковкою, ситністю, популярністю, смаком — вибирайте ті, які містять найбільше ві­тамінів;

— висипляйтеся;

— уникайте перевтоми та стресів;

— зробіть щеплення від грипу.

«Найефективніший спосіб профілак­тики грипу — вакцинація, — наголошує Олександра Яхницька. — Усупереч по­ширеному міфу, вакцина не ослаблює, а навпаки, посилює здатність організму протистояти небезпечному вірусу. Але перед тим, як зробити щеплення, — про­консультуйтеся з лікарем. Не робіть ще­плення собі самі, не просіть зробити ко­гось із близьких чи сусідів. Вакцинуйтеся лише у лікувальному закладі! Найкращий час для проведення вакцинації — напе­редодні грипозного сезону. Імунітет піс­ля введення вакцини сформується че­рез 7−14 днів. Але вакцинуватися можна упродовж усього епідсезону».

Кому насамперед потрібно зробити щеплення?

— дітям віком до 5 років (особливо — дітям віком до 2 років);

— вагітним жінкам;

— особам, старшим за 65 років;

— людям із надмірною вагою;

— хворим на цукровий діабет;

— людям із хронічними серцево-су­динними захворюваннями, хворобами легенів або іншими важкими хронічними недугами.

У Львові можна зробити щеплення двома вакцинами: французькою «Вак­сігрип Тетра» або корейською «Джі Сі Флю». Із початку епідсезону-2019−2020 у Львові від грипу вакцинувалося понад 1000 осіб.

Захворіли? У вас, імовірно, грип, якщо:

— різко підвищилася температура тіла;

— посилено пітнієте;

— відчуваєте загальну слабкість;

— зауважили, що світло від лампи сильно подразнює вам очі;

— болить голова, горло (не обов’язково), м’язи та суглоби;

— турбує кашель (переважно сухий, але може виникати й вологий), нежить (але не завжди).

І що далі?

Залишайтеся вдома. Намагайтеся звести контакт із рідними до мінімуму, аби їх не заразити. «Хворий на грип за­разний протягом усього періоду хворо­би (до 5−7 днів) — навіть коли симптоми йдуть на спад. Рідше, але може інфікувати оточення у період одужання. Вірус пере­дається повітряно-крапельним шляхом, тому користуйтеся лише своїм посудом та рушником. Якщо є така можливість, на час хвороби відселіться в іншу кімнату. Не займайтеся самолікуванням — зверніть­ся до лікаря. Не зволікайте зі звернен­ням, якщо ваше самопочуття різко погір­шилося, оскільки грип може призвести до важких ускладнень з боку легеневої, сер­цево-судинної, нервової та ендокринної систем», — нагадує фахівець.

Схожі новини