Передплата 2024 «Добрий господар»

«У кінотеатрах не було жодного вільного місця! Навіть стоячого»

На VІІІ Трускавецькому кінофестивалі «Корона Карпат» роздали нагороди

Торік після проведення Трускавецького кінофестивалю «Коро­на Карпат» (медіапартнером є газета «Високий Замок») я писа­ла, що курортна столиця України, місто-оздоровниця Труска­вець, незабаром перетвориться на Канн чи Карлові Вари, — бо на свято кіно сюди з’їжджаються найкращі кінематографісти. А цього року сміливо можу додати, що Трускавець може стати третім відомим кінофестивальним центром на курортних те­ренах (після двох вищезгаданих зарубіжних міст). Кінофести­валь «Корона Карпат», який збирає кіноманів з 2009 року, став культурною візитівкою Західної України. «Я щасливий від того, що у кінотеатрах цього року не було жодного вільного місця, — розповів генеральний директор кінофестивалю Олег Карпин. — Навіть стоячого». Трускавчани й гості міста стояли у прохо­дах під час кіносеансів, наче у час пік в тісній маршрутці… Усі хотіли насолодитися добротним українським кіно!

Щороку перед керівни­цтвом кінофестивалю стоїть питання — прово­дити чи не проводити? Усе впи­рається в кошти. 2019-го Мініс­терство культури України з його програмою «Малі міста — вели­кі враження», мер Трускавця Ан­дрій Кульчинський, Держкіно та департамент культури Львів­ської ОДА зробили все для того, щоб VІІІ Кінофестиваль «Коро­на Карпат» відбувся на високо­му рівні. 7 листопада тільки лі­нивий, мабуть, не прийшов на площу перед кінотеатром «Зла­та», де молодіжний духовий ор­кестр «Львівські фанфари» про­голосив своїм виступом початок VІІІ Трускавецького міжнарод­ного кінофестивалю. Чотири дні курортне містечко жило фести­валем. Відомі актори, зокрема Римма Зюбіна, Ірма Вітовська, Богдан Бенюк, Василь Вірастюк (за «сумісництвом» — «стронг­мен», найсильніша людина сві­ту), із задоволенням роздавали автографи і фотографувалися з шанувальниками.

Після перегляду фільму «Пригоди святого Миколая» виконавця головної ролі Василя Вірастюка (крайній справа) ще довго не відпускали глядачі
Після перегляду фільму «Пригоди святого Миколая» виконавця головної ролі Василя Вірастюка (крайній справа) ще довго не відпускали глядачі

Дехто робив «квадратні очі» і не міг повірити, що вулицею ось так просто, без почту й ар­мії охоронців, ідуть зірки… А вони і справді прості, зате щирі на екрані й у житті. Особливо ті­шилися діти зі спеціалізованої школи для дітей з порушенням опорно-рухового апарату, що у Бориславі. Ніяк не могли зро­зуміти, як ті люди поміщаються у телевізорі. Тож акторам дове­лося розповідати, як твориться кіно… Діти фотографувалися з Ірмою Вітовською, їх щиро обі­ймала Римма Зюбіна. Діти із за­доволенням дивилися коротко­метражні фільми, а потім один хлопець, Дмитро, сказав, що мріє стати актором.

„Актриса Римма Зюбіна отримала сердечко, виготовлене вихованцями спеціалізованої школи для дітей з порушенням опорно-рухового апарату, що в Бориславі
„Актриса Римма Зюбіна отримала сердечко, виготовлене вихованцями спеціалізованої школи для дітей з порушенням опорно-рухового апарату, що в Бориславі

Щороку на Алеї кінослави у Трускавці відкривають нову бронзову плиту переможцю по­переднього кінофестивалю. То­рік Гран Прі виборола стрічка «Гірська жінка на війні». І у день закриття свята кіно меморіальну плиту, на якій викарбувано назву цього фільму і прізвище режисе­ра, урочисто відкрили.

Промопродюсер «Solar Media Entertaimant» Олександра Миколишин з генеральним директором кінофестивалю Олегом Карпиним відкрили бронзову плиту переможцю попереднього кінофестивалю – стрічці «Гірська жінка на війні».
Промопродюсер «Solar Media Entertaimant» Олександра Миколишин з генеральним директором кінофестивалю Олегом Карпиним відкрили бронзову плиту переможцю попереднього кінофестивалю – стрічці «Гірська жінка на війні».

— В Україні з’являються кі­нофестивалі різного рівня, наш глядач повертається до традиції відвідувати кінотеатри. І це без­межно тішить, — сказала Ірма Ві­товська. — Колись ми потрапили у своєрідну воронку, коли кіноте­атри переживали стагнації, а за­раз настає час, коли люди почи­нають знову дивитися кіно.

Цьогорічний кінофестиваль — особливий, як і торік, адже ор­ганізатори вже вдруге за історію його проведення «зелене» світ­ло дали лише українським філь­мам. Наш кінематограф на повну силу заявив про свою потужність і вміння зняти таке кіно, яке смі­ливо може конкурувати із зару­біжними фільмами на світових кі­нофестивальних майданчиках.

На кінофестивалі було пред­ставлено багато українських фільмів, серед яких прискіпливе журі вибрало 11 найкращих, що змагалися в основній конкурс­ній програмі за «Золоту корону» — найвищу нагороду фестивалю. Під час прес-конференції, що відбулася у день закриття свя­та кіно, усім кортіло довідатися, який фільм журі назвало найкра­щим. Але голова журі кінофести­валю актриса Римма Зюбіна три­мала інтригу…

Довго тримали її також ве­дучі церемонії закриття, Зоря­на Петрас та Богдан Процишин. То запросили на сцену співачку Наталю Кудряшову, і та розпові­ла, хто переміг у «короткому ме­трі». То запросили на сцену фіна­ліста «Голосу країни», відомого співака Назара Савка, якого гля­дачі ніяк не хотіли відпускати. Бо Назар не лише чудовий викона­вець. Він розповів багато цікаво­го — і про фільм «Червона рута», у якому його мама Марія Ісаак вперше заспівала «Водограй», і про Володимира Івасюка — твор­ця чудових композицій.

І от нарешті настав той мо­мент, коли на сцену вийшли члени журі й почали називати перемож­ців. Абсолютним тріумфатором стала стрічка молодого україн­ського режисера Антоніо Лукіча «Мої думки тихі». Фільм отримав аж три «корони». Антоніо Лукіч — «Найкращий режисер», Ірма Ві­товська, яка зіграла головну роль у стрічці, названа «Найкращою актрисою». І найвищу нагороду, «Золоту корону», «Моїм думкам тихим» вручили як найкращій по­внометражній картині.

— Свою роботу присвячую своїй мамі, — сказала Ірма Ві­товська. — Я також мама і знаю, що прийде час, коли доведеться відпустити сина. І у цьому є схо­жість мого персонажа у фільмі зі мною. Це чесний фільм про зви­чайних людей, а тема еміграції зараз дуже актуальна для Украї­ни. На жаль, наша молодь, при­наймні більшість, мріє поїхати за кордон.

За словами Ірми Вітовської, це вже третя її нагорода за цю роботу. Фільм вийде у широкий прокат 2 січня наступного року.

У номінації «Найкращий ак­тор» переміг Олег Шульга за роботу у стрічці «Позивний «Бандерас». Найкращою корот­кометражкою назвали «Анну» Олеся Саніна, а приз за найкра­щу студентську роботу отримав Володимир Маков за «Нетерпи­мість». Відкриттям кінофестива­лю став наймолодший режисер Єгор Бондаренко, якого наго­родили дипломом за анімацій­ну стрічку «Пляшка». Спеціаль­ним дипломом журі нагородило стрічку «Іловайськ 2014. Баталь­йон Донбас», яку зняли за недер­жавні кошти.

Приємно, що всі учасники кі­нофестивалю отримали дипло­ми від членів журі, а спонсори нагородили переможців путівка­ми на відпочинок у Трускавці.

— Я безмежно щасливий, що з кожним роком до нас приїж­джає все більше акторів, — роз­повів «ВЗ» генеральний дирек­тор кінофестивалю Олег Карпин. — Але ще більше задоволення отримую, коли бачу, що глядачів у залі більше, аніж місць. Бо на­віть стояти цього разу було ніде! Це свідчить про те, що україн­ське кіно сміливо конкурує із за­рубіжними фільмами. Нам є що показати і чим похвалитися. Дя­куючи команді — режисеру Бори­су Савченку, генеральному про­дюсеру Теодозії Микитці, моїй дружині Наталі і донечці Вікто­рії, багатьом волонтерам — нам вдалося зробити усе, що запла­нували.

Усі фото авторки

Трускавець

Схожі новини