Передплата 2024 «Добрий господар»

У Яблуневі пахло не ренетами, а… коноплею

На Прикарпатті «накрили» найбільшу плантацію марихуани в історії цього краю: 4 гектари, 90 тисяч кущів, 0,5 тонни готової продукції. Кілограм готового зілля збували за 3,5 тисячі євро

«Яблунів — це вам не Амстердам!!! Результат спільної роботи поліції та СБУ із залученням спецпідрозділів! Найбільша плантація коноплі в історії Прикарпаття: 4 гектари, 90 тисяч кущів, 0,5 тонни готової продукції. Оціночна вартість цього всього не менше 50 мільйонів євро!!!»

Цей пост і відповідні фото виставив у себе на фей­сбук нещодавно призна­чений очільник Івано-Фран­ківської ОДА Денис Шмигаль (виходець зі Львова, свого часу працював керівником депар­таменту економіки у Львівській ОДА). Денис Шмигаль цитує місцеве видання «Курс»: у селі Яблунів Косівського району працівники СБУ, поліції та про­куратури викрили величезну плантацію марихуани, яку ви­рощували в теплицях площею 4 га. На місці в Яблуневі затрима­ли понад два десятки робітни­ків «ферми».

Як повідомляє видання, те­плиці, в яких вирощували мари­хуану, належать ППФ «Явсон», але були передані в оренду. За­сновником та керівником ППФ «Явсон» є відомий підприємець Олександр Яворський. Він є власником аеродрому у Косо­ві, був президентом Федерації літакового спорту України, кіль­ка разів балотувався у народ­ні депутати та був помічником нардепів Ігоря Насалика (у 4-му скликанні) та Петра Ющенка (у 6-му скликанні). ППФ «Явсон» є також співвласником готель­но-ресторанного комплексу «Медея» у селі Яблунів, поряд з яким розташовано теплиці.

Соцмережі активно обго­ворюють сенсаційне викриття та затримання. Виявляється, люди знали про цю наркотичну плантацію, розташовану на міс­ці колишньої теплиці для виро­щування огірків і помідорів. «Я цю плантацію постійно бачив, коли їхав з Косова до Коломиї! І всі говорили, що там вирощу­ють помідори та тепличні овочі. Ця „теплиця“ існує вже багато років. Хто це все прикривав ро­ками?» — пише Roman Fotuima.

Масштаби виробництва нар­козілля і технічна підготов­ка всього процесу вражають. Як повідомили у прес-центрі СБУ, блоковано діяльність ор­ганізованої групи, яка налаго­дила масштабне вирощування марихуани та її хімічної оброб­ки. Встановлено, що у Косів­ському районі області місце­вий житель зі спільниками взяв в оренду в одному з сіл теплич­но-овочевий комбінат. У тепли­цях площею чотири гектари зловмисники висадили еліт­ні сорти канабісу з підвищеним вмістом тетрагідроканабінолу. Господарські та адміністратив­ні будівлі пристосували під пе­реробку наркотичної сировини.

Під час спецоперації право­охоронці затримали одного з організаторів та двох співор­ганізаторів, а також двадцять найманих працівників, які за­безпечували роботу наркола­бораторії. У теплицях на спеці­альному ґрунті виявили майже 100 тисяч нарковмісних рослин і подрібнену рослинну масу ко­ноплі загальною вагою понад тонну. Вартість виготовлено­го з цієї сировини наркотику на чорному ринку становила б по­над п’ятдесят мільйонів євро.

Плантація була обладнана високотехнологічними систе­мами підігріву, освітлення, по­ливу, підживлення ґрунту і по­вітря, датчиками температури та вологості, централізованою мережею відеоспостереження і охоронялася службовими со­баками. Наймані працівники і охорона працювали у дві зміни за грошову винагороду й про­живали в господарських будів­лях з кухнею та їдальнею. Пер­сонал під час роботи закривали на території, щоб уникнути кра­діжок і самовільного виходу.

Кілограм готового зілля ор­ганізатори збували за 3,5 тися­чі євро. Перевіряється версія, що наркотик оптовими парті­ями переправляли за кордон. У межах кримінального прова­дження, розпочатого за ч. 2 ст. 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, збе­рігання, перевезення, переси­лання чи збут наркотичних за­собів, психотропних речовин або їх аналогів) Кримінально­го кодексу України, тривають слідчі дії.

Операція проводилась спільно зі слідчими слідчо­го управління та працівниками управління протидії наркозло­чинності ГУ НП за процесуаль­ного керівництва прокуратури області.

«Наразі не можу розголо­шувати подробиць, чекаємо на прес-конференцію правоохо­ронців, — розповів «ВЗ» голо­ва Івано-Франківської ОДА Денис Шмигаль. — Фактич­но правоохоронні органи про­тягом декількох тижнів супро­воджували, вели роботу, були слідчі дії по цьому об’єкту, вже були рішення судів на цю спецоперацію, відповідно тре­ба було провести спецзаходи, щоб виявити засновників, ор­ганізаторів, канали збуту тощо. Тому операція проходила в та­ємному режимі. 11 вересня відбулися затримання. Зага­лом затримання відбувалися протягом доби, тому інформа­ція була непублічною. Зараз уже вийшли в публічну площи­ну, і слідчі органи коментувати­муть свої дії. А люди в районі, очевидно, знали про цю план­тацію, тому що запах ко­нопель розповсюджу­вався далеко за її межі.

— Місцеві журна­лісти пишуть про особу Олексан­дра Яворського, який є засновни­ком і керівником ППФ «Явсон». І справді, дивно було б, аби він не знав, що саме ви­рощують на орен­дованій у його фір­ми ділянці…

— Зараз ще неко­ректно називати будь-які прізвища. Ще немає су­дових рішень, тривають слідчі дії. Це прізвище людини, яка є власником теплиць і яка здала їх в оренду. Є слідство і працю­ють правоохоронці. Вони да­дуть нам всю інформацію, коли прийде час.

До речі…

Уже наступного дня піс­ля сенсаційного блокування наркотичної плантації надій­шла інформація, що прези­дент Володимир Зеленський звільнив Петра Дідуха з по­сади начальника Управління Служби безпеки України в Іва­но-Франківській області. Це не залишилося непоміченим серед дописувачів соцмереж, які відслідковують ситуацію із плантацією марихуани.

«А чи пов’язано якимось чи­ном те, що спецоперацію про­водило Івано-Франківське СБУ і указом президента Укра­їни про звільнення керівника обласного СБУ? Щось зробив не так чи поліз не туди…» — за­питує Тарас Виноградник. «То подарунок від нового очільни­ка СБУ. Звільнили голову об­ласного СБУ Дідуха. Думаю, всі про це знали і чекали мо­менту, щоб викинути. Не вірю у випадковість. Так само, як в одному селі, що на Фран­ківщині, миють камінь з Рів­ненщини. Думаю, що теж під щось розкриють тіпа сильнєй­шу операцію. Яка ганьба!» — відповідає Дмитро Симак.

Усі фото — СБУ

Схожі новини