Передплата 2024 «Добрий господар»

За «Золотого Дюка» боротимуться кінематографісти 18 країн

12 липня в Одесі стартував ювілейний, Х Міжнародний кінофестиваль

Цьогорічний Одеський міжнародний кінофестиваль, що триватиме з 12 по 20 липня, відбудеться під знаком жіночої рівності, на підтримку жінок у бізнесі та кіноіндустрії. Ініціативу підтримає американська актриса, відома захисниця прав жінок Роуз Макговен.

У програмі Одеського кі­нофестивалю-2019 буде представлено 110 фільмів. На участь у престижному свя­ті кіно у Південній Пальмірі було подано 1100 картин, однак фес­тивальна комісія відібрала 12 по­внометражних фільмів з 18 країн — України, Колумбії, Аргентини, Нідерландів, Німеччини, Швеції, Уругваю, Литви, США, Великої Британії, Італії, Албанії, Китаю, Люксембургу, Бельгії, Ізраїлю, Франції та Грузії. Вони бороти­муться за Гран-прі ОМКФ — «Зо­лотого Дюка». У національній програмі буде представлено п’ять повнометражних та 10 ко­роткометражних фільмів, які ві­дібрала комісія з трьохсот наді­сланих на конкурс стрічок.

Серед почесних гостей Одеського кінофестивалю буде зірка французького кінемато­графа Катрін Деньов. Актриса представлятиме фільми, в яких зіграла, у тому числі і «Шер­бурзькі парасольки». Їй буде вручено «Золотого Дюка» за внесок у кіноіндустрію. Таку ж нагороду організатори кінофес­тивалю вручать британському кінорежисеру Майку Лі.

Х Одеський кінофестиваль розширює свої локації прове­дення кіносеансів, творчих зу­стрічей. Організатори мають на­мір зафіксувати рекорд Гіннесса на найбільшу кількість глядачів під час показу просто неба.

Головною подією Одесько­го кінофестивалю стане де­монстрація на Потьомкінських сходах 13 липня німого філь­му американських режисерів Джорджа У. Гілла та Кларенса Брауна «Козаки», знятого 1928 року, у супроводі симфонічного оркестру і хору.

Ювілейний, Х Одеський кі­нофестиваль 12 липня відкрив фільм «Прекрасна епоха» фран­цузького режисера Ніколя Бе­доса. Стрічка, гучна прем’єра якої відбулася на 72-му Канн­ському кінофестивалі, розпові­дає про Віктора — чоловіка, яко­му вже за шістдесят. Його життя стає з ніг на голову, коли дружи­на зраджує його з другом сім’ї. Одночасно з цим Віктор дізна­ється про новітню розвагу: за допомогою історичної рекон­струкції компанія надає клієн­там можливість поринути у ми­нуле. Чоловік вирішує оживити найбільш пам’ятний тиждень життя — коли 40 років тому зу­стрів велике кохання. Головні ролі у фільмі виконали Даніель Отей, Ґійом Кане та Фанні Ар­дан.

Закриватиме Х Одеський міжнародний кінофестиваль стрічка «Бог існує, його ім’я — Петрунія», що брала участь в основному конкурсі 69-го Бер­лінського кінофестивалю. Кар­тина македонської режисерки Теони Струґар-Мітевської здо­була нагороду екуменічного журі та Нагороду німецької асо­ціації артхаусних кінотеатрів. Фільм заснований на реальних подіях, що мали місце кілька ро­ків тому на сході Македонії. Що­року у січні місцевий священник кидає в річку дерев’яний хрест, який потім шукають сотні чоло­віків. Добра доля і процвітання чекають на того, хто його знайде. Цього разу Петрунії яки­мось чином вдається потрапити у воду та першою взяти хрест. Її суперники шаленіють — як мо­гла жінка взяти участь у їхньому обряді? Усе неначе летить шке­реберть, але Петрунія стоїть на своєму. Вона здобула хрест і не збирається його віддавати.