Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Індустрія телекому зростає

Компанія «Київстар» підтримує Джазовий фестиваль Leopolis Jazz Fest, який дев’ятий раз поспіль відбувається у Львові. Президент «Київстару» Олександр Комаров разом з командою завітали до нашого міста на свято музики.

Олександр Комаров відзначив, Leopolis Jazz Fest — одна із знакових подій в Україні. За його словами, у ці дні неймовірне місто Львів розквітає, і подякував львів’янам та організаторам за ту надзвичайну і неповторну атмосферу, яку дарує Leopolis Jazz Fest.

У фестивальні дні кореспондент «Високого Замку» мала нагоду поспілкуватися з керівництвом найбільшої української компанії. Дізнавалася про те, що зараз відбувається в індустрії мобільного зв’язку і зв’язку назагал у нашій країні, про потенціал 4G, міфи про 5G, про те, як телеком впливає на економічне зростання країни та інші цікаві новини від «Київстар».

Зараз індустрія переживає злет. Для цього є кілька передумов. Одна з найголовніших — це впровадження нових стандартів зв’язку 3G і 4G, активна модернізація абонентської бази. Усе це додає провідній компанії фактично вибухового зростання.

Київстар — великий платник податків. Торік компанія сплатила до державного бюджету 8 млрд гривень податків. За останні три роки інвестиції мобільних операторів у 3G і 4G становили 57 млрд грн. Вони забезпечують роботою 10 тисяч осіб.

Також Олександр Комаров повідомив про те, що мобільні оператори у 2018 році забезпечили 3,4% капітальних інвестицій в Україні (635 млн доларів), реально ставши найпотужнішими інвесторами в економіку країни. Для порівняння: транш Міжнародного валютного фонду, наданий Україні для підтримки економічної стабільності у грудні 2018 року, становив 1400 млн доларів. І це притому, що галузь займає у ВВД 1,5 відсотка.

Ще один позитив — до сервісів мобільного зв’язку усі настільки звикли, що сприймають їх, як щось буденне. На відміну від інших, послуги телекому наповнені ще й емоційно, бо дають можливість щоденно спілкуватися мільйонам людей.

Ще одна річ стосується результату, скоригованого на інфляцію. У 2019 році уперше за багато років індустрія покаже позитивні результати, тобто вийде на 6,5 відсотка приросту у реальних, скоригованих на інфляцію, грошах.

«Київстар» є найбільшим гравцем на ринку мобільного зв’язку, який з врахуванням технологічних обмежень, які існують в індустрії, показує феноменальний успіх.

Львівську область президент «Київстару» назвав стратегічним пріоритетом компанії.

Тут понад 2 млн абонентів Київстару. А ще — вищий, ніж по Україні, показник покриття 4G — 71% проти 68%. «Тут живуть динамічні люди», — каже Олександр Комаров. Він наголошує і на кращих прогресивних практиках, які полягають у будівництві базових станцій на опорах зовнішнього освітлення і міського електротранспорту. Завдяки цьому компанія може поліпшувати покриття в густонаселених районах Львова.

Приклад розвитку у Львівській області компанія втілює в інших регіонах, бо має намір показати, як повинно бути.

Олександр Когут, директор з регуляторного забезпечення «Київстару», розповів про те, що потрібно для подальшого розвитку телеком-галузі. «Нашу щоденну роботу не помічають, але всі зауважують, щойно вітер робить перебої у зв’язку. Однак ми працюємо якісно і намагаємося зробити кращим життя кожного абонента.

Як мобільний оператор ми використовуємо в Україні 27 відсотків радіочастот. Сплачуємо за це до держбюджету 97 відсотків усіх рентних платежів за РЧР. Це болісно, системно і несправедливо. Це ставки 24 тисяч гривень проти 46 грн, як сплачують деякі компанії. Щороку мінфіну, нашому регулятору, наголошуємо, що так не повинно бути, давайте робити якийсь здоровий баланс, щоб такого тиску на три великі компанії не було.

Наш ключовий заклик до держави — дайте нам можливість розвиватися, вкладати, інвестувати гроші. 35 відсотків — це сумарна цифра податкового навантаження на компанію.

Кілька слів про ПДВ на експорт послуг. Ми втрачаємо понад 200 тис грн збитки на відшкодуванні ПДВ. Держава не компенсовує… Так не має бути. Це суттєва цифра для мобільної індустрії.

Усім відомий збір в 7,5%, який введений як «податок на розкіш». Цей податок щонайменше треба трансформувати, перетворити в цільовий збір на розвиток галузі", — каже Олександр Когут.

Ще одне болюче питання — крадіжки та пошкодження телеком-мереж. За 3, 5 роки галузь отримала шалені збитки, до того ж оператори змушені відновлювати пошкоджене власним коштом. Найбільше потерпають від цього Дніпропетровська, Запорізька, Харківська, Одеська, Полтавська і Київська області. Причиною є низька кримінальна відповідальність та майже безкарність злочинців, відсутність контролю за ринком металобрухту. Страждають оптоволоконні лінії від злодіїв, коли разом із міддю шкодять мережу. У Верховну Раду внесено законопроект, яким пропонується внести зміни до Закону України «Про металобрухт», яким пропонується посилити кримінальну відповідальність та підвищити штрафи. Оператори переконані, що парламент (цей чи новий) підтримає документ.

Маркетинг-директор компанії «Київстар» Павло Даніман двадцять років у телекомі. «Ми пишаємося тим, що „Київстар“ збудувала таку чудову мережу 4G. Цю тезу підтверджують тести, проведені Ookla (компанії належить застосунок Speedtest. Ми ж ставимо собі за мету розширювати покриття і швидкість», — розповідає Павло Даніман.

«За останній рік компанія покрила якісним 4G зв’язком 6 502 населені пункти та охопила ним 28 млн жителів. Якщо подивитися на мапу, то у Львові та області найвища цифра покриття — 588 населених пунктів. Днями я відкрив для себе, що на Львівщині найбільша частка сільського населення у порівнянні в цілому в країні.

Рік тому, у червні, коли лише запустили 4G зв'язок, його покриття становило лише 32 населені пункти, лише великі міста. Тоді було лишень 2 тисяч базових станцій. А зараз цей показник зріс до 6,5 тисяч базових станцій. 68 відсотків населення має доступ до технологій новітнього зв’язку. У рази зріс трафік завдяки технологіям.

Для того, аби люди змогли спробувати і насолодитися швидкістю зв’язку, компанія розпочала акцію «Літо 4G без ліміту». До кінця липня безлімітний інтернет доступний для кожного, хто приєднався до 4G-родини, без плати за трафік. Тому просто вмикайте 4G і дивіться, вантажте, постіть, чатьтесь та грайте.