Передплата 2024 «Добрий господар»

«Чому поліція не шукає мого сина?»

Після того, як суд оголосив вирок у резонансній справі про таємниче зникнення та вбивство львів’янина Тараса Познякова, в цій історії і досі чимало білих плям...

Києво-Святошинський ра­йонний суд визнав Дмитра Голуба винним у вбивстві львів’янина Тараса Позняко­ва та засудив його до дові­чного ув’язнення.

4 квітня 2016 року 25-річ­ний помічник судді Шевчен­ківського районного суду Тарас Позняков виїхав зі Льво­ва до Києва власним авто. Ско­риставшись популярним інтер­нет-сервісом BlaBlaCar, взяв зі собою двох чоловіків — колишніх бійців «Правого сектору» — Дми­тра Голуба з Чернівців та Луа­на Кінгісеппа, громадянина РФ. Однак дорогою до столиці Тарас несподівано зник… До його роз­шуку долучились не лише право­охоронці, а й батьки, рідні, дру­зі та небайдужі активісти. Через тиждень після зникнення Тараса автомобіль знайшли в одному з гаражних кооперативів у Києво-Святошинському районі. У сало­ні були сліди крові. Однак тіла Та­раса досі не знайшли…

Правоохоронці встанови­ли: власника автівки розстріля­ли. Пострілів було три. Влучили у стегно, спину та груди. Попри знайдені речові докази та прове­дені експертизи, у цій резонанс­ній справі чимало білих плям…

Адвокат 36-річного Дми­тра Голуба Роман Клименко ще до оголошення вироку заяв­ляв у суді, що, можливо, «ніяко­го вбивства не було». У комен­тарі для «ВЗ» батько Тараса, пан Олександр, пояснив: у такий спосіб адвокат намагався за­тягнути справу, і жодних дока­зів того, що його син живий, він не надав. Крім того, усі експер­тизи підтвердили, що його сина убили. Питання — за що? Версію про бажання заволодіти 10-річ­ною автівкою батьки рішуче від­кидають. Отже, мотив вбивства і досі не відомий…

Раніше батько Тараса Позня­кова розповідав і про шантаж з боку Дмитра Голуба. Мовляв, той обіцяв пану Олександру, що покаже місце, де вони закопали тіло, в обмін на відмову від усіх обвинувачень і… 50 тисяч дола­рів. Батько зустрічався з Голубом у СІЗО і навіть погодився запла­тити ці гроші. Але передати їх Го­лубу так і не вдалося (усі домов­леності зловмисник зірвав). Крім того, Голуб почав вимагати вже не 50, а 75 тисяч доларів. І пере­говори вирішив вести не з бать­ком, а з мамою Тараса. Тоді пан Олександр звернувся до поліції.

У суді Дмитро Голуб пово­дився зухвало. Весь час обра­жав батьків Тараса та прокли­нав суддів. Служителі Феміди на 1,5 року відсторонили Голуба від судових засідань через хамську поведінку, нецензурну лексику та погрози.

Попри те, що у розмові з бать­ком Дмитро Голуб заявляв, що «ми стріляли, і ми його (Тараса. Авт.) закопали», у суді після ого­лошення вироку на запитання журналістів «Де тіло?» відповів: «Яке тіло, ви що, здуріли? Тарас десь засмагає, а мені тут довічне позбавлення волі». Також засу­джений звинуватив суддів в упе­редженості, заявивши, що ті не захотіли вислухати його остан­нього слова, порушили його гро­мадянські права. «Це цирк на­справді», — додав Голуб.

Ще один фігурант цієї резо­нансної справи — Луан Кінгісепп. Три роки перебував у міжнарод­ному розшуку, а в березні 2019 р. загинув за дивних обставин під час вибуху у київській квартирі (багатоповерхівка неподалік ки­ївського управління поліції). Кін­гісепп підірвався на саморобній гранаті. Відомо, що у цій квартирі з ним була 33-річна жінка. Свідки бачили, як вона після вибуху ви­бігала з квартири…

Рідні Тараса упевнені, що ця жінка може пролити світло у справі їхнього сина
Рідні Тараса упевнені, що ця жінка може пролити світло у справі їхнього сина

Відомо, що Ірина Хлинова ро­дом з Київщини. Раніше пра­цювала гримером-візажистом. Саме вона допомагала Кінгісеп­пу залишатися невпізнаним — гримувала, коли виходив на ву­лицю. Останнім часом носив довге волосся та бороду. Колись же мав коротку зачіску.

Правоохоронці проводили об­шуки у квартирі цієї жінки. Тепер Ірина зникла… Рідні Тараса ці­кавляться: «Чому правоохоронці досі не допитали цю жінку? Чому її не розшукують?». «Правоохо­ронці довели справу до її юри­дичного завершення. Але чому поліція не шукає мого сина?» — запитує батько.

Рідні Тараса упевнені: засу­джений до довічного ув’язнення знає все! Але не каже… «Він (Дмитро Голуб. Авт.) до остан­нього сподівався, що уникне по­карання. Дивна обставина: ад­вокат Голуба не прийшов на засідання, коли оголошували ви­рок… Написав клопотання, щоб справу розглянули без нього».

Пан Олександр сподівається, що саме Ірина, яка жила з Кінгі­сеппом, зможе розповісти дета­лі цієї резонансної справи і вка­зати, де тіло Тараса. Крім того, батько упевнений, що у цій спра­ві є ще хтось, досі не відомий, але зацікавлений у зникненні сина.

Слідство триває…

Схожі новини