Будемо їсти чорну ікру ложками!
33 фермери на Пустомитівщині об’єдналися в агротуристичний кластер «ГорбоГори»
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/390106/foto-2.jpg)
Зловити амурського сома, помилуватися чудовими краєвидами, поспостерігати, як росте середземноморський равлик, скуштувати сиру з молока корови джерсейської породи… Усі мрії можна втілити, від’їхавши лише двадцять кілометрів від Львова. У Пустомитівському районі на Львівщині (на території Семенівської, Поршнянської та Раковецької сільських рад) 33 місцеві фермери об’єдналися в агротуристичний кластер «ГорбоГори» — аби виробляти органічну продукцію, розвивати туризм, відновлювати автентичні ремесла.
Учасник АТО, власник фермерського господарства «Радвань Нова» Антон Мільчевич, з яким поспілкувалася журналіст «ВЗ», вирішив створити майданчик для реалізації мрій колишніх воїнів. Сама ж ідея зародилася ще до війни у його дружини Галини. Вона, львів’янка, погодилася переїхати на хутір і вести разом із чоловіком господарство. Антон — родом із гір, із Закарпаття, змалечку бачив, як його родина доглядала овець, тож йому теж хотілося цього спробувати. Хоч Львівщина — не гори, а вівці для нашого краю не є традиційним видом тваринництва, Антон успішно його розвиває.
/wz.lviv.ua/images/articles/2019/05/foto_1.jpg)
Ідею об’єднання підтримали місцеві фермери, знайшли порозуміння у департаменті агропромислового розвитку ЛОДА, обласному фонді підтримки будівництва на селі. Зав’язали контакти з Інститутом сільського господарства Карпатського регіону НАНУ
Відтак у 2018 році відкрили власний фермерський магазин «ГорбоГори» у Пустомитах. Райрада надала приміщення, а ЛОДА та Пустомитівська РДА — кошти та обладнання для нього. Топ-хіти продажу — молоко від фермерського господарства Михайла Кметика, жива риба від «Карпатського водограю» та овочі борщового набору, вирощені у фермерському господарстві Петра Вовка «Малинівка» у селі Містках.
Коло учасників кластеру постійно розширюється. Якщо на початках їх було 12, зараз уже 33.
«Усі учасники кластеру — унікальні й цікаві, — наголошує Антон Мільчевич. — Ми не відбирали до нашого кооперативу кума-свата-брата. Тому у командній роботі маємо успіх».
Із Антоном Мільчевичем їдемо у Пустомити, до рибного господарства «Карпатський водограй», директором якого є Олег Габуда. Тут займаються племінною роботою з відтворення амурського сома. А також вирощують різні види осетра і стерлядь. Скоро очікують мати чорну ікру.
Під час гастрономічних турів туристи можуть самі зловити рибу, приготувати й посмакувати нею.
У «Карпатському водограї» проходять практику студенти ЛНУ ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького, тут навчають фермерів, які взяли в оренду озера. «Люди думають, що взяв озеро, вкинув рибу — і вона росте. Такого не буває, бо озеро треба лікувати, а рибу — годувати», — розповідає Олег Габуда.
У програмі кожного гастротуру «ГорбоГорами» неодмінним пунктом є відвідини «Західного равлика». «Ми беремо своєю неординарністю», — розповідає Ірина Юськевич, яка три роки разом зі своїм чоловіком Іваном вирощує цього молюска. Подивитися, як організований процес, скуштувати заморський делікатес і чудово відпочити у компанії приємних, надзвичайно гостинних людей завжди багато охочих. Після зимової перерви на фермі відновили проведення екскурсій, і групи записані у чергу аж до червня.
/wz.lviv.ua/images/articles/2019/05/foto_4.jpg)
А фермерське господарство Олега та Анни Темчишиних «Агротемп» на території Вовківської сільської ради має 84 дійні корови породи Джерсей і Гольштин. Власники — за фахом комп’ютерники. «Не знаю, як так вийшло, що потягнуло у фермерство, — розповідає пані Анна. — Встаємо о 4-й ранку. Ми не є тими фермерами, які найняли людей і забули про господарку». На базі господарства працює цех із переробки молочної продукції під торговою маркою «Львівська сироварня «Джерсей», де виготовляють крафтові сири.
До формування кластера причетний і фермер Ігор Мандзюк. Його господарства — у селі Поршні. Тут вирощують гречку, зернові. Також пан Ігор має консервний цех, де виготовляють м’ясні тушонки, консерви. У своєму фермерському господарстві «Малинівка» вирощує овочі борщового набору Петро Вовк.
Серед ідей — створення разом із науковцями дорадчої служби, яка надаватиме допомогу фермеру-початківцю. Для молодих сімей хочуть створити спеціальні майданчики-агрооселі. «Коли молода сім’я має ідею, але не має полів, то у нас є земля, і ми можемо їм частину виділити — підготовлену, зорану, з комунікаціями, — поділилася Галина Мільчевич. — Молоді люди можуть реалізувати там свій стартап — чи лавандове поле засадити, чи почати вирощувати равликів, чи парник закласти, чи курей розвести… Тобто хочемо створити свого роду технопарк сільськогосподарської діяльності. Ми допомагатимемо початківцям технікою, їм не треба буде думати, де взяти кредит, аби купити собі трактор. Уже багато охочих зголошуються, почувши про таку ідею. Навіть із Херсона зацікавилися, готові переїхати до Львова».
У «ГорбоГорах» активно розвивають зелений туризм. Розпочали прокладати два велосипедні, один кінний і два пішохідні маршрути. Буде тут і лижна траса. Має працювати туристичний інформцентр, майстер-школа «Місто Майстрів», агросадиба, туристичні кемпінги. У кластері мають намір створити щонайменше 70 робочих місць, зокрема для учасників АТО.
Фото з архіву кластера