Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Будемо їсти чорну ікру ложками!

33 фермери на Пустомитівщині об’єдналися в агротуристичний кластер «ГорбоГори»

Зловити амурського сома, помилуватися чудовими краєвидами, поспостерігати, як росте середземноморський равлик, скуштувати сиру з молока корови джерсейської породи… Усі мрії можна втілити, від’їхавши лише двадцять кілометрів від Львова. У Пустомитівському районі на Львівщині (на території Семенівської, Поршнянської та Раковецької сільських рад) 33 місцеві фермери об’єдналися в агротуристичний кластер «ГорбоГори» — аби виробляти органічну продукцію, розвивати туризм, відновлювати автентичні ремесла.

Учасник АТО, власник фермерсько­го господарства «Радвань Нова» Ан­тон Мільчевич, з яким поспілкувалася журналіст «ВЗ», вирішив створити май­данчик для реалізації мрій колишніх вої­нів. Сама ж ідея зародилася ще до війни у його дружини Галини. Вона, львів’янка, по­годилася переїхати на хутір і вести разом із чоловіком господарство. Антон — ро­дом із гір, із Закарпаття, змалечку бачив, як його родина доглядала овець, тож йому теж хотілося цього спробувати. Хоч Львів­щина — не гори, а вівці для нашого краю не є традиційним видом тваринництва, Антон успішно його розвиває.

Антон Мільчевич – ініціатор створення кластеру «ГорбоГори»
Антон Мільчевич – ініціатор створення кластеру «ГорбоГори»

Ідею об’єднання підтримали місце­ві фермери, знайшли порозуміння у де­партаменті агропромислового розвитку ЛОДА, обласному фонді підтримки будів­ництва на селі. Зав’язали контакти з Ін­ститутом сільського господарства Кар­патського регіону НАНУ та Львівським Н У ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького. Підписали меморан­дум про співпрацю зі всіма інституціями під егідою Мінагрополітики.

Відтак у 2018 році відкрили власний фермерський магазин «ГорбоГори» у Пус­томитах. Райрада надала приміщення, а ЛОДА та Пустомитівська РДА — кошти та обладнання для нього. Топ-хіти продажу — молоко від фермерського господарства Михайла Кметика, жива риба від «Карпат­ського водограю» та овочі борщового на­бору, вирощені у фермерському господарстві Петра Вовка «Малинівка» у селі Містках.

Коло учасників кластеру постійно роз­ширюється. Якщо на початках їх було 12, зараз уже 33.

«Усі учасники кластеру — унікальні й ці­каві, — наголошує Антон Мільчевич. — Ми не відбирали до нашого кооперативу ку­ма-свата-брата. Тому у командній роботі маємо успіх».

Із Антоном Мільчевичем їдемо у Пусто­мити, до рибного господарства «Карпат­ський водограй», директором якого є Олег Габуда. Тут займаються племінною робо­тою з відтворення амурського сома. А та­кож вирощують різні види осетра і стер­лядь. Скоро очікують мати чорну ікру.

Під час гастрономічних турів туристи можуть самі зловити рибу, приготувати й посмакувати нею.

У «Карпатському водограї» проходять практику студенти ЛНУ ветеринарної ме­дицини та біотехнологій імені С.З. Ґжиць­кого, тут навчають фермерів, які взяли в оренду озера. «Люди думають, що взяв озеро, вкинув рибу — і вона росте. Такого не буває, бо озеро треба лікувати, а рибу — годувати», — розповідає Олег Габуда.

У програмі кожного гастротуру «Гор­боГорами» неодмінним пунктом є відвіди­ни «Західного равлика». «Ми беремо сво­єю неординарністю», — розповідає Ірина Юськевич, яка три роки разом зі своїм чо­ловіком Іваном вирощує цього молюс­ка. Подивитися, як організований процес, скуштувати заморський делікатес і чудово відпочити у компанії приємних, надзвичай­но гостинних людей завжди багато охочих. Після зимової перерви на фермі віднови­ли проведення екскурсій, і групи записані у чергу аж до червня.

В Ірини Юськевич підростають равлики
В Ірини Юськевич підростають равлики

А фермерське господарство Олега та Анни Темчишиних «Агротемп» на території Вовківської сільської ради має 84 дійні ко­рови породи Джерсей і Гольштин. Власни­ки — за фахом комп’ютерники. «Не знаю, як так вийшло, що потягнуло у фермерство, — розповідає пані Анна. — Встаємо о 4-й ран­ку. Ми не є тими фермерами, які найняли людей і забули про господарку». На базі господарства працює цех із переробки молочної продукції під торговою маркою «Львівська сироварня «Джерсей», де виго­товляють крафтові сири.

До формування кластера причетний і фермер Ігор Мандзюк. Його господар­ства — у селі Поршні. Тут вирощують греч­ку, зернові. Також пан Ігор має консервний цех, де виготовляють м’ясні тушонки, кон­серви. У своєму фермерському господар­стві «Малинівка» вирощує овочі борщово­го набору Петро Вовк.

Серед ідей — створення разом із нау­ковцями дорадчої служби, яка надавати­ме допомогу фермеру-початківцю. Для молодих сімей хочуть створити спеціаль­ні майданчики-агрооселі. «Коли моло­да сім’я має ідею, але не має полів, то у нас є земля, і ми можемо їм частину ви­ділити — підготовлену, зорану, з комуніка­ціями, — поділилася Галина Мільчевич. — Молоді люди можуть реалізувати там свій стартап — чи лавандове поле засадити, чи почати вирощувати равликів, чи парник закласти, чи курей розвести… Тобто хо­чемо створити свого роду технопарк сіль­ськогосподарської діяльності. Ми допо­магатимемо початківцям технікою, їм не треба буде думати, де взяти кредит, аби купити собі трактор. Уже багато охочих зголошуються, почувши про таку ідею. Навіть із Херсона зацікавилися, готові пе­реїхати до Львова».

У «ГорбоГорах» активно розвивають зе­лений туризм. Розпочали прокладати два велосипедні, один кінний і два пішохід­ні маршрути. Буде тут і лижна траса. Має працювати туристичний інформцентр, майстер-школа «Місто Майстрів», агроса­диба, туристичні кемпінги. У кластері ма­ють намір створити щонайменше 70 робо­чих місць, зокрема для учасників АТО.

Фото з архіву кластера

Схожі новини