Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У 46 років народила… 18-ту дитину!

Усе село Познань, у якому живе породілля Людмила Ковалевич, багатодітне

Село Познань Рокитнівського району Рівненщини сьогодні відоме не лише у всій Україні, а й у світі. Бо разом із сусіднім Глинним, із яким входить в одну сільську раду, займає перше місце у Європі за народжуваністю! Ще б пак, тутешні жінки б’ють усі рекорди, адже мало не через хату народжують по 10 і більше дітей. А Людмила Ковалевич напередодні Нового року привела на світ… 18-те маля!

Щаслива Людмила Ковалевич із новонародженою Тамілочкою. Фото Управління охорони здоров’я Рівненської ОДА
Щаслива Людмила Ковалевич із новонародженою Тамілочкою. Фото Управління охорони здоров’я Рівненської ОДА

46-ічна Людмила Петрівна — частий «гість» пологового будинку в Рокитному. Від­коли народжувала тут вперше 27 років тому, з декретів не виходить. За попо­вненням повертається сюди через рік, а то й щороку. І дуже радіє, що Господь посилає їй таку велику сім’ю. Правда, із сумом згадує, як один із синочків помер. Зате щаслива, що далі дітки ведуться.

В останні дні 2018 року Людмила Ковалевич прийшла з животиком у пологовий будинок увісімнадцяте. І напередодні Новоріччя народила до­нечку Тамілу. Дівчинка з’явилася на світ здоровою, з вагою 3 кілограми 650 грамів та зростом 52 сантиметри. Мама відразу обрала їй ім’я і ощас­ливила новиною тата, який ще був на заробітках. Тож поспішала забирати додому неньку з немовлям найстар­ша донька Ковалевичів, Олена Дро­буш. До речі, вона вже теж багатодітна мама, адже разом з чоловіком виховує чотирьох малят.

Проводжали щасливе сімейство мало не всі працівники медзакладу. За звичаєм, побажали крихітці здоров’я й рости на радість батькам. А мамі-ге­роїні — повертатися до них ще. Жінка не відмовлялася: «Як дасть Бог, при­йду і в 19-й раз».

А вдома на крихітку з нетерпінням чекала родина. Що невдовзі доведеть­ся ділитися колисочкою з Тамілою, вже знає найменший син Ковалевичів Тимофійчик, якому всього рочок. Так робили усі його старші брати-сестри. Він ще добре не ходить, зате з цікавістю погля­дає на ще меншу «лялю», до якої тепер у хаті прикуто найбільше уваги.

На запитання, чи додалося в домі клопоту, щаслива породілля з усміш­кою зауважує, що у них все як завжди. Адже змалку виховували старших си­нів та дочок так, аби ті допомагали гля­діти та виховувати менших. Радіє, що в родині особливих труднощів немає. Хіба тата діти бачать не так часто, як би хотілося — він постійно їздить на за­робітки. Дуже допомагають і зяті, яких у родині вже троє.

Тримають Ковалевичі і чимале гос­подарство. Тільки кабанів колять чоти­ри на рік. А ще ж є кури та інша птиця. Роботи не цураються — всьому дають раду. На день варять до 10 літрів супу чи борщу, на раз ліплять по півтисячі пельменів.

Зважаючи на таку неординарну по­дію, особисті вітання в Познань адре­сував голова Рівненської обласної дер­жавної адміністрації Олексій Муляренко. «З великої родини починається успіш­на держава! — написав він. — Щиро вітаю родину Ковалевичів з маленьким дивом. Нехай ваша принцеса росте на радість батькам. Спокійних ночей, здорових зуб­чиків, доброго апетиту, рум’яних щічок і постійних усмішок. З новонародженою!»

Та виявляється, що Людмила Петрів­на — не рекордсменка у себе в околиці. 19 січня 2019 року на 19-ту дитину че­кає 44-річна жителька сусіднього Глин­ного. До речі, теж Ковалевич, але Світла­на. А цих двох мам-героїнь «доганяють» молодші, які виховують по 15, 16 та 17 ді­тей. У сільраді кажуть: у них кількадесят сімей виховують по десять і більше ді­тлахів, а таких родин, в яких одне чи двоє малят, в околиці майже нема. Бо тут усі багатодітні.

Феномен Познані та Глинного давно намагаються розгадати науковці. А міс­цеві жителі впевнені: плодовитість сім’ям дарує… дуб-патріарх. Адже неподалік, в урочищі Юзефинська дача, зростає ти­сячолітній велетень, що, за переказами, був свідком походів на древлянські зем­лі 945 року ще київського князя Ігоря! Тож має дерево відповідне прізвисько — «Дуб князя Ігоря», або ж його знають ще як «Юзефинський дуб». Він найстаріший в Україні. За традицією, не одне покоління місцевих жителів кладе у колисочки сво­їм синам та дочкам його листочки. Щоб дітки росли здорові і були… плодовиті.

Рівненська область

Схожі новини