Передплата 2024 «Добрий господар»

На вагу страшно стати, у джинси — годі влізти!

Чому взимку прокидається «вовчий апетит» і як за три місяці не погладшати?

Тільки-но пообідали, а рука вже тягнеться до тістечок і канапок із ковбасою? Щоб зігрітися, організм потребує великої кількості енергії. Саме тому взимку їсти хочеться більше. Особливо кортить калорійних продуктів. Прості вуглеводи (здоба, солодощі, хліб, картопля, борошняні вироби), консервація — ось приблизний раціон українця у холодну пору року. А незабаром стартує марафон різдвяних столів, пережити який без наслідків для фігури буде складно.

Навесні вага пригадає нам усе — і кутю, і пампу­хи, і ті пляцки, які скушту­вали, «щоб взяти рецепт»… Як же не набрати зайвих кілогра­мів? Як виглядати неперевер­шено у Новорічну ніч, адже хо­четься, щоб новесенька сукня ідеально лежала по фігурі? Секре­тами стрункості ділиться лікар-дієтолог вищої категорії Оль­га Муштрук.

«На роботу організму взимку негативно впливають зменшен­ня тривалості світлового дня і зниження температури. Слаб­шає імунітет, обмін речовин упо­вільнюється, що стає причи­ною набору ваги. Не страшно, якщо наберете за зимовий пері­од 1−2 зайві кілограми за умови, що ваша вага у межах норми, — заспокоює фахівець. — Навес­ні при правильному харчуван­ні, здоровому сні і ходьбі (хоча б протягом однієї години на день) з легкістю повернете втраче­ні форми. А от якщо ваша „ви­хідна“ вага — далека від ідеалу, страждаєте від ожиріння, — по­збутися зайвих кілограмів буде непросто».

Не хочете погладшати за зиму?

— Уникайте холодної їжі з холодильника, споживай­те тільки гарячу. У такий спосіб швидше зігрієтеся. Це стосу­ється як перших, других страв, так і напоїв. Не їжте на ходу і «усухом'ятку».

— Не зловживайте солодо­щами (здобою, тістечками, цу­керками, солодкими напоями) або хоча б частину цих продук­тів замініть корисними, напри­клад, медом (2−3 ч. л. на день), сухофруктами, фруктами, замо­роженими ягодами, чорним шо­коладом. Пам’ятайте — навіть корисні продукти потрібно вжи­вати у міру. Якщо хочеться з’їсти шматочок торта, не їжте його у Новорічну ніч — краще залишіть на наступний ранок.

— Налягайте на супи. Буль­йони, борщі, овочеві та бобо­ві супи принесуть користь орга­нізму і допоможуть залишатися стрункими. Уникайте супів-пю­ре, у рецептурі яких є борошно.

— Їжте багато овочів (паро­вих, відварних). Віддавайте пе­ревагу сезонним (буряку, капус­ті, моркві, селері, зелені). Овочі забезпечать організм усіма не­обхідними вітамінами.

— Вживайте протягом дня не менше трьох порцій фруктів (яблук, груш, цитрусових) і за­морожених ягід (чорницю, ма­лину, журавлину, смородину, порічку).

— М'ясо, риба, молочні про­дукти з невеликим вмістом жиру мають бути основою зимово­го раціону. Вони забезпечать енергією і відчуттям ситості.

— Між основними прийомами їжі їжте сухофрукти або горіхи у невеликих кількостях. Вони за­безпечать організм вітамінами і мікроелементами.

— Пам'ятайте про здоровий сон, адже у холодну пору року організм особливо його потре­бує.

Експрес-дієта перед Новим роком

«З допомогою експрес-дієти можна скинути 3−5 зайвих кіло­грамів, однак майте на увазі, — застерігає Ольга Муштрук, — це відбудеться за рахунок м’язів і води. Вдаватись до таких дієт можна не частіше, ніж один раз на рік. Недоліком таких дієт є те, що при поверненні до звично­го способу життя втрачені кіло­грами зазвичай повертаються. Для довготривалого результату необхідно дотримуватися зба­лансованого здорового раціону, який допоможе підібрати лікар, якщо є проблеми з вагою».

Приклади експрес-дієти

Варіант № 1

Три дні — рис. Зварити без додавання солі. Кількість після приготування 600−700 г на весь день. Наступні три дні — сві­жі овочі (1−1,2 кг на день). Та­кож без солі та без олії (можна полити лимонним соком). Далі три дні відварна курка без шкір­ки. Варити без додавання солі. Вага курки до варіння — 1 кг.

Упродовж дня пийте воду, зелений чай, каву без цукру (до 2 л).

Кількість втрачених кілогра­мів залежить від вихідної ваги. У середньому за допомогою такої дієти можна позбутися 3−5 кг.

Варіант № 2

Перший день. 1 л кефіру 2,5% жирності розділіть на вісім порцій.

Другий день. 600 мл кефі­ру і 400 г домашнього сиру до 5% жирності. По черзі їжте сир і пийте кефір.

Третій день. 600 мл кефіру і чотири картоплини, відварені «у мундирі».

Четвертий день. 600 мл ке­фіру і 400 г свіжих огірків.

П’ятий день. 600 мл кефіру і 400 г відварної курки.

Шостий день. 1 л кефіру.

Схожі новини