Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Засмучений, що я ніколи не побачу Сизрань»: реакція на санкції Росії фігурантів списку

  • 01.11.2018, 17:58
  • 1 889

Фігуранти санкційного списку, який оприлюднила сьогодні Росія, не забарились із реакцією на нього.

Як повідомляв «ВЗ», глава уряду Росії Дмитро Медведєв підписав постанову, яка вводить санкції проти 322 громадян і 68 компаній з України. Санкції запровадили проти українських суддів, депутатів, бізнесменів, керівників відомств, зокрема, проти глави МВС України Арсена Авакова. У санкційний список також увійшли колишній прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк і колишній лідер «Правого сектора» Дмитро Ярош. Як зазначається, рахунки, цінні папери та майно учасників санкційного списку, що знаходяться в Росії, підлягають блокуванню.

Президент України Петро Порошенко прирівняв список із державної нагородою.

«Хочу сказати, що в Україні перебування в цьому списку — це як якась державна нагорода, принаймні це так сприймається», — зазначив Порошенко.

Віце-президент ПАРЄ Володимир Ар'єв зазначив, що Росія знову ввела санкції за дитячим принципом «сам дурак».

«Впадають в маразм, нічого дивного», — написав він у Facebook.

«А я тільки зібрався купити „Газпром“ і взяти в оренду Спаську вежу Кремля. Тепер шиш», — жартує у своєму дописі народний депутат України, координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук.

Народний депутат України і член колегії при МВС Антон Геращенко розділив людей, які потрапили під санкції на три групи. Перша — справжні борці з російською агресією. Друга — бізнесмени із власністю у Росії чи окупованому Криму, яку «тупо хочуть відібрати». І третя — «агенти Кремля», яких таким чином хочуть «легалізувати».

Арсеній Яценюк відзначив, що це «не санкційний список», а більшість прізвищ у ньому — патріоти України.

Секретар РНБО Олександр Турчинов лаконічно написав: «налякали їжаків голим задом».

Міський голова Дніпра Борис Філатов зазначив що не відчуває ані гордості, ані смутку.

«Мене бентежить одне. Вітчизняні політики вже заковтнули наживку і як папуаси з бубнами вже танцюють навколо багаття. Почали в лічилки грати відразу: «Я потрапив в список, а він — ні», — написав Філатов.

Міністр інфраструктури Володимир Омелян написав, що засмутився би, якби не потрапив до списку. Він також зазначив, що «беззуба імперія з падаючими мостами, літаками, ракетами, затонулими доками і авіаносцями на вугіллі просто проголошує потішні політичні і релігійні анафеми, штампуючи папірці проклять і санкцій».

«Визнанням заслуг у війні з російською агресією» назвав санкції голова українського Інституту нацпам’яті Володимир В'ятрович.

Голова комітету ВРУ з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар також назвала санкції визнанням.

Нардепа Сергія Висоцького також потішило визнання його «зусиль зі знищення впливу Росії на Україну світ».

Віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко заявила, що їй приємно перебувати в одному списку з багатьма пристойними людьми. Проте вона також відзначила, що в списку є «парочка прізвищ для прикриття своїх, кремлівських». Санкції проти підприємств вона назвала «підлими», а не новими.

Нардеп Олексій Гончаренко написав, що потрапляння до списку означає, що він все робить правильно.

Нардеп Борислав Береза прирівняв російські санкції до заборони «стрибати з даху».

«Чи засмучений я, що не зможу вдихнути загиджене повітря Челябінська? Чи є смуток в моїх очах, що я не побачу Сизрань? … Ні, мене все це не зачіпає», -написав він і назвав список «посміховиськом», яке нічого не змінює.