«Хочете кілограм — нате! Хочете тонну? Та будь ласка!»
- 15.10.2018, 13:22
- 2 090
Журналіст «ВЗ» взяла участь в акції «Збери яблука сам»
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/378841/jab1.jpg)
Осінь — пора збирати щедрі врожаї. Однак, як виявилося, на ринку існує чимало проблем стосовно реалізації аграрної продукції. Для того, щоб дослідити ситуацію «зсередини», Львівська ОДА організувала виїзд журналістів на одне з фермерських господарств.
«Ярко» — фермерське господарство, що займається вирощуванням городини й садовини. Уже протягом двох тижнів там акція: кожен може придбати зібрані власноруч яблука за гуртовими цінами виробника. Наша компанія з восьми осіб, озброєна мікрофонами, камерами, блокнотами й пакетами для плодів, вирушає за межі Львова. Пункт призначення — Звенигород Пустомитівського району.
Кілька кілометрів ґрунтовою дорогою, обабіч розкинулися акуратні латки полів. Біля чималого саду (9 га) нас гостинно зустрічає засновник фермерського господарства Ярослав Кардаш (на фото). Ведучи групу поміж рядів яблунь, чоловік розповідає: «Садом займаюся з 2003 року. Посаджено кільканадцять різних сортів яблук, починаючи від літніх і закінчуючи зимовими. Одними з найвідоміших сортів є „Ґала“, „Аріва“, „Ґлостер“, „Ґолд“, „Топаз“. У промислових садах рідко садять таку кількість сортів. Я сам біолог за фахом, мене завжди цікавило різноманіття. Тут у нас не було поширене садівництво, але дуже хотілося випробувати сорти, дізнатися, які для цієї території найбільше підходять».
/wz.lviv.ua/images/articles/2018/10/jab_2.jpg)
Садівництво — це не просто посадити дерева, і хай собі ростуть та плодоносять. Це складна праця багатьох років, невпинні дослідження в аграрній галузі, готовність до ризиків і несподіванок, пов’язаних з природними умовами й ринком збуту.
Пан Ярослав пояснює: «Клімат у нас досить непростий. Сьогодні тут чудово, але взимку цю територію „прошивають“ холодні східні вітри. Це важко переносять сорти, які люблять багато тепла й сонця. Не рекомендував би садити „Ґолден делішес“ (відомий як „яблуко-груша“), „Ранет Семиренка“, бо тут вони не хочуть рости. Хорошими є так звані імунні сорти — стійкі до парші й борошнистої роси, що дозволяє максимально уникати хімічних засобів для захисту рослин. Два роки поспіль були пізні заморозки, зав’язь осипалася. На жаль, лише те, що залишилося після заморозків, давало нечисленні плоди. Цьогоріч погода була сприятлива, урожай хороший. Хоча сад, як для інтенсивного, уже старий. Відплодоносив він 15 років. Це оптимальний час, після якого рекомендовано проводити реконструкцію».
Дерева й справді старі, це видно навіть непрофесіоналу. Попри це, гілки ледь не ламаються від величезної кількості (й непоганої маси) яблук. Попередньо з’ясувавши смаки сортів, обираємо ті, що найбільше до вподоби. Плоди самі падають у руки, червонобокі, соковиті й великі (у середньому — 300−350 грамів кожне). Господар допомагає наповнити пакети, відра та ящики і розповідає: «Акція виникла спонтанно. Вийти цього року на ринок зі своїм товаром — проблема, бо в інших господарств теж хороші врожаї. Я хотів запропонувати людям можливість приїхати й нарвати собі яблук до кольору й до вибору! Це ще й гарний активний відпочинок. Можна приїжджати й у вихідні — ми відкриті. Щоб люди мали змогу спробувати весь асортимент яблук, ми спеціально не зривали повністю деякі сорти. Та й ліміту немає: хочете кілограм — нате! Хочете тонну? Та будь ласка! Акція триває близько двох тижнів. За цей час, може, 15 людей зголосилося, як правило, у вихідні. Я віддаю яблука по 6−8 грн. за кілограм, залежно від розміру й сорту. Можна не рвати плоди, а взяти собі вже зібраних».
Пан Ярослав найманих робітників не тримає. З великою господаркою йому допомагає сім’я (має семеро дітей, старша донька живе за кордоном).
Поруч з нами, сумлінні й неспішні, працюють звенигородці. Пані Валентина Каганяк рве яблука для дітей, онуків. Беруть повні мішки, на цілу зиму. Зазначає, що багато людей приїжджають по фрукти з міст, адже купувати за ціною від виробника вигідніше. Та й упевнені, що все тут натуральне, своє.
/wz.lviv.ua/images/articles/2018/10/jab_4.jpg)
Екологічності тут справді приділяють багато уваги. Коли ми з острахом поглядали на яблука, боячись скуштувати, пан Ярослав з усмішкою запевнив, що вони абсолютно чисті й не зашкодять. Хочу додати від себе — вони ще й неймовірно смачні! Просто смак дитинства, налитих сонцем дарів осені. Додому назбирала два пакети яблук.
«Я їздив Європою і з’ясував, що тема обробки дерев хімічними засобами для захисту дуже актуальна, — каже фермер. — Але я, як біолог і еколог, стараюся вирощувати натуральний продукт. Ми використовуємо біологічний захист і добрива. На сьогодні ще не маємо сертифікації як органічне фермерське господарство, бо вже потрібно здійснювати реконструкцію садів. Але все в процесі».
Ще одною великою проблемою садівника є відсутність сховищ. Яблука вкладають у кагати, накривають агро-волокном. Не найкращий вихід з положення, але поки що так.
Яблук просто не злічити! Зрозуміло, всі не вдасться продати, та й акція не повністю вирішить проблему. Ми поцікавилися, чи є великі фірми-заготівельники, які купують яблука на переробку, наприклад, на соки. «На жаль, у цій галузі процвітає монополізм, — відповів фермер. — Маємо тільки „Яблуневий дар“ на Городоччині. Цього року фірма купує яблука по… гривні за кілограм. Розумієте, якщо наймати людей, оплачувати збір плодів, а в результаті отримувати копійки, то господарство стає нерентабельним».
Хотілося б, щоб садівництво в Україні розвивалося, а такі акції проводилися у формі свята, а не через безвихідь… Ярослав Кардаш каже: «Сподіваємося виключно на власні сили. Свого часу велика державна допомога була, коли закладали сади. Тоді діяв 1% збір на розвиток садівництва, виноградарства, ягідництва, хмелярства. За рахунок тих коштів була серйозна дотація й підтримка в 2003—2005 роках. Вважаю, ця програма й далі повинна працювати — для розбудови господарств і виходу з нашою продукцією на світовий ринок».
Олена Мацьків
Фото авторки