Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Суддя Плотніцький тримає в кабінеті три томи творів митрополита Шептицького: це презент від Садового

Президент України Петро Порошенко своїм указом ліквідував Львівський апеляційний господарський суд. Натомість створено Західний апеляційний господарський суд.

Президент України Петро Порошенко своїм указом ліквідував Львівський апеляційний господарський суд. Натомість створено Західний апеляційний господарський суд, який об’єднає господарські справи із кількох Західноукраїнських областей — Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької.

Новим головою суду (таємне голосування суддів: 13 осіб — «за», один не підтримав жодного кандидата) обрано суддю з багаторічним стажем Бориса Плотніцького. Пан Борис — уродженець Вінницької області, тривалий час працював на Донеччині. Працює у цьому суді з 2012 року. Борис Плотніцький запросив до себе в гості журналістів, щоб задекларувати про відкритість Феміди, розповісти про проблемні питання та плани на майбутнє.

… Вхід до суду — через рамку-металошукач. Охоронець телефонує прес-секретарю суду, повідомляє про гостей. Перевіряє моє прізвище у списку.

Починаємо знайомство з Борисом Плотніцьким у його робочому кабінеті. Пан Плотніцький показує нам за вікном у дворі сумнівну багатоповерхівку, яка щодня псує настрій.

«Наші судді протестували, писали листи, аби припинити будівництво, — каже. — Але за земельною ділянкою та цим будівництвом стоїть один з відомих адвокатів Львова. Нічого не вдалося зробити».

Журналіст «ВЗ» попросила суддю показати свій робочий стіл, канцелярські аксесуари, цінні речі.

«Ось годинник-компас, він не цінний. Це проста канцелярія, як і всі ручки, — каже Борис Плотніцький. — Для мене є цінними дві роботи в рамці — „Кредо життя“ та Заповіді Марії Терези. Живу по них. Ще у моїй шафі є медалі із зображенням українських гетьманів, чимало книжок. Серед особливо цінних книжок, якими горджуся — три томи пастирських послань митрополита Андрея Шептицького, яких мені подарував міський голова Львова Андрій Садовий. А потім, коли Садового запитали, що подарував Віктору Януковичу, той зізнався: один том пастирських послань Шептицького. Я тоді загордився собою, бо мені мер Львова подарував аж три томи митрополита».

Звертаю увагу на сувенір у вигляді тризуба, синьо-жовтого стяга та калини. Цей сувенір густо обрамлений камінням. Запитую в голови суду, чи це бува не діаманти, або кристали Сваровскі.

«Та які діаманти, чи Сваровскі? — заперечує Борис Плотніцький. — Це звичайне каміння, як на біжутерії. Цей сувенір придбаний у канцелярському магазині і коштує копійки. Не пригадую, хто подарував його мені».

Сувенір не вкритий коштовним камінням. Принаймні у цьому переконує господар кабінету
Сувенір не вкритий коштовним камінням. Принаймні у цьому переконує господар кабінету

Борис Плотніцький вирішив розповісти про життя-буття нової установи. Каже, судова реформа змінила правила роботи. Зокрема, змінилися вимоги до якісного наповнення суддівського складу. Вперше суддями можуть стати адвокати, науковці та патентні повірені. Каже, у Західному апеляційному господарському суді працює 13 суддів, які пройшли переатестацію. Деякі провалили тест на рівні елементарних знань комп’ютера та швидкості набирання тексту…

«Цих суддів трохи замало, але не надто критично. Бо по штату у нас має бути 28 суддів, — каже Борис Плотніцький. — Очікуємо, коли наступні кадри теж пройдуть переатестацію. Західний апеляційний господарський суд розглядає 486 справ».

Запитую у Бориса Плотніцького про резонансні справи і коли будуть вироки. Каже, на перше місце поставив би справу рейдерського захоплення торгового центу Victoriya Gardens. На другій сходинці — довгограюча справа сім’ї Мачеусів (з Львівської міської ради), які роками судяться за майно. На третьому місці — справа єврейської громади, яка судиться за майно в центрі Львова. І чомусь на четверту сходинку суддя Плотніцький поставив резонансну справу забудови у парку «Знесіння» (компанія «Архібуд» планує звести готельний комплекс). Пригадує, як півроку тому громадські активісти принесли під двері суду бензин, хотіли палити шини. «Презент» принесли особисто для Бориса Плотніцького. Але він не злякався витівок активістів, надалі обходиться без державної охорони.

Каже, на посаді голови суду зароблятиме 81 тисячу гривень на місяць, задоволений заробітками. Кілька років тому придбав у Львові трикімнатну квартиру площею 112 «квадратів». Згідно з е-декларацією, 2017 року теперішній голова Західного апеляційного господарського суду задекларував 465 тис. грн. доходу, 540 тисяч — готівка. Тримає на рахунку у банку 17 тис. 824 грн. Серед нерухомості — земельна ділянка площею тисячу метрів квадратних у Красногорівці Донецької області. Борис Плотніцький їздить на авто Volkswagen Passat 2011 року випуску (вартості в е-декларації не вказано).

Цікавимося, що покращиться в роботі Західноукраїнського апеляційного господарського суду. Серед планів — обладнати ще один зал для онлайн-трансляції судового засідання. А на ремонт актового залу суду з державної скарбниці передбачено 2,7 мільйона гривень. Також будуть ремонтувати дах суду. 750 тисяч гривень з обласної скарбниці обіцяє докинути Львівська обласна рада (приміщення суду — на балансі Львівської облради). Для інвалідів запрацює вбиральня, на це передбачено 900 тисяч гривень.