Передплата 2024 «Добрий господар»

Сенцов припинив голодування, — ЗМІ

  • 05.10.2018, 10:55
  • 896

Український режисер Олег Сенцов, якого незаконно засудили у Росії, припинив голодування.

Про це повідомив заступник директора ФСВП Валерій Максименко, інформує «Інтерфакс».

«Кращі дієтологи Москви розробили для нього спеціальну дієту для виведення його з голодування», — сказав Максименко.

Адвокати Сенцова поки повідомлення ФСВП про припинення голодування не прокоментували.

Раніше адвокат Дмитро Дінзе розповідав, що Сенцов кілька разів відмовлявся від госпіталізації до міської лікарні. Зокрема, за словами Дінзе, існувала загроза того, що Сенцова «виведуть з голодування — насильно почавши нормальне годування».

Наприкінці вересня стало відомо, що Сенцова все ж доставили з колонії в Лабитнангську міську лікарню для, як повідомляла ФСВП, «планового обстеження».

Український режисер Олег Сенцов, засуджений в Росії до 20 років в'язниці за звинуваченням у тероризмі, оголосив голодування в середині травня. Він вимагав звільнити з російських в'язниць кілька десятків українців, яких він вважає політв'язнями. Голодування Сенцов тримав понад 140 днів.

З вимогою звільнити Сенцова виступали політики багатьох країн світу, а також іноземні та російські громадські діячі та діячі культури.

Раніше про припинення Сенцовим голодування повідомили деякі ЗМІ.

«Я дякую всім, хто брав участь, і наших (ФСВП, — ред.) лікарів, і лікарів лабитнангської лікарні, і адвокатів, які підказали йому, що треба жити, що життя триває. Остаточно його вмовили наші лікарі, наші фахівці. І він вибрав життя», — сказав Максименко.

Водночас російська правозахисниця Тетяна Щур, яка займалася справою незаконно ув’язненого Олега Сенцова в 2015 році, повідомила, що також поки не має підтвердження.

«Тільки що дізналася, чекаємо новин від адвоката. Не поспішайте. Але це гарна новина. Хоча причини припинення голодування Олегом Сенцовим можуть бути поганими. Чекаємо»,
— відповіла Тетяна Щур 24 каналу.

Водночас, як заявив глава Ради з прав людини при президенті Р Ф Михайло Федотов, Олег Сенцов написав заяву про припинення голодування в присутності адвокатів, повідомляє «Інтерфакс».

«Керівництво ФСВП мене вранці поінформувало про те, що Олег Сенцов написав заяву про припинення голодування. Він цю заяву написав у присутності своїх адвокатів», — сказав Федотов.
Він також заявив, що тепер російські лікарі, які «підтримували здоров'я Сенцова під час багатомісячного голодування, допоможуть йому в процесі виходу з нього».

Водночас кореспондент «Нової газети» Антон Наумлюк повідомив у Facebook, що підтвердження про припинення голодування Сенцова немає.

«Підтвердження того, що Сенцов припинив голодування немає. Начальник колонії в Лабитнангі нічого про це не знає, адвокат Дмитро Дінзе зараз у Сенцова», — написав він.

Окрім цього Міністерство закордонних справ України та Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова звернулися до російської сторони з вимогою надати інформацію про стан здоров'я засудженого в РФ українського режисера Олега Сенцова.

«МЗС України, уповноважений з прав людини відправили в РФ запит негайно надати офіційну інформацію про стан здоров'я громадянина України Олега Сенцова», — написала віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко на своїй сторінці в Facebook.

Геращенко також зазначила, що українська сторона очікує інформацію про Сенцової від його адвоката, який «єдиний має можливість хоч зрідка бачити Олега, і з яким в МЗС України підписано офіційну угоду про надання правової допомоги політв'язню Сенцову».

Нагадаємо, північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону в серпні 2015 року засудив Сенцова, затриманого в Криму в 2014 році, до 20 років колонії суворого режиму. У РФ його звинуватили в створенні на території Криму терористичного співтовариства.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив голодування з вимогою відпустити всіх українців, засуджених у РФ. Весь цей час життя Сенцова підтримували тюремні медики за допомогою поживних сумішей.

Схожі новини