Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Названо нову причину екологічного лиха в окупованому Криму

  • 06.09.2018, 15:05
  • 1 057

Причина негативного впливу розташованого в окупованому Росією Криму заводу «Титан» на навколишнє середовище і здоров’я людей — не кислотний накопичувач відходів підприємства, а викиди в атмосферу, які здійснює завод.

Про це заявив заступник міністра екології та природних ресурсів України Віктор Вакараш після ознайомлення очолюваної ним делегації урядової міжвідомчої робочої групи з ситуацією, що склалася в результаті виробничої діяльності кримського заводу «Титан» в населених пунктах Каланчацького та Чаплинського районів Херсонщини, повідомляє «Укрінформ».

«На перший погляд, причина не в накопичувачі. Головна причина — викиди. Головна причина тільки в цьому. Це, однозначно, не випаровування (з кислотного накопичувача заводу „Титан“, — ред.)», — розповів Вакараш, зазначивши, що до такого висновку прийшли українські фахівці, які відвідали райони Херсонщини, розташовані поблизу заводу «Титан».

За його словами, українські фахівці відібрали на цій території проби грунтів.

«Можливо, на понеділок, на вівторок у нас будуть аналізи відібраних грунтів, і тоді можна буде говорити, як воно вплинуло на грунту», — зазначив заступник міністра.

Як повідомлялося, через наявний зараз в Криму дефіциту води, в місті Армянськ на розташованому там заводі «Титан» оголилося 42 квадратних кілометра кислотного накопичувача підприємства. На думку деяких фахівців і посадових осіб, випаровування з цього накопичувача небезпечних сполук і їх подальше конденсування може негативно відобразитися на здоров'ї людей, які живуть в Армянську, Красноперекопську та навколишніх населених пунктах окупованого Криму і в Каланчацькому та Чаплинському районах Херсонської області.

У ніч на 24 серпня в криському місті Армянськ стався викид невідомого отруйної речовини. Згодом прес-служба Азово-Чорноморського регіонального управління Держприкордонслужби України повідомила про те, що на Херсонщині прикордонники зафіксували факт хімічного забруднення з території окупованого Криму. Зазначалося, що протягом останнього тижня прикордонники Херсонського загону на адмінкордоні з Кримом фіксували випадки отруйних хімічних викидів з заводу «Титан». Це призвело до різкого погіршення здоров'я місцевих жителів і особливо дітей. Крім того, на металевих предметах, деревах, дахах будинків і навіть всередині приміщень утворився маслянистий наліт з жовто-зеленим відтінком.

Схожі новини