Передплата 2024 «Добрий господар»

Десятьох дітей побили, трьох хотіли зґвалтувати?

Звинувачення у сексуальних домаганнях директор дитячого притулку назвав… «грою за сценарієм»

На Волині — скандал. Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова оприлюднила шокуючі факти з життя вихованців Рожищенського притулку для дітей, які потрапили у складні життєві обставини. Посилаючись на результати моніторингового візиту правозахисників у заклад, зазначила: діти скаржаться на побиття та сексуальні домагання!

«Дітки розповіли, що сам директор та його брат, який працює черговим з режиму, їх б’ють та ображають нецензурними словами. Дівчата повідомили, що брат директора торкався різних частин їхнього тіла. Діти скаржилися виховательці, але вона відмахнулася — сказала, що вони все вигадують», — написала омбудсмен на своїй сторінці у Facebook.

Після повідомлення Денісової у навчально-виховний заклад один за одним прибули поліція, прокуратура, служба у справах дітей, керівник профільного департаменту Міністерства соціальної політики Руслан Ковбаса. Не оминув Рожище й голова Волинської обласної державної адміністрації Олександр Савченко. А Інтернет вмить зарябів повідомленнями на кшталт: «Діти з волинського притулку заявили про сексуальні домагання. У десятьох вихованців виявили сліди побиття та крові. Троє дітей заявили про сексуальні домагання з боку керівництва установи».

Ми спробували з’ясувати, що ж сталося насправді і чия в тому вина.

Керівник закладу, що втрапив у скандал, Леонід Матвійчук прокоментував події так:

— Прочитавши заголовки новин, я отримав шок. Бо ситуація, описана у засобах масової інформації щодо катування та домагання дітей керівництвом притулку, не відповідає дійсності. Просто діти почали грати у гру, режисерами якої стали дорослі. Інформація, описана на сторінці омбудсмена Людмили Денісової, була взята виключно зі слів дитини. Все це є звичайним перебільшенням.

Він — педагог з тридцятирічним стажем, майже двадцять літ очолює рожищенський притулок. Каже, за цей час набачився різного. Адже через заклад пройшло майже п’ять тисяч вихованців. У кожного свій характер, своя особиста драма, свої стосунки із законом. Розповідає, як підопічні б’ють стіни, двері, підпалюють приміщення, нападають на чергових. Усі випадки, каже, фіксуються.

Чого гріха таїти — у заклад переважно потрапляють діти, яким не можуть дати ради вдома. З них чимало «гастролерів», які не вперше втікають з рідної хати від «деспотів» тата-мами й мандрують Україною в пошуках «легкого» життя. Їхні розповіді пересипані байками, які відразу важко відрізнити від правди. Тож чи можна дитячим словам так цілковито, безапеляційно довіряти?

У пана Леоніда є відповідь на запитання, хто «замовив» скандал. Він впевнений, що так йому помстилися вихованці за те, що тримає в закладі дисципліну.

— Все почалося з «розваг» наших старших підопічних, — розповідає. — Їм стало нудно, тож вони підпалили у кімнаті папір. Шуміли десь до 23-ї години вечора. Чергові взяли головних організаторок «галдьожу» за руки і посадили — одну на одне ліжко, другу — на інше… Тепер ті зговорилися, що їх побили.

Хоча відомо, що того дня рожищани викликали до притулку поліцію — через те, що звідти було чути дитячі крики. Однак черговий із режиму правоохоронців не впустив.

Людмила Денісова зазначила, що усіх постраждалих дітей доправлять до лікарні для огляду. Заступник начальника слідчого управління поліції у Волинській області Олександр Лук’янчук підтвердив, що буде проведено судово-медичне освідування на предмет наявності чи відсутності тілесних ушкоджень. Правоохоронці ще опитують дітей, що останнім часом перебували у притулку, персонал, який за ними наглядав. З’ясовують обставини.

Тим часом заступник голови Волинської ОДА Світлана Мишковець заявила:

— Жодних скарг ні від дітей, ні від батьків, ні від опікунів щодо якихось розпусних дій у рожищенському притулку до нас не надходило.

Каже, все це справді може виявитися вигадкою. Проте у коментарях під повідомленнями про рожищенський скандал є чимало дописів таки про знущання над дітьми, згадується і про домагання.

Тож хто обстоює правду, а хто відверто лукавить, має встановити слідство. Якщо вину директора та його підлеглих доведуть, їх чекає серйозне покарання. Якщо ж діти зізнаються про вигадку — на горіхи перепаде їм.

Волинська область

Схожі новини