Передплата 2024 ВЗ

Хто такі гіки?

Культура дивних людей, які захоплюються настільними іграми, коміксами та відеоіграми, завойовує Україну

Чи ви чули хоч раз про гіків? Цих дивних людей, які захоплюються коміксами, відеоіграми, одягаються у костюми своїх улюблених ігрових та фільмових персонажів, збираються на масштабні фестивалі…

Мабуть, не чули. Адже, як і всі інші віяння Заходу, гік-культура в Україні лише зароджується. Роман Задорожний, засновник Фонду розвитку культури та неформальної освіти, має у рукаві кілька «тузів», аби переконати у потенціалі, який у собі несе так звана гік-культура.

Роман Задорожний
Роман Задорожний

«Усі речі, якими ми в дитинстві бавились, які нас захоплювали, якщо це захоплення було щирим, не можуть повністю зникнути», — каже Роман, згадуючи і своє дитинство. Змалку захоплювався настільними іграми та відеоіграми. І досі Роман підтримує своє захоплення та мріє поширити гік-культуру на всю Україну. Каже, стереотип безробітного любителя коміксів, який проводить весь свій час за монітором, незабаром зникне: «Більшість людей, які підтримують гік-культуру, заробляють вище середньої ринкової зарплатні. Коли бачиш таке „дитяче“ захоплення в успішних людей, воно по-іншому починає сприйматися».

Роман Задорожний не перший рік спільно з командою фонду «Натисни старт» займається організацією різних цікавих подій у містах України. Торік у Меджибожі (Хмельницька область) зацікавлена молодь приєдналася до першої Гікосфери (фестивалю любителів настільних ігор). У Львові одна з наймасштабніших подій — конференція Gamedev, яка відбулася 27 січня. У ній узяли участь 500 осіб.

А нещодавно у Львові відбувся і турнір «Натисни старт». Гравці у картковий Heartstone зібралися у затишній компанії в кафе, аби позмагатися між собою, відпочити та провести час з приємними людьми.

Нарівні з іншими мізкує над грою і організатор турніру Роман Задорожний. «За кордоном ця культура більш розвинена й масштабна, — розповідає, пригадуючи чотири роки перебування у Польщі. — Наприклад, дуже круто було зустріти на коміконі (фестивалі коміксів) у Варшаві героїв „Гри престолів“, „Гаррі Поттера“ чи „Володаря кілець“. Туди просто масово запросили зірок. У нас ще немає такого рівня організації».

Але є на кого рівнятися. Той же Comic-con у Каліфорнії чи ігрова виставка Gamescom у Кельні, яку відкрила сама Ангела Меркель. Такого роду заходи в Європі чи Штатах — події, вигідні для статусу міст. Адже, коли твій захід відкриває сама канцлер Німеччини, виставка відеоігор набуває особливого значення. За кордоном подібні турніри — це, по суті, гра на гроші. Приміром, призовий фонд польського чемпіонату із гри Heartstone — близько п’яти тисяч доларів, а фонд літнього чемпіонату, в якому беруть участь команди з кожного світового регіону, — 580 тисяч доларів.

Гра у Heartstone тим часом тривала. Гравці зчепилися у справжньому герці. На перший погляд дитяча карткова гра перетворилася на «шахові» раунди, з різними тактиками та несподіваними ходами…

Схожі новини