Передплата 2024 «Добра кухня»

Нічого собі! Мальдіви, Іспанія, Лондон, Домінікана…

Журналіст «ВЗ» розпитала, де відпочивають чиновники і депутати Львівської міської ради

Сезон відпусток — у розпалі. Якщо середньостатистичні українці відпочивають на озерах, на пляжах Чорного й Азовського морів в Україні, на дачі чи на рідних селах, то чиновники, депутати мерії привозять красиву засмагу із закордонних курортів. Владоможці полюбляють VIP-курорти Туреччини, Італії, Іспанії, Хорватії, Франції, а також екзотичні Мальдівські й Сейшельські острови… Народні депутати України кажуть, на літню відпустку готові витратити 5−10 тисяч доларів, а деякі «екземпляри» витратять навіть півмільйона гривень. А у який бюджет вкладуться депутати й чиновники Львівської міської ради?

Начальник управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради Юліан Чаплінський сказав, що не любить влітку засмагати на морі, бо вже за три дні йому там стає нудно. Як професійний архітектор, любить відвідувати пам’ятки, мандрувати старовинними вуличками європейських міст. Розповів, що дружина з дітьми незабаром поїдуть на море, у Хорватію (місто Задар), а він залишиться у Львові, — щоб завершити важливі проекти, зокрема, меморіал на честь героїв ЗУНР.

Восени, в «оксамитовий сезон», пан Чаплінський планує поїхати до Австрії, у гості до друга, який пообіцяв організувати житло в Альпах. Після цього поїде на вакації до Лондона. На такі екскурсії пам’ятками архітектури пан Юліан витрачає від 800 до 1500 євро. Каже, улюблене місто — італійська Венеція.

Начальник управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко стверджує, що витрачає на літній відпочинок не більше 300 євро. Як і раніше, цього року розглядає варіант екстремального відпочинку в Хорватії. Там зазвичай збирає компанію з десяти осіб, усі катаються по морю на байдарках. До житла пані Лілія не прискіплива. Мешкає біля моря у наметах. «Люблю відпочивати і на морі, і в горах, — розповіла Лілія Онищенко. — Прикольно, коли весь день гребеш у каяку, мандруєш поміж хорватських островів і забуваєш усі робочі проблеми. Щоразу ночую в наметі в іншому місці».

Начальник юридичного департаменту Львівської міської ради Гелена Пайонкевич сказала «ВЗ», що цього літа витратить на свій семиденний відпочинок у Хорватії менше тисячі євро. Поселиться у затишному курортному хорватському селищі, аби бути подалі від міської метушні і просто насолодитися морем. Оскільки відпочиватиме з двома дітьми, орендуватиме на курорті апартаменти, щоб самостійно готувати їжу. «Згадаю, що вмію щось готувати», — жартує головний юрист Львова. Пані Гелена каже, наразі не забронювала апартаменти, але вже цим активно займається. Кататися на яхті чи повітряній кулі не буде, бо має «морську хворобу».

Депутата Львівської міської ради від «Свободи» Андріяна Гутника, схоже, Середземнор’я уже не надихає. На травневі свята пан Гутник гайнув із сім’єю аж на Мальдіви. «На 50-му році життя можу собі це дозволити й побачити острови на власні очі, — розповів пан Андріян. — Жив там у готелі, а не в орендованій віллі. Не прирівнюйте мене до Петра Олексійовича (усміхається. — Авт.). Мешкали на екзотичному затишному острові, навколо якого кишіло акулами і різною живністю. Аж занадто екзотично було! Не знаю, чи вдасться десь відпочити. Маю чимало депутатської роботи. Уже відпочив на Мальдівах. Можливо, ще поїду в Іспанію, планую також в Одесу».

Депутат ЛМР від фракції УКРОП Ігор Зінкевич нещодавно відпочивав зі своєю дружиною Роксоланою у Домініканській республіці (десять днів). Там відзначали медовий місяць. У скільки обійшлася романтична подорож, не знає, бо це подарунок молодятам від родичів дружини (тещі та її двох братів) з нагоди весілля. Каже, родичі жартували, що треба організувати подорож десь на островах, щоб зять бува не втік до своєї громадської роботи в організації «Варта-1».

«Моя дружина мріяла про наш медовий місяць саме у Домінікані, — каже Ігор Зінкевич. — Мешкали у звичайному готелі. Побачив не лише красу природи, океану, а й стиль життя та проблеми місцевих. У країні є проблеми з кримінальним світом, медициною, навчанням… Бачив школи, обгороджені колючим дротом. Бачив і 16-річних… третьокласників».

Депутат ЛМР від фракції БПП «Солідарність» Уляна Пак віддає перевагу національному курорту — відпочиває сім’єю, з двома дітьми, в Одесі. Каже, поїхала на дачу до друзів, де орендує житло «за дякую». Сподобалося не місце відпочинку, а тепла домашня атмосфера. «Обрала Одесу тому, що це свій курорт, — каже депутатка. — Найменшому сину немає ще й рочку. Дітки хворіють, тож відпочивати за кордоном складніше. Щодня ходимо на громадський пляж, шезлонги та парасольки не орендую. Маємо все своє. Відвідали в Одесі „зелений“ театр (просто неба)».

«Уже половина літа минула, а я досі не визначився, де і як провести відпустку. Щось я запрацювався, — розповів „ВЗ“ депутат ЛМР від БПП „Солідарність“ Сергій Івах. — Їздив на озеро в районний Миколаїв. На овочі та бензин витратив 500 гривень».

Схожі новини