Передплата 2024 ВЗ

«Розхвалена всіма лікарка… відмовилася підписувати зі мною декларацію»

У МОЗ нагадують: фахівець має право так вчинити лише з двох причин — якщо лікувальний заклад ще не підключений до електронної системи здоров’я або лікар набрав оптимальну кількість пацієнтів

Близько 10 млн. українців обрали свого сімейного лікаря. Таку цифру озвучила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Найактивніше обирають лікарів у Вінницькій, Полтавській, Харківській, Чернівецькій та Житомирській областях. А от найбільше відстають за цим показником Сумська, Закарпатська, Черкаська та Одеська області. На Львівщині декларацію підписали понад 600 тисяч. Сімейний лікар сільської лікарської амбулаторії села Рудників Миколаївського району Олег Стецишин першим в області набрав максимальну кількість пацієнтів — 2000.

«20 років тому закінчив медуніверситет і відтоді працюю у Рудниках. Також наша амбулаторія обслуговує Криницю. Це — сусіднє село, — розповів кореспонденту „ВЗ“ Олег Стецишин. — Люди мене знають, тож зі стартом підписної кампанії почали підписувати декларації. Населення у нас — приблизно 4000 осіб. Може, взяв би й більше пацієнтів, бо не звик відмовляти у допомозі, але система „Електронне здоров’я“ не пропустить».

В амбулаторії — двоє лікарів, тож жоден житель не залишиться без медичної допомоги.

«За дітей віком до п’яти років держава платитиме 1480 гривень за рік, від шести до 18 — 814. За молодих віком від 18 до 39 — найменше, 370, бо ця категорія найменше хворіє. Від 40 до 64 — 444 гривні. За осіб, старших за 65, — 740. Ці гроші лікар не буде класти собі до кишені (ЗМІ пишуть, що сімейні зароблятимуть по 300 тисяч гривень на рік). Люди таку інформацію болісно сприймають. Гроші, які „прийдуть“ за пацієнтом, — це не тільки зарплата лікаря. Це — зарплата медсестри, транспортні витрати, закупівля медикаментів, необхідного обладнання, канцелярія, поточні ремонти», — пояснює Олег Стецишин.

А от у містах люди не так швидко визначаються, кому довірити своє здоров’я. «Лікарі з поліклініки розклеювали оголошення на дверях під’їздів із зазначенням свого прізвища, кабінету, в якому приймають, графіка роботи і переліком документів, які необхідно принести зі собою. До сімейного зверталася кілька разів на рік, переважно, коли стрибав тиск. Йшла до того, до кого менша черга. Жодним не була задоволена на 100%, тож не знала, кого обрати, — розповідає читачка «ВЗ» пані Валентина. — У міністерстві таким як я радять дослухатись до порад близьких і знайомих. Так і зробила. Але розхвалена всіма лікарка… відмовилася підписувати зі мною декларацію.

Мотивувала це тим, що спершу набере пацієнтів зі своєї дільниці, тих, кого добре знає, а тоді вже буде записувати «чужих». Подейкують, що ця пані бере за виклик по 300−400 гривень, і люди їй платять, бо є добрим спеціалістом. Мене, мабуть, не захотіла брати через платоспроможність, бо що з бідної пенсіонерки взяти?".

Пані Валентина таки підписала декларацію — з лікарем, яка найактивніше агітувала за себе. У МОЗ нагадують: лікар може відмовитися підписувати декларацію лише з двох причин — якщо лікувальний заклад ще не підключений до електронної системи здоров’я або лікар набрав оптимальну кількість пацієнтів. Радять скаржитися головному лікарю, а якщо це не дає ефекту — писати заяву у місцеве управління охорони здоров’я на ім’я керівника. Як варіант — можна поділитися своїм досвідом у спеціальній формі зворотного зв’язку МОЗ України (посилання можна знайти на сайті відомства). Але найкраще — пошукати іншого фахівця, який буде вам радий. «Гроші за ваше медичне обслуговування повинні отримати ті медичні заклади і лікарі, які готові до змін», — зазначають у МОЗ.

Також в Україні вже траплялися випадки медичних шахрайств, коли лікарі вносили у систему персональні дані пацієнтів без їх відома. Людина приходила до сімейного, щоб підписати з ним декларацію, але з’ясовувалося, що вона вже «прикріплена» до іншого спеціаліста, хоча їй про це нічого не відомо. В. о. міністра Уляна Супрун наголосила, що у таких випадках українці можуть подавати заяву про припинення декларації у довільній формі або підписати декларацію з іншим лікарем — попередня у системі автоматично анулюється. А шахраям, які мали на меті заволодіти державними грошима, доведеться відповідати перед законом.

Схожі новини