Передплата 2024 ВЗ

«Жодних дискримінаційних висловлювань у моїй роботі немає. А цитати здебільшого перекручені»

Чи позбавлять вченого звання Ростислава Білобривку — завкафедри психіатрії, психології та сексології Львівського медуніверситету? Професора звинувачують у… сексизмі

Міністерство охорони здоров’я ініціювало перевірку дисертації 57-річного завідувача кафедри психіатрії, психології та сексології Львівського медуніверситету Ростислава Білобривки. У своєму листі очільниця МОЗ Уляна С упрун вказала, що виголошені під час міжнародної конференції тези Білобривки мають «явний характер сексизму та „побутових“ гендерних стереотипів».

Першими звернули увагу на роботу Ростислава Білобривки науковці з ініціативи Ukrainian Scientists Worldwide. За їхньою інформацією, у тезах Білобривки, опублікованих у офіційному збірнику матеріалів міжнародної наукової конференції «Свідомість, мозок, мова», є антинаукові сексистські твердження. Сама конференція відбулася у Львові ще наприкінці квітня, однак лише зараз, коли вийшла друкована версія матеріалів, виник скандал.

«Жінка нічого не відкриває, відкриває завжди тільки чоловік. Жінка завжди чекає, коли її відкриють, адже вона ж сама є таємниця, то як може таємниця відкривати таємницю? Їй це не потрібно від природи. А відкривати, проникати кудись — це суто чоловіка справа. Адже на проникненні кудись, у щось, крутиться все чоловіче життя. Можна стверджувати, що чоловічий мозок, його псюхе, як і його фізіологія, заточені на проникнення, чи на відкриття, яке і є проникнення», — пише Ростислав Білобривка.

Окрім цього, він стверджує, що жінка «прощає, але не забуває», що, своєю чергою, «ріднить жінок з кішками». На переконання Білобривки, все психічне життя жінки обертається навколо відтворення: «Вони свято дотримуються правил, приписів, законів, які засвоїли в дитинстві. Вони все життя їх відтворюють, адже це теж із сфери відтворення, а задача, основне покликання жінки — це відтворення, тобто репродукція. Тому весь психічний склад жінки обертається навколо основної фізіологічної функції — відтворення».

Через резонанс, який викликала ця робота, МОЗ звернулося до Міносвіти з проханням перевірити докторську дисертацію Ростислава Білобривки. У випадку виявлення псевдонаукових або дискримінаційних тверджень МОЗ просить Міносвіти позбавити Білобривку вченого звання. «Такі висловлювання суперечать Конституції та законам України, а також негативно відбиваються на репутації всієї медичної та наукової спільноти України. Публічне виголошення подібних тез ставить під великий сумнів питання про професійність пана Білобривки як завідувача кафедри медичного ЗВО та про відповідність його діяльності нормам медичної та наукової етики… МОЗ рекомендує Львівському національному медичному університету вжити негайних заходів та розглянути питання подальшого перебування на посаді завідувача кафедри психіатрії, психології та сексології, викладача, який ганьбить імідж університету і української науки в цілому», — йдеться в опублікованому Уляною Супрун листі за підписом заступника міністра охорони здоров’я Олександра Лінчевського.

Міністерство охорони здоро в’я надіслало керівництву Львівського медуніверситету ім. Д. Галицького листа з проханням провести перевірку роботи Білобривки. До речі, з сайту медуніверситету матеріали його наукової роботи вилучили…

Я зателефонувала до ректора медуніверситету Бориса Зіменковського, але він від коментарів відмовився. Передав через секретаря, аби ми зверталися за поясненнями щодо дисертації особисто до пана Білобривки.

«Я зараз звернувся за порадою до юристів, — сказав журналісту „ВЗ“ Ростислав Білобривка. — Тому давати будь-які коментарі наразі не буду». Після моїх уточнювальних запитань пан Білобривка додав: «Жодних дискримінаційних висловлювань у моїй роботі немає. А цитати здебільшого перекручені».

В одному з попередніх коментарів ЗМІ професор назвав скандал замовним. Але називати замовників відмовився.

Схожі новини