Передплата 2024 «Добра кухня»

На порятунок — дві години

При інфаркті міокарда кожної хвилини частинка серцевого м’яза відмирає. Якщо встигнути вчасно поставити стент — хворий виживе і відновиться

Два роки тому уряд спільно з МОЗ України почав впроваджувати нову систему надання допомоги при інфаркті міокарда. В 11 областях (Вінницькій, Дніпропетровській, Закарпатській, Івано-Франківській, Київській, Львівській, Одеській, Полтавській, Черкаській, Харківській і Херсонській) розбудували мережу кардіологічних центрів, закупили 12 ангіографів, унікальних рентгенівських апаратів, які дозволяють оперативно розпізнати зміни у судинах (цього року планують придбати ще 14), і забезпечили безкоштовними стентами пацієнтів з гострим обширним некрозом серцевого м’яза.

Як результат, смертність від інфаркту міокарда (порівняно з 2015 роком) вдалося знизити на 20%.

Стентування — це процедура механічного усунення перешкоди у судині (кров'яного згустка або атеросклеротичної бляшки) за допомогою каркаса (стента), що дозволяє відновити кровопостачання серця.

Пам’ятайте: якщо у когось із ваших близьких станеться інфаркт, у вас буде дві години, щоб його врятувати! Інфаркт — це некроз. Кожної хвилини частинка серцевого м’яза відмирає.

Симптоми інфаркту міокарда:

 біль у грудях, що не зникає протягом 20 хвилин після прийому ліків;

 біль між лопатками;

 біль, що віддає у ліву руку і нижнюю щелепу;

 задишка, пітливість;

 запаморочення;

 відчуття сильної втоми (навіть після відпочинку).

При появі цих ознак негайно викликайте «швидку»! Медики на місці зроблять електрокардіограму, і якщо діагноз «гострий коронарний синдром з елевацією сегмента ST» підтвердиться, бригада «швидкої» доставить пацієнта у кардіоцентр, де лікарі безкоштовно проведуть йому стентування.

Цю процедуру є сенс проводити лише у перші дві години після серцевого нападу!

Що робити, якщо біда трапилася, коли поряд нікого немає?

Почніть кашляти. Але перед тим, як кашлянути, — зробіть глибокий вдих. Кашляти треба довго і максимально глибоко — так, ніби у бронхах скупчилося багато мокротиння. Перед кожним спровокованим нападом кашлю необхідно робити глибокий вдих. При такому вдиху у легені буде заходити кисень.

Сам кашель «стискатиме» серце і стимулюватиме кровообіг. У такий спосіб можна виграти трохи часу. Зв’яжіться з рідними. Якщо у вас є ішемічна хвороба серця, бажано заздалегідь написати смс-повідомленням з проханням про допомогу і зберегти його як чернетку. Телефони найближчих людей можна винести на стартову сторінку смартфона або закодувати їх, якщо телефон «кнопковий» (щоб зателефонувати до сина або доньки, не потрібно буде шукати їхній номер у телефонній книжці — достатньо буде натиснути одну цифру та виклик).

Покличте сусідів. Якщо відчуваєте, що не маєте сил дійти до вхідних дверей, постукайте у спільну із сусідами стіну.

Як зберегти серце здоровим?

 не вживайте алкоголю і не куріть;

 контролюйте вагу;

 відмовтеся від продуктів, що містять трансжири — чіпси, крекери, смажені страви, готові хлібобулочні вироби;

 після 45 років раз на рік відвідуйте кардіолога або хоча б сімейного лікаря та робіть електрокардіограму;

 намагайтеся не брати все близько до серця;

 більше відпочивайте, гуляйте на свіжому повітрі, спіть не менше семи годин;

 більше рухайтеся.

Більшість пацієнтів, які мають серцево-судинні захворювання, переконані, що фізична активність їм протипоказана. Шведські кардіологи провели масштабне дослідження: оцінили, наскільки активними фізично є 22 227 пацієнтів, які перенесли інфаркт у період з 2005 по 2013 рік. Виявилося, що більшість тих, які вижили і зараз почуваються добре, були фізично активними. Періодичні тренування (піші або велосипедні прогулянки, плавання, ранкова зарядка протягом не менш ніж 30 хвилин) знижували ймовірність смерті на 37%, а регулярні, постійні — на 59%!

Перевірте, чи ви — у групі ризику!

Учені з Каролінського медичного інституту у Швеції проаналізували дані близько 30 тисяч пацієнтів віком від 40 до 76 років, які перенесли інфаркт міокарда не менш ніж рік тому, та з’ясували, хто найбільше ризикує знову потрапити у реанімацію:

 чоловіки. Серед тих, хто мав повторний інфаркт, 73% - представники

сильної половини людства;

 розлучені та ті, що ніколи не перебували у шлюбі;

 з низькими доходами;

 без вищої освіти.

Схожі новини