Передплата 2024 «Добрий господар»

Меморіал розбрату…

У Львові — конфлікт довкола монумента Небесній сотні. Один запроектовано на вулиці Кривоноса, інший пропонують звести на площі перед кінотеатром імені Довженка

Депутати Львівської обласної ради проголосували на сесії за зведення на площі перед кінотеатром імені Довженка меморіалу Небесній сотні. Монумент хочуть спорудити за концепцією авторського коллективу у складі Михайла Хохоня та Петра Свистуна (проект переміг на конкурсі, який провела ГО «Громадський комітет для вшанування пам’яті українських героїв» у 2017 році). Та ця ініціатива неабияк шокувала чиновників Львівської міської ради, які цьогоріч провели міжнародний конкурс і передбачили встановлення монумента Небесній сотні на вулиці Кривоноса, на так званих Губернаторських валах. Уже закладено капсулу, яка дала старт будівництву.

Проект меморіалу на вул. Кривоноса розробив львівський архітектор Андрій Лесюк у співавторстві зі своїми колегами — Марією Яструбчак та Христиною Пундак. Львівська міська рада обрала їхній проект на відкритому конкурсі, куди свої роботи подали 25 фахівців з усієї України (серед проектів були роботи і від архітекторів з окупованих регіонів — Луганської та Донецької областей). «Проект меморіалу має велике емоційне навантаження. Це стежка як шлях на Голгофу. Проект добре вписується в історичне середовище і ландшафт території. Краплі дощу протікатимуть через імена героїв, що символізуватиме вічний плач за ними», — сказала «ВЗ» начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко.

Начальник управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради Юліан Чаплінський сказав, що 80% опитаних сихівчан проти, аби меморіал Небесній сотні постав перед кінотеатром ім. Довженка. Каже, у Генплані Львова на цій площі не передбачено пам’ятних монументів. «Обласна рада не має права наказувати громаді Львова, де і який пам’ятник ставити, — обурюється Юліан Чаплінський. — Вони можуть лише рекомендувати: проведення конкурсу чи, наприклад, свій варіант вшанування героїв. Шкода, що у цій ситуації заручниками стають родичі Небесної сотні, яких просто провокують на конфлікти і роблять їх суб’єктами чи об’єктами політичної гри…».

Питання меморіалу на Сихові лобіювала депутатська комісія Львівської облради з питань культури, історико-культурної спадщини, туризму, духовного відродження та ЗМІ. З такою ініціативою в облраду звернулися громадські активісти Сихова та правозахисна організація «Меморіал».

Ухвала сесії передбачає, що для сихівського меморіалу в обласній скарбниці мають знайти гроші. За логікою депутатів обласної ради, співфінансувати цей проект має також бюджет Львова. Від Львівської мерії вимагатимуть погодити місце біля кінотеатру ім. Довженка.

Телефоную по коментар до голови комісії з питань культури, історико-культурної спадщини, туризму, духовного відродження та ЗМІ Юрія Візняка (депутата від фракції «Радикальна партія Олега Ляшка»). Запитую, навіщо облраду та міську раду зіштовхувати лобами, споруджувати аж два пам’ятники Небесній сотні. Відповів, що герої Майдану варті того, аби пам’ятні монументи ставили ледь не на кожній вулиці міста.

«Наш обов’язок — споруджувати меморіали героям, які віддали життя за Україну, — наголошує депутат. — Рішення про такий меморіал прийнято ще 12 грудня 2017 року. До нас, зокрема, звернулися матері героїв Небесної сотні. Оголосили конкурс. Питання було скеровано до Львівської міської ради, відповідь отримали аж у березні. Пам’ятник відповідає вимогам сьогодення, заслуговує на увагу. На черзі — виготовлення кошторису монумента».

26-річний архітектор, аспірант Національного університету «Львівська політехніка» Михайло Хохонь розповів журналісту «ВЗ» про особливості проекту меморіалу на Сихові. Він складатиметься з кількох щитів із нержавіючої сталі, на яких будуть портрети та імена героїв Небесної сотні. У центрі — скляна стела із зображенням рушника, що символізує Україну. «Обрали нержавіючу сталь, аби меморіал виглядав сучасно, модерно, — каже пан Михайло. — На кожному щиті — дата смерті героя. Будуть також символічні промені, які означатимуть шлях до Майдану».

Схожі новини