Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Тенісні корти: перенесуть на дах чи залишать дітям?

Юні спортсмени, їхні батьки і тренери проти реконструкції Палацу спорту «Україна»

Унікальні ґрунтові тенісні корти на вулиці Мельника, 18 (що позаду спорткомплексу «Україна») хочуть знищити у межах «реконструкції». З такими гаслами юні тенісисти, вихованці ДЮСШ «Спартаківець», вийшли на попереджувальну акцію протесту під стіни Львівської міської ради. Діти символічно грали в теніс, а їхні батьки і тренери тримали в руках плакати: «Ні забудові! Корти — дітям!», «Агов, меріє, почому земля на Мельника, 18?», «Не дайте знищити столітні ґрунтові корти!». До них приєдналися і мешканці мікрорайону, незадоволені тим, що тихий зелений куточок міста може перетворитися на галасливий осередок масштабного будівництва.

Якщо проект таки реалізують, тренери втратять роботу, а діти — можливість за помірними цінами займатися великим тенісом.

Протестувальники вимагали від влади «не прикривати бізнес, який хоче забрати ласий шматок комунального майна та громадського простору».

Ідеться про понад гектар території у респектабельному районі Львова. Майже століття тому там створили ґрунтові корти для тенісу, а в радянський час поруч виріс спортивний комплекс «Спартак» (нині — «Україна»). Нині у «спорткомплексі» проводять виставки-продажі одягу, оскільки через руйнацію для спорту він непридатний. Натомість на відкритих ґрунтових кортах таки займаються діти (тут функціонує ДЮСШ «Спартаківець»).

На цих кортах «виросло» ціле покоління львів’ян. Старожили пригадують, що у 1930-ті роки у Львові було аж 250 (!) тенісних кортів. А тепер їх можна перелічити на пальцях однієї руки, і далеко не усі вони загальнодоступні. Це той же «Спартак» (наразі), тенісний клуб «Євроспорт» (площа Петрушевича, 1), корти на ринку «Південний», відкриті тенісні корти «Динамо» на вулиці Янева, 10 (поблизу парку «Горіховий гай» і вулиці Володимира Великого), спортивний комплекс «Електрон» (вул. Чупринки, 130), Kavalier Tennis Club (вул. Старознесенська, 70, готель).

Як розповів «ВЗ» тренер із тенісу Василь Жирко, на ґрунтових кортах щороку проводять міжнародні змагання — турніри серії ITF, які збирають юних тенісистів з України та з-за кордону. Цього року такі змагання можуть стати останніми, якщо дозволена міською радою «реконструкція» таки почнеться.

«На підтримку бізнесу почали злітатися листи від Федерації тенісу України та львівського її осередку, — каже тренер. — Мовляв, дякуємо бізнесменам, бо все валиться, турніри нема де проводити, а вони все зремонтують і всіх порятують».

Рішення про реконструкцію спорткомплексу підтримала сесія Львівської міської ради 30 березня цього року. Мотивація — будівлі вже понад тридцять років, вона руйнується. За інформацією Львівської обласної федерації тенісу,

згідно з новим проектом корти перенесуть на дах оновленого спорткомплексу, де покладуть спеціальне покриття. Також оновлений комплекс включатиме великий підземний паркінг, два тренувальні басейни (дитячий і дорослий), дитячі спортивні секції, гуртки зі спортивних та бальних танців, шахові класи, кімнати Монтессорі, зали для заняття ігровими видами спорту. Ясна річ, за такого розкладу про доступність кортів для «широких дитячих мас» можна буде забути.

У Львівській обласній федерації тенісу підтримують ідею реконструкції, кажуть, вона може вирішити проблему тренувань тенісистів узимку. Досі для цього талановиті діти були змушені їхати за власний кошт за кордон. Реконструкцію Палацу спорту «Україна» планують розпочати у другій половині 2018 року. Триватиме вона близько двох років. Усі роботи здійснюватимуться за кошти приватного інвестора.

Хто цей інвестор? Відомий львівський бізнесмен і депутат Львівської міськради Григорій Козловський. Як повідомило видання ZAXID.NET із посиланням на ресурс Youcontrol, засновником ТзОВ «Палац спорту Україна» є ТзОВ «Спортивно-оздоровчий центр «Україна-Китай», а директором — Богдан Ломага, що керує спорткомплексом з 1988 року. Засновником ТзОВ «Спортивно-оздоровчий центр «Україна-Китай» є заступник директора «Палацу спорту Україна» з питань розвитку Тарас Ящишен. Він водночас керує кількома львівськими будівельними компаніями, зокрема Avalon, яка, з-поміж іншого, будуватиме найбільший у Львові готель. Власником компанії Avalon є депутат ЛМР Григорій Козловський. Йому належать готелі «Гранд Готель» та «Святослав», а також низка популярних львівських ресторанів.

Схожі новини