Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

І тортами ласували, і людям допомагали…

У Бродах провели перший фестиваль тортів SWEET FEST

Близько тридцяти маленьких господиньок та досвідчених господинь райцентру Броди, що на Львівщині, представили свої кулінарні шедеври на центральній площі міста — площі Ринок — на першому фестивалі тортів SWEET FEST. Кошти, виручені від реалізації смаколиків, підуть на благородну справу — реабілітацію колишнього баскетболіста, який внаслідок страшної аварії опинився в інвалідному візку, — Олександра Нікішина.

Найбільший торт вагою 4,5 кг спекла Люся Ваховська. Пані Люся за фахом кондитер, працює у Бродівській районній лікарні, активна людина, завжди бере участь у конкурсах та акціях. Розповідає, що як тільки прочитала у «Фейсбуці» заклик організаторів долучитися до цієї благородної акції, відразу зголосилася, адже знає Сашка, бо з його старшим братом товаришує її син. Майстриня старалася не просто спекти смачний торт, а доклала максимум фантазії, щоб він був цікавий. Назвала його «Лісова казка». Прикрасила зверху композицією, сюжет якої, за задумом авторки, полягає у тому, що тато-їжак несе мамі-їжачисі квіти, для донечки приготував подарунок — парасольку, а для синочка — вишеньки, а у гості до їжаків завітали котики.

Торт складається з двох шоколадних коржів, перемащених двома видами кремів: пудингово-полуничним та шоколадним усередині із прошарками безе.

Поруч господиня Юлія Ступак представила мега-шоколадний торт: із горіхово-шоколадними коржами зі згущеним молоком, перемащеними шоколадно-горіховим кремом.

Різноманітні кулінарні витвори представили юні бродівчанки. Чого вони тільки не принесли на благодійний аукціон: рулетики, круасани, вафлі, еклери, рогалики, кексики. Дівчатка не тільки гарно представили, а й уміло реалізовували свої вироби за помірними цінами: за 2, 3, 5 і 6 грн.

Шедевр кондитерського мистецтва від Оленки Присташ
Шедевр кондитерського мистецтва від Оленки Присташ

Спочатку усі оглянули експозицію, потім господині розрізали свої шедеври і почали продавати. Першим розібрали сирник, а згодом і всі інші торти розкупили блискавично. Господині за шматок свого шедевра правили 20, 25 грн., за більший шматок — 50 грн. Бродівчанин Микола розповідає: «Скуштував шоколадний торт. Надзвичайно смачно. Як переконався, торти не лише зверху гарні, а й смачні». Ще б пак. Адже господині працювали над ними хто цілу ніч, хто день, а то й два дні. А продукти брали свіжі, домашні яйця, сметану, молоко…

«Сподіваємося, що наші кошти допоможуть Сашкові стати на ноги», — каже пані Марія. У недалекому минулому Олександр Нікішин був одним з найяскравіших спортсменів Волині та Львівщини. До 27-ми років встиг пограти за волейбольні команди вищої ліги «Будівельник» Тернопіль, луцьку команду «Олюртранс», клуби Іспанії, Ізраїлю, Молдови. Його спортивна кар’єра стрімко йшла угору. Але в одну мить його життя змінилося. 27 листопада 2013 року, коли команда прямувала на змагання, мікроавтобус потрапив у cтрашну ДТП. Зараз Сашкові — 31 рік. Життя його минає в інвалідному візку. Незважаючи на все, хлопець вражає своїм позитивом та оптимізмом. Він був присутній на святі, вітався з усіма, фотографувався у спеціально облаштованій фотозоні.

Поруч на імпровізованій сцені виступали дитячі колективи та юні виконавці, які своїм талантом робили свято неперевершеним і неповторним! Проводили цікаві конкурси, для прикладу, зі швидкого поєднання тортів. Для дітей влаштували майстер-класи, атракціони, фотозону, боді-арт. Допомагали у проведенні свята учасники учнівського міжшкільного парламенту. Наприкінці свята його ведуча Галина Батюсь оголосила, що під час благодійного фестивалю зібрали 21 тис. 599 грн., які передадуть Сашкові.

А організатор та автор ідеї фестивалю голова ГО «Наше місто» Володимир Ступак подякував усім, хто творив солодкі миті того дня, і наголосив, що фестиваль тортів обов’язково матиме продовження, адже бродівські господині довели, що їхні торти справді найкращі, а юні бродівчани — найталановитіші. У коментарі «ВЗ» Володимир Ступак зазначив, що ідею проведення фестивалю виношував ще від кінця минулого року. «У Бродах є багато господинь, які випікають всілякі смачні торти, солодощі. Виникла ідея — організувати дійство, на якому продемонструвати тих авторів, і поєднати це із благодійністю. Думаю, що захід більш-менш вдався, і наступного року ми будемо його продовжувати», — каже громадський активіст.

м. Броди Львівської області

Усі фото автора

Схожі новини