Передплата 2024 ВЗ

Якби послухав дружину, Ісуса Христа не розіп’яли б…

Деякі богослови припускають, Понтій Пилат міг отримати попередження — не чіпати Сина Божого

А ви знали, що у Понтія Пилата була дружина і у Грецькій православній та Ефіопській церквах її вважають святою? У Біблії про неї згадується одним реченням. Однак ці кілька слів обросли численними міфами і теоріями змов. Дослідники припускають: якби римський прокурор Юдеї послухав свою дружину, Ісуса би не розіп’яли.

Коли тривав суд над Христом (первосвященики засудили Спасителя на смерть, але самі не могли виконати вироку, тому привели Його до претора), дружина Пилата передала йому записку з попередженням: «Не май нічого спільного з цим Праведником, бо цієї ночі уві сні я багато настраждалася через Нього», — читаємо у Євангелії від св. Матвія. Апостол не називає імені жінки і не повідомляє, скільки їй років.

«В апокрифах (релігійних текстах про події святої історії, які Церква не визнає канонічними. — Авт.) дружина Пилата згадується під іменем Прокула або Клаудія Прокула, — пише польське видання Wprost. — На думку деяких богословів, саме вона отримала попередження, яке б мало запобігти розіп’яттю Ісуса». В одному із таких позабіблійних текстів (у Євангелії від Нікодима, одного з таємних послідовників Христа) Клаудія Прокула описується як внучка імператора Августа. Мала бути дуже набожною, якщо, прокинувшись зі сну, послала гінців до чоловіка, щоб запобігти тому, що сталося пізніше. Проте це не дало жодного ефекту.

Первосвященик Анна і його зять Каяфа запевнили Пилата, що сон його дружини був результатом чародійських витівок Ісуса Христа. Деякі історики переконують, що саме Анна прийняв рішення стратити Христа, і реалізував свій задум через Каяфу.

Згідно із середньовічним твором Еритрейської церкви (єпархії Ефіопської), Понтій Пилат та його дружина вирушили до Гробу Господнього, де мали побачити Христові дива і навернутися до Бога. Марек Старовейський у книзі «Апокрифи Нового Завіту» цитував твір «Видання Пилата», у якому йшлося про те, що голову римського прокурора, яку відрубали за наказом імператора Тиберія, забрав Ангел Господній.

Радіючи з приводу звершення пророцтва, Прокула померла того самого дня.

Пам’ять святої Прокули у Грецькій православній церкві вшановують 27 жовтня. А в Ефіопській згадують разом із чоловіком, Понтієм Пилатом, який також вважається мучеником за віру Христову, 8 липня і 9 листопада.