Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Третій рік поспіль Львів грабує одна і та сама банда

Рахунок йде на десятки тисяч доларів. Поліція безпорадна

Ситуація з крадіжками у центрі Львова — катастрофічна! Гучні заяви правоохоронців про те, що «кишенькових» у старій частині міста до початку нового туристичного сезону поменшає, виявилися … обманом! І це попри те, що центральна частина міста «нашпигована» відеокамерами. Чому поліцейські не можуть дати ради, зокрема, зі злодіями-«гастролерами», які обчищають іноземних туристів?

За інформацією правоохоронців, банд, які приїжджають до Львова із Закарпаття, — близько п’яти, тобто йдеться про чотирнадцять осіб, які систематично і безпардонно полюють за своїми жертвами…

«Мені фізично важко писати цей пост. При святкових днях особливо. І з огляду на те, скільки іноземних друзів та партнерів мене читає, просто соромно, — написав на своїй сторінці у „Фейсбуці“ відомий львівський екскурсовод, історик Ігор Лильо. — Щойно перед Оперним театром до мене з розпачем звернулась англомовна іноземка, у котрої вкрали телефон. Серед білого дня. Два дні раніше тут же позбувся грошей та документів мій польський замовник. І це тотальна ситуація. Винуватці ті самі. Відомі всім. Зараз це одна з найнебезпечніших зон. Я зробив все, що міг. Звертався. Ходив на наради. Попереджав. Боюсь навіть уявити, де і як у цьому сезоні рвоне… Допоможіть собі самі…»

Я зателефонувала до Ігоря Лиля, він слів не добирав, висловлював своє глибоке обурення: «Третій рік поспіль Львів грабує одна і та сама банда! Правоохоронці лише обіцяють, що вирішать проблему… Вони (роми.Авт.) нагло нападають на іноземних туристів. Злочинці говорять, що не мають документів. Відповідно, у поліції не можуть їх тримати довше, ніж дві години. І це попри те, що центральна частина міста вкрита відеокамерами.

Ні поліція, ні влада не можуть дати ради із цією «гоп-компанією».

Дописувачі у соцмережах діляться своїми історіями про пограбування.

— Мені відкрили сумку, але вкрасти не встигли. Викликала поліцію, вони проїхались до Оперного і сказали, що підозрюваних не бачили. У минулому році у п’ятьох моїх знайомих вкрали гаманці з наплічників. У туристки з Ізраїлю витягнули 500 доларів.

— Торік влітку одній туристці (нащадок з відомої родини Голуховських) викрали гаманець з документами і грошима. Поліція не хотіла вішати на себе «висяк», тому на прохання поліції у заяві туристка написала, що все «втратила»…

— Закінчиться це тоді, коли в «Гардієн» або «Нью-Йорк Таймс» вийде стаття, де, за словами групи туристів, буде описана ситуація із злодійством у Львові. А відомі туроператори замість рекомендації відвідати Львів напишуть, що наше місто є небезпечним для іноземців. От тоді у нас усі забігають і застрибають. Але репутацію повертати дуже важко.

— Наша знайома приїхала відвідати родину у Львів з Мельбурна. У неї вкрали у маршрутці усі документи і гроші. Тепер вона всім розповідає, що скоро не поїде до Львова, бо їй потрібен час, аби відновити усі документи.

Не секрет, що крадіжки особистих речей трапляються не лише у Львові, а й у столиці України й інших європейських містах. Причому орудують не тільки роми (останнім часом у Львові роблять акцент саме на заїжджих ромах), а й місцеві злодюги. Останній такий випадок трапився у Львові. Як розповіли у Патрульній поліції у Львівській області: «Патрульні затримали 29-річного львів’янина. На вул. Чорновола він вкрав у жінки 2 тисячі грн. Вона сідала у тролейбус і відчула, як у неї витягують гаманець. Повернула голову і побачила злодія. Жінка почала кричати і бігти за ним. А злодій заскочив на задні двері і поїхав далі. Потерпіла описала злочинця. Патрульні показали жінці декілька фотографій, і вона його упізнала. Сьогодні підозрюваний у СІЗО».

Щодо випадку з іноземною туристкою, у якої роми вкрали мобільний телефон, злодіїв також затримали. Про це журналісту «ВЗ» повідомив начальник управління безпеки міста ЛМР Юрій Діль. У центрі міста, за його словами, 60 відеокамер. «Нещодавно у такий самий спосіб вкрали гаманець у районі Привокзального ринку, — каже Юрій Діль. — Група з чотирьох-п'яти осіб створює штурханину… Часто злодії не виглядають як жебраки, тому на них мало хто звертає увагу».

Начальник управління безпеки міста ЛМР каже, трапляються випадки, коли потерпілі відмовляються писати заяву до поліції. Вкрадені речі їм повертають, і вони не хочуть мати клопоту. А крадії цим користуються.

А ось голова правління організації ромів «Терніпе» на Львівщині Микола Юрченко упевнений, що не варто ділити злодіїв за національністю. «Крадіжки у центрі міста продовжуються, бо поліція бездіяльна. Соціальні служби, управління міграції, „Муніципальна варта“, патрульна поліція, Служба охорони, яка відповідає за відеокамери, не співпрацюють, вони ніби кожен сам по собі. Таке у мене склалося враження під час спільної наради. Якщо крадій каже, що не має документів, то міграційна служба має виписати йому тимчасове посвідчення. Це ж громадяни України, вони ж не з космосу до нас прилетіли. Коли усі державні служби почнуть співпрацювати між собою, злочинів стане менше».

Схожі новини