Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові з’явилася площа імені Яцека Куроня

Найбільше голосів львів’яни віддали за сквер біля польського Консуляту

Депутати Львівської міської ради нарешті поставили крапку у справі визначення локації імені польського громадського діяча та почесного громадянина Львова Яцека Куроня. На сесії вони присвоїли ім’я Яцека Куроня скверу біля Генерального консульства Республіки Польща у Львові (розташоване на вул. І. Франка, 108). Тією ж ухвалою вулицю Карбишева (в районі Нового Львова, поблизу колишнього заводу «Полярон») перейменували на Віденську. «Таке найменування скверу та вулиці стане вагомим внеском у зміцнення міжнародних відносин та свідченням міцних історичних, культурних та ділових зв’язків міста Львова з Австрією та Польщею», — йдеться у пояснювальній записці до ухвали сесії.

Кампанія з перейменування цих локацій стартувала ще торік, після звернення до мерії ініціативної групи відомих львівських громадських діячів (щодо Яцека Куроня) і Почесного консульства Австрійської Республіки у Львові (щодо вулиці Віденської).

Поштовхом до написання відкритого листа відомих львів’ян стало погіршення відносин між Україною і Польщею. А Яцек Куронь — одна із найвідоміших особистостей, які намагалися перетворити Львів у приклад польсько-українського примирення. Почесний громадянин Львова, творець польської «Солідарності», великий приятель України та послідовник ідей Єжи Ґедройця народився у Львові у 1934 році (помер у 2004-му у Варшаві).

Зав’язалася громадська дискусія, у якій дехто діяв за принципом «чули дзвін, та не знають, де він». Пішли чутки, що ім’я Яцека Куроня хочуть присвоїти вулиці Карбишева. Також з’явилася інформація, що міський голова Львова Андрій Садовий буцімто припустив, що перейменувати слід вулицю Стрийську, мовляв, Яцек Куронь один час жив там (у будинку № 38).

Однак і ця інформація виявилася фейком. Також питання у громадськості викликала сама особа Дмитра Карбишева — генерала російських інженерних військ, який за відмову співпрацювати був закатований нацистами у концтаборі Маутхаузен. Відповідно до рекомендованного списку осіб, укладеного співробітниками Українського інституту національної пам’яті,

ім’я генерала Д. Карбишева не увійшло до переліку імен, які підпадають під закон про декомунізацію. Однак, враховуючи численні звернення громадян, громадських організацій та активістів, комісія з перейменування вулиць вирішила рекомендувати Львівській міській раді таки перейменувати вулицю Д. Карбишева — у рамках загальнодержавного процессу засудження радянської ідеології та пропаганди".

Сама ініціативна группа львів’ян (туди увійшли віце-ректор Українського католицького університету Мирослав Маринович, відомий історик Ярослав Грицак, генеральний директор Львівської галереї мистецтв Тарас Возняк, український письменник Юрій Андрухович та інші) не мала пропозицій щодо перейменування якоїсь конкретної вулиці.

Тому комісія з найменування та перейменування назв вулиць, провулків, проспектів, площ, скверів та споруд у місті Львові зібрала усю інформацію та розглянула різні пропозиції громадськості. А потім визначила чотири локації (на вибір) для присвоєння їм імені Яцека Куроня. Ці локації виставили на голосування на сайті Львівської міськради. Найбільше голосів львів’яни віддали за сквер біля польського Консуляту.

Схожі новини