Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Білоруси приїжджають до нас не лише на шопінг. Їх цікавить галицька кухня»

За два місяці цього року їх до Львова завітало 9,4 відсотка від усіх туристів

Ностальгійний туризм, відпочинковий туризм, екстремальний туризм, медичний туризм… До цього списку варто віднести і шопінг-туризм. Саме цю нішу у Львові активно розвивають білоруські гості. За даними центрів туристичної інформації Львова, білоруси — на третій сходинці гостей, які приїжджають до міста Лева (на першому — українці із різних регіонів, на другому — поляки). Торік до Львова приїхало майже 7,9% білорусів (від загальної кількості туристів), а за два місяці цього року — вже 9,4%.

«До нашого готелю часто приїжджають туристичні автобуси із білорусами. Вранці снідають, потім сідають в автобус і гайда на весь день у торгові центри Львова, — розповіла «ВЗ» власниця готелю пані Анна. — Одного разу запитала їх, що там купують. Виявилося, білоруси відвідують переважно магазини одягу таких брендів, як Zara, Reserved, Orsay, Bershka, Pull&Bear, Stradivarius… Деякі туристи кажуть, що їх не надто цікавлять екскурсії містом. Мета візиту до Львова — придбати брендовий одяг «.

За даними центрів туристичної інформації, білоруси витрачають у Львові в середньому 30 євро за день (не враховуючи витрат на шопінг). Для порівняння, європейський турист витрачає у Львові близько 75 євро, турки — 111 євро. Найбільше грошей залишають у Львові американські туристи — 131 євро, китайці — 117, британці — 112.

Як розповіла «ВЗ» начальник управління туризму Львівської міської ради Галина Малець, білоруси справді активно займаються у Львові шопінгом, але не тільки ним. «Їх насамперед цікавить відпочинок у місті. На другому місці — галицька кухня, — наголошує Галина. — Відвідують концептуальні кафе, куштують страви української кухні. Як презенти купують тут каву та шоколад. 33% білорусів відвідують у Львові Оперний театр, піднімаються на оглядовий майданчик Ратуші. 16% білоруських туристів йдуть на екскурсію на Високий замок. Білоруси люблять самостійно гуляти містом. Послугами екскурсоводів користуються одиниці. 9,1% приїжджають саме на львівські фестивалі».

Крім міста Лева, білоруські туристи полюбляють шопінг та екскурсії у польському Кракові. А серед українських міст їм найбільше до душі Чернівці, Ужгород та Київ. Часто-густо організовують автобусні тури за маршрутом Краків-Львів-Київ.

Найбільше білоруси подорожують до Львова туристичними автобусами, власними авто та потягом. Найменше — літаками. Найчастіше оселяються у тризіркових та чотиризіркових готелях далеко від центру Львова (деякі готелі роками співпрацюють з білоруськими туроператорами). Також орендують квартири. Хостелами, каже Галина Малець, білоруси користуються нечасто. Таких лише 18%.

Схожі новини