Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Зі шкіл викинуть політичний мотлох?

Депутати Львівської міської ради заборонять там громадські приймальні, плакати з соціальною рекламою та фото політиків

Депутати Львівської міської ради оголошують війну політичній рекламі та агітації у школах та дошкільних навчальних закладах. Міські обранці зважилися на такий крок майже за рік до президентських виборів. Але не секрет, що левова частка львівських депутатів самі частенько приходять до шкіл із презентами, ремонтують за власні гроші класи, купують техніку та книжки.

На найближчих сесіях міські депутати будуть голосувати за ухвалу, яка покладе цьому край. Проект ухвали має такі пункти: заборонено розповсюдження реклами політичного характеру, політичної та передвиборчої агітації та персонального брендингу політиків у будь-якій формі (йдеться про зошити та щоденники із фото політиків). Приміщення шкіл та садочків не повинні використовуватись для громадських приймалень депутатів і політичної агітації (у тому числі для розповсюдження прихованої реклами). За виконання цих вимог депутати покладуть персональну відповідальність на керівників шкіл та садочків. За порушення їх каратиме управління освіти Львівської міської ради.

З такою ініціативою виступили депутати Львівської міської ради від фракції «УКРОП». Голова фракції Ігор Телішевський апелює до закону: «Згідно зі статтею 6 Закону України „Про освіту“, одним з принципів освіти в Україні є її незалежність від політичних партій. Стаття 8 цього закону встановлює, що навчально-виховний процес у навчальних закладах є вільним від втручання політичних партій. Тож залучення учнів і студентів до участі в політичних акціях під час навчально-виховного процесу не допускається. У частині другій статті 17 Закону України „Про загальну середню освіту“ йдеться про те, що у загальноосвітніх навчальних закладах забороняється утворення і діяльність організаційних структур політичних партій. Виходячи з положень статті 63 Закону „Про освіту“, об'єкти освіти і науки, що фінансуються з бюджету, не мають використовуватись не за призначенням».

Місяць тому таку ухвалу прийняли на сесії у Києві (ініціатором були депутати від фракції «Самопоміч»). Ігоря Телішевського обурює те, що чимало міських обранців зачастили в школи з соціальними проектами на кшталт «Роби зарядку правильно», «Сортуй сміття правильно». Вивішують у класах плакати з практичними порадами, але на видному місці плаката красується портрет депутата і навіть його телефон, логотип партії, контакти його помічників, адреса громадської приймальні… Виходить, за благими намірами депутата ховається відверта політична агітація.

«Не можна заполітизовувати школи і садочки, — наголошує Ігор Телішевський. — Напередодні виборів там запускають адмінресурс. Навчальні заклади мають виховувати особистість. Якщо депутат хоче відремонтувати у школі клас, подарувати нову техніку, меблі - будь ласка. Але не потрібно на кожному кроці школи вивішувати про це плакати. Не можна використовувати батьків дітей, мовляв, я дарую школі нову техніку, і ви тепер маєте за мене проголосувати».

Депутат Львівської міської ради від фракції «Свобода» Андріян Гутник cказав «ВЗ», що «свободівці» залюбки підтримають на сесії ухвалу, яка нарешті позбавить навчальні заклади політичного сміття.Молоде покоління має опановувати шкільну програму, а не ази брудної політики…

«Депутати неодноразово звертали на сесії увагу мера Львова Андрія Садового на те, що ЛКП „Інститут просторового розвитку“ використовує бюджетні кошти на виготовлення друкованої продукції, де є логотип „Самопомочі“, — каже пан Андріян. — Інший варіант — друкована продукція, оформлена у стилі (колористиці) цієї політсили. Політсила має шукати гроші на свою рекламу не у міській скарбниці, а в іншому місці». У коментарі для «ВЗ» керівництво ЛКП «Інститут просторового розвитку» не зрозуміло, про яку приховану політичну агітацію йдеться…

А що про це думають директори шкіл? Деякі підтримують. Але дехто «не на диктофон» каже, що проти такої ухвали.

Їхній аргумент — мажоритарні депутати допомагають школі вибивати із бюджету гроші на ремонт фасадів, даху, класів, шкільних туалетів… Окремі депутати лобіюють у мерії проект школи в рамках так званого громадського бюджету. Не бракує політиків, які роблять щедрі презенти для школи. «Погоджуюся, що громадські приймальні у школах та садочках — нон-сенс, — сказав „ВЗ“ завуч однієї зі шкіл Львова. — Зошити з фото політиків теж мені не подобаються. Але якщо якийсь депутат провів у школі соціальну акцію для дітей, подарував їм канцелярські товари, то чому на цих презентах не має бути логотипу політичної сили, яку представляє депутат. Ніхто ж не примушує їхніх батьків голосувати за цього депутата».

Коментар для «ВЗ»
Зоряна Довганик, начальник управління освіти Львівської міської ради:

Проект ухвали, яку винесуть на розгляд сесії, дублює деякі статті Закону України «Про освіту». А закон має вищу юридичну силу, ніж ухвала сесії. Вважаю, що наразі цей проект документа недоречний. Прийняття ухвали не матиме жодного впливу на навчальний процес у Львові. Бо ті процеси врегульовані законодавством.

Я не отримувала від керівників шкіл та дитячих садочків звернень про те, що політики хочуть провести в закладах свою акцію.

Схожі новини