Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

“Львівгаз збут” пошкодував паперу?

Споживачам не прийшли квитанції за газ, спожитий у січні. Газовики пояснюють це технічним збоєм

Редакція “ВЗ” отримала шквал дзвінків від читачів, яким не прийшли квитанції за газ за січень. “Комунальні послуги оплачую в “Ощадбанку”. Якщо платіжка губиться, беру стару квитанцію, де вказаний особовий рахунок. Однак цього разу “Львівгаз збут” не подав суми до оплати. Касир запропонувала оплатити будь-яку суму, яку вважаю за потрібне. Відмовилася. Тепер маю борг”, - каже пенсіонерка Анастасія Лугова.

“Зазвичай роздруковую квитанцію з електронної пошти або особистого кабінету на сайті “Львівгазу”. Цього місяця платіжки не отримав. На сайті така опція також зникла, - розповідає читач Сергій Молодий. - Самостійно проводжу розрахунки за використаний газ. Оплачую ту кількість кубів, які використав, а не ту, що пишуть контролери, завищуючи показники. Оскільки не мав документа, щоб провести розрахунок, за газ не заплатив”.

Така ситуація — не лише у Львові, а й по цілій Україні. За роз'ясненнями звернулися у ПАТ “Львівгаз”. Фахівець із зв'язків з громадськістю Ірина Палига відсутність платіжок пояснила технічним збоєм. “Сплатити можна за фактично спожитий газ (якщо в абонента є лічильник) або за нормами споживання, озвучивши суму касиру. Якщо споживач має субсидію, може відняти від фактичного споживання суму нарахованої субсидії. Абоненти, які не розрахувалися за послуги з газопостачання, матимуть борг за один місяць, який зможуть оплатити у березні разом із сумою, нарахованою за лютий. Жодна пеня на суму боргу не нараховуватиметься. Якщо боржник, який має субсидію, оплатить у березні за два місяці, допомоги від держави не позбудеться”, - запевняє речниця ПАТ “Львівгаз”.

Субсидії та пільги на Львівщині отримують майже 479 тис. домоволодінь, а це 60% від загальної кількості споживачів природного газу ТОВ “Львівгаззбут”. У компанії заявляли, що держбюджет на початку опалювального сезону заборгував їм 780,9 млн. гривень, а до середини лютого борг зріс до 2 млрд. гривень. “Львівгаззбут” поставив газ одержувачам субсидій та пільг у борг, відтак не може розрахуватися з оптовим постачальником блакитного палива — НАК “Нафтогаз України”. У ціні газу, затвердженій урядом, частина НАК «Нафтогаз України» становить 85%.

Від початку опалювального сезону борг жителів області за спожитий газ зріс на 315 млн. гривень.

А тим часом...

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що протягом кількох років Україна вийде на повне забезпечення власним газом, що дозволить розпочати системне зниження ціни на газ. Закликав місцеву владу проводити заходи з енергоефективності: “Котельні повинні бути сучасними і високоефективними, труби до будинків — замінені та ізольовані, щоб не гріли землю і повітря. У будинках потрібно утеплити стіни, встановити вікна, індивідуальні пункти, які не допускають втрат тепла. Це дозволить зменшити комунальні рахунки у 2-3 рази”.

Схожі новини