Передплата 2024 «Добра кухня»

Медове “царство” на Жовківщині

Новий завод може щороку експортувати в ЄС до тисячі тонн солодкого продукту

Коріандровий, акацієвий, гречаний, золотарниковий, різнотрав'я, ріпаковий, соняшниковий, липовий, падевий... До тисячі тонн меду дев'яти сортів готовий експортувати завод із переробляння меду й продуктів бджільництва ТзОВ “РЕНОМА”, який спорудили менш ніж за рік у селі Сопошині Жовківського району.

Екскурcію новими виробничими цехами із сучасним обладнанням провів директор підприємства Михайло Баранівський. На складі готової продукції ми побачили бочки меду, готові до продажу за кордон. Цю партію, у якій соняшниковий і акацієвий мед, відправляють у Польщу. Також ведуть переговори з іспанцями, італійцями, канадцями, австрійцями тощо. “Іспанці хочуть акацієвого меду, бо його нема де купити. Акацію важко зібрати. А ми знаємо, де взяти”, - каже Михайло Баранівський. Європа готова брати наш мед у великих кількостях. Україна сьогодні є третім постачальником меду на світовий ринок, а в Європі ми перші.

Соняшниковий мед і мед із різнотрав'я найдешевші, коштують близько двох євро за кілограм. Дорожчі гречаний, липовий та акацієвий меди, які вважають елітними. А найдорожчий - коріандровий мед, від чотирьох євро за кілограм. Перевагою cвоєї фірми директор ТзОВ «Ренома» Михайло Баранівський вважає сортовий мед. “Мало яке підприємство в Україні експортує нині партіями сортовий мед. А саме - акацію, липу, гречку”.

На відкритті заводу був присутній голова Львівської ОДА Олег Синютка. “Важливо, аби виробники сільськогосподарської продукції, працівники агропромислового комплексу виробляли товар із якнайбільшою доданою вартістю, - наголосив Олег Синютка. - Це єдине підприємство такого типу в області. Інвестиції сягають 20 мільйонів гривень. Тут створять 50 нових робочих місць з хорошою заробітною платнею. Це добра опора для громади села: люди зможуть працювати й сплачувати податки в місцевий бюджет. Це один із трьохсот проектів, які супроводжує ЛОДА — аби інвестори не мали клопотів із адміністративними бар’єрами та організацією роботи».

Схожі новини