Передплата 2024 «Добра кухня»

«Пане водію, не ображайте мене! У Кабміні не було постанови про відміну пільг для пенсіонерів»

Якщо Мінінфраструктури доведе незаконність рішення львівських перевізників, автотранспортні підприємства оштрафують. Аж на 170 гривень...

Львівські пенсіонери продовжують обстоювати свої права на безкоштовний проїзд у міських маршрутках. Водії приватного транспорту ледь не виганяють стареньких з автобусів, вимагаючи п’ять гривень за проїзд. З 20 січня 2018 року приватні перевізники Львова та області самостійно скасували безкоштовний проїзд для пасажирів пенсійного віку, мовляв, на законодавчому рівні питання не врегульовано... Тепер пенсіонери можуть безкоштовно їздити лише на двадцяти маршрутах, які обслуговує комунальний перевізник — АТП №1.

Цього тижня я стала свідком ситуації, коли водій маршрутки №15 (сполученням вул. Медової Печери - Приміський вокзал) зробив зауваження жінці поважного віку. Мовляв, не прикривайтеся пенсійним посвідченням, а платіть за проїзд. Жінка заперечила: “Пане водію, не ображайте мене! У Кабміні не було постанови про відміну для пенсіонерів пільг на проїзд. Будете нас ображати - напишемо скаргу пану Реві (міністр соціальної політики України. - Авт.). Ви самі відмінили нам пільги, і це незаконно. У Львівській міській раді нам підтвердили, що це “самодіяльність”. Запропонували пенсіонерам записати номери машини і написати скаргу в управління транспорту Львівської міської ради”.

Водій, який вимагав у пенсіонерки плату за проїзд, промовчав. Але після п’ятихвилинної паузи “дискусію” продовжив: мовляв, через “пенсію” автотранспортні підприємства Львова їздять у збиток, немає за що купити солярку... Пенсіонерка відповіла емоційно: “Водію, зрозумійте, 1300 гривень пенсії не вистачає, щоб заплатити за компослуги, їжу, ліки і щоденний проїзд маршруткою до лікарні”.

Минулого тижня жертвою хамства стала пенсіонерка, яку водій виганяв із маршрутки №39. У хід пішла нецензурна лексика і навіть фізична сила... Відео, на якому водій ображає стареньку, оприлюднили у соціальних мережах. “Мене вразила насамперед байдужість людей у транспортному засобі, особливо чоловіків. Ніхто не став на мій захист, коли водій викидав мене. Коли вийшла на зупинці, сфотографувала номери, але вони вийшли розмитими. Зателефонувала на “гарячу лінію” міської ради… Розумію, у маршрутках багато тих, хто проти, щоб пенсіонери каталися туди-сюди. Але має бути повага, дотримання законів України”, – обурилася пенсіонерка Анастасія Коробова.

Львівська міська рада скерувала листа до управління Укртрансбезпеки на Львівщині - з вимогою перевірити дії приватних перевізників щодо скасування пільг для пенсіонерів. “Лист Львівської міської ради ми скерували на розгляд Міністерства інфраструктури, бо самі не маємо повноважень оцінювати законність рішення, яке ухвалили перевізники Львова та області, - розповів “ВЗ” керівник управління Укртранс­безпеки у Львівській області Сергій Небесний. - Якщо сказати “згрубша”, перевізники не мають право самостійно скасовувати пільги. Але в постанові Кабміну №354, яка регулює пільговий проїзд для пасажирів пенсійного віку, є певні юридичні суперечності, які мали би вже давно врегулювати. Тому Всеукраїнська асоціація автомобільних перевізників подала судовий позов до Кабміну, - аби ця постанова була приведена у юридичний порядок або ж узагалі скасована”.

Якщо Міністерство інфраструктури видасть вердикт, що перевізники Львова “перегнули палицю”, то, згідно із законодавством, власника маршруту можуть оштрафувати — аж (!) на 170 гривень. Плюс на водіїв складуть адмінпротоколи та змусять заплатити 136 гривень штрафу. Смішні цифри... “Погоджуюся, штрафи символічні, - каже пан Небесний. - Законодавства у цій сфері давно не змінювали”.

Фото з архіву “ВЗ”

Схожі новини