Передплата 2024 «Добра кухня»

Після купелі у крижаній воді самка зубра не вижила

З триметрової канави витягували її рятувальники МНС.

Попри інтенсивні зусилля, працівникам мисливського господарства “Стир”, що у Бродівському районі на Львівщині, не вдалося врятувати 20-річну самку зубра, яка, переходячи меліоративний канал, застрягла у болоті з крижаною водою. Від переохолодження простуджена тварина у ніч на минулу середу загинула...

“НП” сталася під вечір 20 січня неподалік невеличкого села Збруї. Під час обходу угідь природоохоронці виявили у триметровій канаві безпомічного зубра (всього цих особин у господарстві понад півсотні). Намагаючись перейти на другий бік, тварина вагою приблизно 600 кг проламала лід і загрузла у холодному болотяному місиві. Самотужки вибратися не могла. Працівники “Стиру” терміново викликали службу МНС. З допомогою мотузок бродівські рятувальники витягли самку зубра на берег. Однак піднятися і йти вона вже не могла, трусилася від холоду. Виснажену тварину доправили у безпечне місце, щоб швидко зігріти її, обклали соломою. Ветеринари дали всі необхідні у таких випадках ліки.

- Кілька днів ми боролися за життя бідолашної тварини, чергували біля неї, але перебороти застуду вона, на жаль, не змогла, – розповів кореспонденту “Високого Замку” директор мисливського господарства “Стир” Андрій Яремчук.

Схожі зимові трагедії із зубрами – не рідкість. В екстремальних випадках ці велети не можуть дати собі ради. У лютому 2016-го у вінницькому селі Трибухи провалилися під тонкий лід 10 зубрів. На берег вони не вибралися...

А тим часом...

До карпатських зубрів збираються столичні туристи

За даними “Високого Замку”, зубрами, які живуть на території Національного природного парку “Сколівські Бескиди” (поблизу села Майдан Дрогобицького району), зацікавилися туристичні фірми з Києва. Хочуть, щоб їхні клієнти зблизька подивилися на “карпатських бізонів”. Кілька туристичних груп планують приїхати на екскурсію до Майдану на початку лютого.

Схожі новини