Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Трьох злодіїв суд відпустив. Залишився цап-відбувайло, який у них на «шухері» стояв...»

Кількість квартирних крадіжок щороку зростає. Ні правоохоронці, ні суди не можуть дати ради з «домушниками».

З початку року на Львівщині обікрали близько 30 квартир! У соцмережу потрапили фотографії “домушника”, який вичищає квартиру на вул. Шевченка. Господарі залишали увімкненою відеокамеру. Злодій “шарить” по шухлядах із задоволеним виглядом, цікаво, що він там побачив? За це “інтернет-героя” нарекли “веселим мерзотником”.

Було б весело, якби не було так сумно... Начальник управління карного розшуку ГУ Нацполіції у Львівській області Сергій Богданов каже, цей злодій виніс з квартири близько 10 тисяч доларів. “Ймовірно, знав, що у квартирі є гроші”, - каже пан Богданов. Та найгірше, що суди відпускають квартирних злодіїв під заставу. Для “махрового” злодія сплатити ці кошти не проблема (зазвичай сума застави не перевищує суми вкраденого майна). Не раз таке траплялося зі злодіями-гастролерами, які діють за принципом: “Влупив. Вніс заставу. Працюєш далі, щоб відбити ці гроші”.

Днями обчистили квартиру моїх знайомих у Залізничному районі. Злодій тихенько відкрив замок, “працював” між 14-ю та 18-ю годинами. У цей час вдома були сусіди, але ніхто нічого не чув. На місце події виїхали слідчі. Цікавлюся у керівника управління карного розшуку, чи буває так, що до злочину причетні майстри, які виготовляють ключі (мої знайомі якраз робили у майстерні запасні ключі). “Це поодинокі випадки, - каже Сергій Богданов. - Переважно злодії ставлять “маячки” на дверях. Якщо декілька днів двері не відчиняються, “луплять” хату. Або попередньо роблять “продзвон” по квартирах... Стежать, з яких поштових скриньок довго не забирають пошту”.

Якщо злодії запримітять “мажорний” будинок, де немає відеокамер, можуть відтиснути вікно і влізти у дім (часті випадки, коли грабують квартири у багатоповерхівках на першому поверсі. - Авт.). Професіонали мають такі відмички, що відкриють будь-який замок. Їздять “на курси” з відкривання дверей та викрадення автівок за кордон. Надійний спосіб захиститися від квартирних злодіїв — державна служба охорони”.

Часто люди бачать, що по під’їзду чи загальному балкону шастають чужі люди, але поліції не повідомляють, легковажать.

...Пані Людмила розповіла, добре пам’ятає день, коли її квартиру пограбували. Вона разом з дитиною вийшла у магазин на 20 хвилин. За цей час хату почистили. “Вони йшли до сусідів, а до мене — за компанію. Коли я прийшла, двері були вибиті і у мене, і у сусідів. Забрали гроші і прикраси. Дитяче ліжечко і ходунки чомусь потрощили... Я мала 900 євро. З них 500 євро мені дала потримати моя подруга. Її чоловік мав коханку, вона боялася, щоб він на неї гроші не витратив... Та я щаслива, що все так закінчилося. Що було б, якби я сама пішла в магазин, а дитина залишилась вдома сама”.

“Злодіїв так і не знайшли, - розповідає потерпіла. - Правоохоронці весь день щось писали, знімали відбитки пальців. Я малювала всі предмети, які пропали. Але... Все це формальність. Ніхто нічого не робив і, схоже, не збирався”.

...У пана Андрія півроку тому обікрали квартиру на вул. Варшавській. Сума збитків — 65 тисяч грн. (зникли дорогі антикварні прикраси). Я поцікавилася у потерпілого, як просувається справа у суді. До неї причетні злодії-гастролери, яких правоохоронці затримали. Їхні обличчя також зафіксувала камера відео-

спостереження. “Трьох злодіїв, головних фігурантів, суд відпустив, вони втекли. Залишився один, фактично цап-відбувайло, який на “шухері” стояв, - каже пан Андрій. - Над ним суд досі йде. Засідання то переносять, то затягують, то ллють водичку... Нічого конкретного. Я розчарувався, змирився з втратою і не вірю, що у нашій державі можна добитися справедливості...”.

Схожі новини