Передплата 2024 «Добрий господар»

Три дні з Кшиштофом Зануссі

Всесвітньо відомий кінорежисер зніматиме у Львові фільм про галицького «доктора Фауста».

Протягом трьох днів знаний польський кінорежисер Кшиштоф Зануссі (на фото) зніматиме у Львові повнометражний художній фільм «Ефір». За інформацією «ВЗ», гуру польського кінематографа прибув до міста Лева і поселився у номері «люкс» готелю «Нота Бене». Проект «Ефір» — один із переможців Дев’ятого конкурсного відбору Держкіно та отримав державну підтримку у розмірі 16 млн. 650 тисяч грн. (загальний бюджет фільму — 61 млн. грн.).

Як повідомили “ВЗ” у прес-службі Держкіно, містична драма «Ефір» — авторська версія легенди про доктора Фауста. Цього разу він виступає в ролі військового лікаря, який на початку ХХ століття проводить наукові експерименти з метою отримати владу над іншими людьми. Дія фільму розгортається в часи Першої світової війни, на теренах Галичини та Поділля. Зйомки фільму почалися у Польщі, де було знято декілька епізодів, а після Львова продовжаться в Угорщині. Як розповів “ВЗ” заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко, у Львові “Ефір” фільмуватимуть 3-4 вересня на двох локаціях — Тюрма на Лонцького і колишня австрійська військова казарма (так званий “Червоний кляштор”) на вулиці Кривоноса, 6.

Головні ролі у фільмі виконують польський актор Яцек Понедзялек, угорець Ласло Жольт та молодий український актор Остап Вакулюк. Для 25-річного Остапа це перший досвід у великому кіно. Він родом із Ходорова Львівської області, вчився на актора драми в Національному університеті театру, кіно й телебачення імені Карпенка-Карого, згодом - на стипендії у відділенні кіно й телебачення польського Університету Шльонска (Силезія) та на стипендії в кіноакадемії міста Саламанки (Іспанія). “Дуже задоволений, що зможу взяти участь у такій грандіозній “забаві”, як зйомки цього фільму, - розповів Остап Вакулюк журналісту “ВЗ”. - Мій персонаж — Тарас, простий парубок зі села, який має дуже шляхетний, добрий характер. Йому допомагає власне той “доктор Фауст”, який є головним героєм. Для зйомок в “Ефірі” пройшов декілька кастингів”.

Сестра Остапа — журналістка 24-го каналу Леся Вакулюк, розповіла цікаву історію знайомства Остапа із режисером Кшиштофом Зануссі. Остап (тоді студент “університету Карпенка”) був серед восьми студентів, яких у розпал Євромайдану у Києві викрали працівники карного розшуку, замасковані під таксистів. Леся Вакулюк із великими труднощами розшукала брата в одному з райвідділів Києва, через “Громадське телебачення”, підключивши адвокатів, омбудсмена, нардепів, почала визволяти й інших студентів. Аби Остапа знову не заарештували, його переховували у різних місцях. Аж поки не трапилася нагода відправити його до знайомих у Польщу — Леся довідалася, що уряд Польщі дає стипендії для навчання у вузах українцям-євромайданівцям. Так Остап почав опановувати фах продюсера у відділенні кіно та ТБ Університету Шльонська. Білоруська колега Лесі, Поліна Новіцька, запропонувала познайомити його із Зануссі. Адже було відомо, що метр режисури завжди допомагає студентам. Спочатку знайомство із знаним режисером здалося чимось неймовірним. Але воно сталося. Кшиштоф Зануссі “взяв шефство” над Остапом Вакулюком, навчав його, радив, які фільми переглядати, що читати, що і де дивитися. Також Зануссі допомагав багатьом іншим студентам. “Він завжди казав їм: акторство — важка праця, і не треба тільки акторством заробляти собі на життя. Треба шукати інші джерела прибутку”, - розповідає Леся Вакулюк.

Для зйомок у стрічці також запрошені українські актори Остап та Дмитро Ступки, Станіслав Колокольников, Марія Рябошапка, Олександр Логінов. “Наразі не можу переказати сюжет фільму, бо мені щойно переслали сценарій, - сказав журналісту “ВЗ” Остап Ступка. - У стрічці великого режисера Зануссі зіграю невелику епізодичну роль військового офіцера”.

- Чи не буде у фільмі політичних моментів, як це було з польською стрічкою “Волинь”?

- Та ні! Фільм не про сучасність і не про часи Другої світової війни.

- Чому саме вас і вашого сина Дмитра Кшиштоф Зануссі запросив у цей проект?

- Мабуть, то треба у нього запитати. Відбору не було. Затвердили акторів, і нас про це повідомили.

Цікавою є “лінія Ступки” у творчості польських режисерів. Єжи Гоффман знімав патріарха театральної династії, Богдана Ступку, у ролі Богдана Хмельницького у фільмі “Вогнем і мечем”. Розповідають, що родини Гоффманів і Ступки товаришували, оскільки обоє походять із містечка Куликова, що біля Львова, і навіть один із предків Єжи Гоффмана був рабином у Куликові. Тепер от Зануссі зніматиме сина і онука Богдана Сільвестровича.

В Україні будуть проведені складнопостановочні зйомки з використанням спецефектів, піротехнічних ефектів, тварин, каскадерів і великої кількості акторів масових сцен. Фільм створюється також за підтримки Польського інституту та міністерства культури Польщі, Угорського й Литовського кіноінститутів. Продюсери: Януш Вахала (Польща), Олена Фетісова та Володимир Козир (Україна, «Кіностудія Інтерфільм»), Джудіт Тус (Угорщина), Уляна Кім (Литва).

Критики називають Кшиштофа Зануссі “українофілом”. Цей відомий кіно- й театральний режисер, сценарист і кінопродюсер під час Революції гідності разом із іншими польськими діячами театру і кіно — Єжи Гоффманом, Євою Шикульською, Барбарою Брильською — виступив із підтримкою українського народу, а також зі зверненням відпустити Олега Сєнцова з російської тюрми. Неодноразовий лауреат провідних міжнародних кінофестивалів, має величезну фільмографію. Найвідоміші його стрічки - «Сімейне життя» (1971), «Захисні кольори» (1976), «Константа» (1980), «Імператив» (1982), «Ілюмінація» (1973) та «Рік спокійного сонця» (1984).

Схожі новини