Передплата 2024 «Добра кухня»

«Не думав, що мою квартиру вже продали...»

Журналіст «ВЗ» зустрілась з жертвою квартирних аферистів, якого місяць утримували під замком.

Правоохоронці Львова затримали банду, яка займалася квартирними аферами та викрадала людей. Галицький районний суд призначив зловмисникам «копійчану» заставу — 48 тисяч грн. Тож усі члени бандугруповання, які вчиняли резонансні злочини, наразі на волі. журналіст “ВЗ” зустрілася з чоловіком, якого викрали з власної квартири і місяць утримували у неволі. Тим часом його квартиру продали...

48-річний пан Антон живе у престижному районі Львова, на вул.С.Бандери, 89, у трикімнатній квартирі. У цьому будинку 1932 року народився польський композитор Войцех Кіляр. Піднімаюсь з оперативним працівником до квартири.

- Колись це був будинок нашої родини, - каже пан Антон. - Моя бабця здавала квартири на першому поверсі в оренду. Мій знайомий Славік якось підійшов до мене і каже: “Візьми до себе на квартиру одного хлопця. Йому немає де жити. І тобі буде веселіше. Ти ж сам живеш“. колись зустрічався з сестрою Славіка, тому погодився на пропозицію.

Хлопець пану Антону одразу не сподобався. Йому було близько 30 років. Казав, що колись жив у Львові, а тепер працює далекобійником і живе в іншому місті. Машина зламалася, тож мусить кантуватися у Львові.

- А через деякий час у мене з дому пропав паспорт, - каже пан Антон. - Запідозрив, що квартирант вкрав. Сказав, аби віддав. Він твердив, що не брав. Подумав, може, десь у маршрутці паспорт вкрали. Одного разу приходжу додому, бачу, він риється у моїх документах. Я його вигнав...

Пан Антон має гепатит С та ВІЛ-інфекцію (колишній наркозалежний). Наркотики спробував у школі, коли посварився з дівчиною. Товариш запропонував спробувати наркотики, мовляв, так буде легше пережити стрес. Знав, що у мене є гроші... Батьки чоловіка померли. Батько був геологом, мама перукаркою. А бабуся, Ванда Копачинська, майстром спорту зі стрільби з луку. Дружини не мав. Працював все життя фізично, переважно на будовах. Має інвалідність.

- Не хотів нікому псувати життя, - розповідає пан Антон про особисте життя. - От і не одружувався. Сестра Славіка, з якою жив, мала ВІЛ. Я не знав про це. У неї донька була. Почала мене татом називати. Але стосунки з цією жінкою не склалися.

Через деякий час до пана Антона почав телефонувати інший чоловік, назвався Миколою. Просився на квартиру. Пан Антон відмовив. Після цього на нього у під’їзді напали невідомі. Побили, забрали ключі від квартири. Замки довелося міняти... Дзвонив якийсь чоловік і вимагав, аби пан Антон таки взяв до себе на квартиру Миколу. І через деякий час господар “здався”. За місяць проживання “орендар”, який казав, що працює охоронцем на автостоянці, заплатив тисячу грн., три місяці жив безкоштовно.

- Я невідомим людям дверей не відчиняю, - веде далі потерпілий. - А тут дзвонить Микола і каже: “Я вже біля дверей”. підходжу, відчиняю, і у квартиру вривається четверо чоловіків. Показують “корочку”, що вони з поліції, кажуть: “На тебе сусіди нарікають! Одягайся! Поїдемо у відділок. Ми тебе сфотографуємо”. Думав, сфотографують і відпустять. Мені боятися нічого. Я не краду, заборонених речовин не маю.

Поліцейські посадили пана Антона у машину сірого кольору і повезли у бік Брюхович (це були справді правоохоронці). У Брюховичах чекали іншу машину. З автівки, яка під’їхала, вийшов циган. Сказав, щоб сідав на заднє сидіння. Мобільний телефон і ключі від квартири у пана Антона забрали (поклали у пакет). Привезли його на вул. Бальзака...

- Першим у під’їзд заходив Микола, позаду мене йшов циган. Завели мене у якусь квартиру і сказали:”Посидь тут два-три дні. Ми все залагодимо і поїдеш додому”. Не розумів, що відбувається. Показали мені надруковані на папері листівки з моєю фотографією, мовляв, мене розшукує поліція за збут наркотиків... У квартирі була циганка Марта, її чоловік, Микола і я. Вони час від часу виходили з дому, але зі мною завжди залишався наглядач. Годували супчиками, кашею... Дозволяли дивитися телевізор. До останнього сподівався, що все залагодиться. Не думав, що мою квартиру вже продали...

Квартира належала його мамі. Коли мама померла, не мав грошей її переоформити. наприкінці весни чоловік пішов на консультацію до нотаріуса і поцікавився, які документи потрібні для переоформлення (планував поміняти свою трикімнатну квартиру на меншу, з доплатою). Чи не почались з цього моменту у нього проблеми? Не секрет, що є так звані чорні нотаріуси, які “зливають” інформацію шахраям...

Як я дізналася з поінформованих джерел, квартиру пана Антона шахраї продали ще у квітні, а його з квартири забрали у липні. Аферисти оформили “ліве” доручення на Миколу, який жив у квартирі пана Антона, від імені власника. Інша приватний нотаріус оформила право власності на квартиру на... безпритульного. Він був як проміжна ланка. Попередньо нотаріус пояснила правоохоронцям, що до неї прийшов чоловік, схожий на пана Антона, з його паспортом. Квартирні аферисти тримали у полоні і безпритульного, який фігурує у цій справі, але він утік...

У їжу, яку давали пану Антону, квартирні аферисти підсипали антидепресанти. Його стан погіршувався. Підвищувалася температура. Коли почав волати, привезли йому потрібні ліки (чоловік стоїть на обліку у наркодиспансері). Видно, шахраї вичікували, чи буде чоловіка хтось за цей час шукати... На сполох забив товариш пана Антона — Сашко, який жив деякий час у його квартирі. По суті, він йому врятував життя. Сашко бачив, що його забирали і зателефонуваа у поліцію, запитував, у якому райвідділі тримають його товариша?..

- Одного дня у двері квартири почали гримати якісь люди. Циганка довго не відчиняла, але потім все-таки відчинила. У помешкання увірвалися правоохоронці. Один з них підійшов до мене і сказав, що я вже не господар своєї квартири... Поки триває судовий процес, на мою квартиру накладений арешт (справжніх документів на помешкання зловмисники не знайшли. Їх господар добре сховав. - Авт.)

Організатор цієї банди — жінка на ім’я Катерина, їй близько 40 років. Вона родом з Маріуполя, живе у Львові. Раніше судима. Має умовний термін за важкий злочин — збут наркотиків у великих розмірах. Попри це суд відпустив її під заставу. Роми, які є виконавцями злочину, теж родом з Маріуполя, але тривалий час живуть у Львові. Їм інкримінують шахрайство в особливо великих розмірах, незаконне позбавлення волі людини. Щодо чотирьох правоохоронців, які брали участь у викраденні Антона, одному з них оголосили підозру, щодо інших ведеться слідство.

Фото автора

Схожі новини