Передплата 2024 «Добра кухня»

«То є страшне, не дай Боже комусь того жаху…»

У Львівській філармонії збирають допомогу для жителів Авдіївки.

У Львові не забувають про жителів Авдіївки — міста у Донецькій області, поблизу якого ведуться активні військові дії і в якому оголошено стан гуманітарної катастрофи. Пункт прийому речей і продуктів для біженців Авдіївки розташований на другому поверсі Львівської обласної філармонії. Зустрічає мене директор-розпорядник молодіжного симфонічного оркестру INSO-Львів Тетяна Приліпко. Каже, відколи почалася АТО, до філармонійних клопотів додалися волонтерські.

У філармонії виділили спеціальну кімнату, куди складають гуманітарну допомогу. Заходимо в аудиторію, обкладену пакунками з провізією. «Загалом це наша прес-кімната, тут проводимо прес-конференції, а іноді навіть концерти камерної музики. Тепер тут зберігаємо те, що люди приносять», — розповідає пані Тетяна.

Цієї п’ятниці звідси відправлять вже другу партію допомоги — перша поїхала ще минулого тижня. Тоді небайдужі львів’яни принесли аж 750 кг необхідних речей! Провізію відправили «Новою поштою» в Ізюм, куди тікають від війни жителі Авдіївки.

Поки розмовляємо, до зали входить літня жіночка з пакетами. Бідкається, що надворі хурделиця, і кладе свій пакунок до інших. «Тут є шубка, тепла спідниця і дві шапки зимові. Думаю, хоч що-небудь, але треба допомогти», — каже пані Марія. Жінка розповіла, що родом із Волині, і в дитинстві теж була свідком кривавих подій у прифронтовій зоні. «Я то пережила і їм дуже співчуваю, — каже зі слізьми на очах. — Ми ходили й шукали просто поїсти. І люди давали, бо співчували. Той горнятко жита дасть, той пшениці. То є страшне, не дай Боже комусь того жаху…». Пані Марія пообіцяла принести згодом ще якісь речі та харчі. Каже, що в підвалі має ще й варення. Проте пані Тетяна відказує, мовляв, краще без «закруток», бо скло незручно транспортувати.

Розглядаю вміст пакетів. Бачу іграшки, ковдри та одяг. Питаю, чого найбільше не вистачає на сході. «Спілкуємось із людьми, які без зайвих емоцій можуть пояснити, що треба біженцям, — каже пані Тетяна. — Купили матраци, теплі подушки, закупили ліки. Потрібні теплий одяг, теплі шкарпетки, верхній одяг, медикаменти, продукти тривалого зберігання: чаї, печиво тощо».

А ще філармонії не вистачає рук. Її працівники, хоч уже на волонтерстві «собаку з’їли», потребують допомоги. Тож усіх небайдужих запрошують долучитись до благодійної акції. Речі можна приносити до чергового філармонії (вул. Чайковського, 7), службовий вхід, 2-й поверх.

Фото автора

Схожі новини