Передплата 2024 «Добре здоров’я»

30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек

У бібліотеці – не лише книжки, а й спорт-арена та ІТ-плац.

Замість абонементного і читального залів — book-локація та інтелект-портал. Загалом — вісім зон для інтелектуального, фізичного розвитку та дозвілля

У Львові, на вулиці Патона, 4/2, після капітального ремонту відкрилася оновлена комфорт-бібліотека Централізованої бібліотечної системи для дітей та юнацтва (ЦБС), аналогів якій в Україні нема. Тепер зустрічатися з письменниками, митцями, спортсменами читачі будуть у… креатив-форумі; переглядати фільми, пізнавальні онлайн-передачі — по великому широкоформатному плазмовому телевізору. Тут виставлятимуть свої полотна художники. На спорт-арені читачі зможуть пограти в теніс, покачати прес на тренажерах, пограти в рухливі ігри, влаштувати спортивні змагання. А в релакс-закапелку — почитати книжки (де б ви думали?) у… коконі-гойдалці.

Переступаю поріг і, правду кажучи, очі розбігаються. Єдиний простір (близько 400 кв. м) поділений на безліч зон, кожна з яких оформлена по-сучасному і зі смаком. Хочеться роздивитися все і відразу.

- Буду вашим гідом, — підходить до мене 13-річний Нікіта Карташов, помітивши здивування. — Коли ми прийшли сюди після ремонту, теж були ошелешені. Не бібліотека — а диво-місто... В інтелект-порталі волонтери допомагають учням краще освоїти шкільні предмети. Бібліотекарі запрошують лікарів, юристів, військових, які допомагають старшокласникам обрати майбутню професію.

Нікіта читає з шести років. Сюди його записала старша сестра Світлана (нині — студентка коледжу). Тепер Нікіта — волонтер бібліотеки, ще й молодшого братика — дворічного Артемка — сюди приводить.

- Торік студенти факультету іноземної філології Франкового університету тричі на тиждень проводили з читачами заняття з англійської. Записалося 35 охочих, з них — 25 молодших школярів, — каже завідувач Еріка Жигалова. — З дітьми бавились, малювали, кожен предмет називали англійською. І домашні завдання студенти перевіряли. Хотілося б, аби заняття і цьогоріч продовжили…

 На дозвіллі граємо у шахи.
 На дозвіллі граємо у шахи.

- Скільки ж коштують приватні уроки? — цікавлюся у пані Еріки.

- Батьки не платять жодної копійки, — відповідає завідувач, помічаючи мій подив. — Безкоштовні заняття з англійської, до речі, проводили у всіх бібліотеках для дітей Львова.

…У креатив-форумі увагу привертають картини молодої художниці Ірини Мориквас «Далеке плавання». Виявляється, виставку можуть відвідати цілими родинами. Тут пані Мориквас проведе для дітей майстер-клас із живопису.

- Свою книгу «Книгоноша з Королівства» (доповнене видання) презентувала у нас Галина Пагутяк, — продовжує пані Еріка. — Приємно здивували письменницю Оксану Думанську школярі, які на комп’ютері, за допомогою новітніх технологій, виготовили book-трейлер за книгою Гоголя «Тарас Бульба» в її перекладі. А на зустріч з польськими письменниками Казіміжем Бурнатом та Анджеєм Грабовським навіть батьки прийшли. Адже у нас читають учні не лише найближчих шкіл, а й сіл: Зимної Води, Лапаївки, Суховолі.

А от і комфортна територія «3: Публічний Простір Підлітка». Це своєрідний подіум, де підлітки і сучасний світ пізнаватимуть, і творчі здібності виявлятимуть, зможуть й активно відпочити, адже поділений він на чотири зони (спорт-арену, коворкінг-студію, IT-плац та релакс-закапелок).

Якщо слово «спорт-арена» говорить само за себе (тут проводитимуть рухливі ігри, змагання, експрес-тренування), то що ж таке IT-плац?

- На ІТ-плацу читачі опановуватимуть комп‘ютерні технології, ознайомляться з електронними книгами, спілкуватимуться онлайн, — пояснює пані Еріка.

У релакс-закапелку очам своїм не вірю: 10-річна Тетянка Буфан читає книгу у величезному коконі, злегка погойдуючись. Старші діти, які поруч розгадують географічні вікторини, жартують: мовляв, поєднує корисне з приємним.

- Кокон-гойдалка може витримати аж… 120 кілограмів. Але сідаємо туди по одному, — каже 13-річний Назар Корнай. — От би вдома таку «інтелект-гойдалку» мати! (сміється). Недаремно ця зона призначена для комфортного відпочинку, психологічного розвантаження та корисного дозвілля. Читаємо статті в журналах про людей відомих і цікавих, за допомогою тестів пізнаємо свої інтелектуальні і творчі здібності. У назві тематичної виставки, яку розробили бібліотекарі, «Твоя тема», кожна літера — це початок нового слова: Тести, Вікторини, Орієнтири, Ярлики, Творчість, Епатаж, Музика, Аніме.

…У коворкінг-студії — заняття гуртка «Талановиті рученята». Дітки не лише пізнають азбуку нетрадиційного мистецтва (малюють пучками пальців, ватними паличками), оздоблюють малюнки бісером, соняшниковим або гарбузовим насінням, кольоровими нитками, а й дають речам друге життя. Еріка Жигалова, яка веде гурток 15 років, показує картини її вихованців (з чого б ви думали?)… зі старих компакт-дисків. Розглядаю картини-аплікації. Виявляється, кришечки від звичайних пляшок можна перетворити на… кумедних чоловічків.

- Разом з дітьми, — пояснює пані Еріка, — творчі здібності розвивають батьки. Поки школярі на заняттях гуртка, а дошкільнята в «Ігровій кімнаті малюкаS» слухають казки, малюють, танцюють на «Літературних сніданках», татусі і матусі тим часом можуть поспілкуватися з друзями, родичами по скайпу, переглянути відео на планшетах або комп’ютерах (їх чотири), підключившись до wi-fi.

- На капітальний ремонт з міського бюджету було виділено 1,5 млн. гривень, — зазначила у розмові із журналістом «ВЗ» директор ЦБС для дітей Львова Валентина Галушко. — Комфорт-бібліотека урочисто відкриє двері 4 жовтня. З часом у місті буде оновлено кожну бібліотеку для дітей.

Схожі новини