Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Олександра Коваль: «З’явилися читачі, які готові платити за якісну книжку»

15 вересня стартує ХХІІІ Форум видавців.

Львів — у передчутті свята! З 15 по 18 вересня у місті відбудеться одна з найбільших книжкових подій країни - ХХІІІ Форум видавців та літературний фестиваль. На чотири дні наше місто перетвориться на величезний читальний зал, у якому, за попередніми даними, візьмуть участь 50 тисяч осіб.

Від самого ранку 15 вересня до Львівського Палацу мистецтв потягнеться вервичка шанувальників книги. На ярмарку-продажу, що розлігся на подвір’ї перед Палацом Потоцьких на вулиці Коперника, 15, можна буде не лише ознайомитися з новинками літератури, а й поспілкуватися з письменниками і поетами... А ще взяти участь у Ночі поезії та музики non-stop, відвідати безліч тематичних форумів і побувати на Фестивалі “Місто Лема”, який відбуватиметься вперше.

За день до початку свята у Палаці мистецтв видавці та їхні помічники розкладали своє надбання.
За день до початку свята у Палаці мистецтв видавці та їхні помічники розкладали своє надбання.

Про це на прес-конференції журналістам розповіла президент ГО “Форум видавців” Олександра Коваль. Цього року, за її словами, 434 книжки від 99 видавництв номіновані на здобуття премії “Найкраща книга Форуму-2016” . А про те, яка книга отримала Гран-прі Форуму, стане відомо 15 вересня під час церемонії нагородження, що відбудеться у Львівському театрі опери та балету імені С. Крушельницької.

За неофіційною інформацією, організаторам було дуже складно визначитися з книгою-переможницею. Атмосфера на засіданні членів журі була вкрай напруженою. До “спільного знаменника” вони так і не дійшли. За попередньою інформацією, цього року начебто Гран-прі вирішили не вручати. Однак, до початку церемонії організатори можуть і передумати...

 Брати Капранови на Форум цьогоріч приїхали не на «жужику», а на тачанці.
 Брати Капранови на Форум цьогоріч приїхали не на «жужику», а на тачанці.

- Чим здивує книгоманів і книголюбів Форум видавців цього року?

Ніколи не бачила стільки прекрасних книжок, які надійшли нам на цьогорічний конкурс “Книга Форуму Видавців”, - сказала журналісту “ВЗ” Олександра Коваль. - Стався ривок. Не сподівалася, що це можливо так швидко. Адже видавці — прагматичні люди. Якби розуміли, що цього ніхто не купить, то й не видавалися б. Це означає, що з’явилися читачі, які готові платити за якісну книжку. Цьогорічний Форум буде кращим за усі попередні. На сайті Форуму можна знайти і роздивитися книжкові новинки. Для тих, хто не любить натовпу — це чудова нагода одразу вибрати і прицінитися. А ще у нас продаються електронні квитки. Не треба буде стояти у черзі, що суттєво зекономить час. “Родзинкою” Форуму стане повернення у Львів Фестивалю “Місто Лема”. Ну і про те, що на Форум приїдуть представники з 27 країн — Австрії, Греції, Грузії, Ізраїлю, Канади, Нідерландів, США, Румунії, Сербії... - ознака того, що Форум видавців визнають у світі.

За день до початку свята і у подвір’ї Палацу Потоцьких, і всередині Палацу мистецтв видавці і їхні помічники носили з машин своє надбання. Хто біг з двома-трьома пачками, а хто й повільно тягнув тачку, навантажену горою книжок.

Перед масивними воротами Палацу Потоцьких побачила припарковану машину з причепом, з якого усміхалися письменники брати Капранови. Здивувалася, що замість їхнього “жужика”, за яким усі впізнавали письменників, стояв інший транспорт. За словами Віталія Капранова, за останні три тижні це вже їхній третій візит до Львова.

- Чому вирішили змінити транспорт? Зрадили своєму “жужику”?

- Це не ми зрадили, а організатори змусили нас до цього. Бо беруть шалені гроші з нас. Раніше ми витрачали чималі кошти, щоб привезти сюди “жужика”. А тепер за те, що ми приїдемо прикрашати Форум, з нас хочуть п’ять тисяч гривень.

Не можемо собі цього дозволити, бо не маємо зайвих грошей. Тому й вирішили використати свою книжкову тачанку, яка і перевозить наші книжки, і слугує нам вітриною. Вітрина відкривається, і з нашої тачанки можна торгувати книжками. Тачанку до Львова привезли вперше.

- І що, за тачанку не треба буде платити?

- Треба! П’ять тисяч гривень за чотири дні. Ще стільки ж маємо заплатити за намет на подвір’ї перед Палацом мистецтв.

- А чому вирішили торгувати на подвір’ї, а не всередині Палацу мистецтв?

- Бо там ціна за місце ще вища. Якщо би хотіли орендувати на першому поверсі, то довелося би віддати десять тисяч гривень.

- Що чекаєте від цьогорічного Форуму?

- Хочемо, щоб він нас приємно здивував, оскільки позитивного зараз так мало. Тому хочеться відчути свято. Хочемо, щоб розкупили всі наші книжки, мріємо побачити, що люди хочуть читати. Відчути, що львів’яни і далі тримають марку культурної столиці, що інтелігенція тут “править бал”.

У Палаці мистецтв дівчата витирали з полиць пилюку і розкладали книжки. Ніхто не звертав на нікого уваги — кожен клопотався про те, аби його стенд виглядав найгарніше.

Серед цьогорічних новинок - книжка письменниці, заступника головного редактора газети “Високий Замок” Галини Вдовиченко. Вона презентуватиме на Форумі збірку оповідань “Ось відкрита долоня”, яку надрукувало видавництво КСД.

- Як довго працювали над книжкою і про що вона?

- У моїх оповіданнях, - каже пані Галина, - історії почуттів, стосунків, просто історії, що не йшли з голови, поки я їх не записала. Вони самі обрали собі форму короткої прози, бо часом найголовнішим є те, що не договорено...

Схожі новини