Передплата 2024 ВЗ

«З готовністю прийму кулю за свого господаря...»

Присягу складають і... службові собаки. На відміну від деяких військовослужбовців, залишаються вірними їй до кінця.

Перенасиченого інформацією читача недавно подивувало сенсаційне повідомлення: у навчальному кінологічному центрі Держприкордонслужби, що розташований у Великих Мостах на Львівщині, разом зі строковиками склали присягу 70... службових собак. Текст клятви “від імені” чотирилапих, які були головними іменинниками дня, зачитували на плацу перед строєм їхні господарі. Цей ритуал тут виконують вдруге, для людей у зелених кашкетах (як, мабуть, і для їхніх хвостатих напарників) він має символічне значення. Це — своєрідна посвята у прикордонники.

Ось як звучить присяга службового собаки (текст українські прикордонники запозичили від своїх американських колег):

«Я завжди готовий служити своєму господареві, захищати його життя, суворо та безвідмовно виконувати його команди, непохитно та впевнено стояти на сторожі його спокою та свободи.

Готовий бути вірним помічником у пошуку наркотичних засобів, зброї та вибухівки.

Готовий відшукати дітей, що загубилися, та порушників кордону.

Я захищаю свого господаря своїм життям і з готовністю прийму кулю за нього.

Я є носом і вухами свого господаря, я буду захищати його і служити йому, і нічого не чекаю взамін».

Усі знають: після складення присяги солдатів-“жовторотиків” чекає накритий стіл у колі рідних та близьких. Свій “сабантуй” прикордонники влаштовують і для друзів-собак, які відбули цю святкову церемонію. Котромусь з Мухтарів дістанеться шматочок сиру, якійсь Лаванді перепадає кружальце запашної ковбаси, а ще якомусь Джекові — плитка шоколаду. Господарі знають, чим найкраще пригостити своїх вихованців у важливий для них день.

- Прикордонник і собака — два біологічні суб’єкти, які у парі несуть службу протягом півтора року, — так кореспондентові “ВЗ” охарактеризував ці взаємини перший заступник начальника навчального кінологічного центру Держприкордонслужби полковник Валерій Данилевич. — Важко переоцінити, скільки добра зробили для людей службові собаки у мирний час і у бойових умовах. У критичних обставинах саме вони здатні врятувати чиєсь життя...

Кінологічний центр у Великих Мостах унікальний за своїми масштабами і методикою підготовки. Рівному йому немає на теренах Європи. За словами полковника Данилевича, центр здатний розмістити у себе 150 племінних і 300 стройових собак, які перебувають на дресируванні. Готують собак за кількома напрямками: пошук вибухових, наркотичних речовин, пошук людини — як на зеленому кордоні (за слідами), так і у вантажівках, у поїздах. У зв’язку з проведенням антитерористичної операції на сході окремо собак навчають знаходити міни...

Ми запитали у Валерія Віталійовича, наскільки ретельними у виконанні свого службового обов’язку є його вихованці. У відповідь почули ось таку драматичну історію.

Під час АТО у складі Луганського прикордонного загону службу з охорони державного кордону України у цьому регіоні несли чотири львівські прикордонники зі своїми собаками. Три дні загін перебував в оточенні ворога, собаки допомагали утримувати довірену їм територію. Але сили були нерівними. Так сталося, що терористи вогнем відсікли прикордонників від місця, де перебували собаки. Але чотирилапі захисники продовжували виконувати свою місію: не підпускали противника, стримували його. Допомогти собакам не було як. Розлючені терористи безжально розстріляли чотирилапих “воїнів”. Згодом прикордонники пом’янули цих бойових побратимів, які дотримали присяги, віддавши життя за своїх господарів...

З недавніх подій у Криму відомо, як багато легкодухих військових, у тому числі офіцерів, зрадили присягу на вірність Україні. У тварин — інакше. Великомостівські прикордонники запевнили нас: їхні собаки ніколи не зраджують. Навіть якщо господар їх покарає за якусь дрібну провину (насварить, посадить у клітку) — не ображаються. Не втікають до іншого господаря, залишаються зі своїм вчителем до кінця, готові виконати будь-яку його команду.

Фото Андрія ПОЛІКОВСЬКОГО

Схожі новини