Передплата 2024 «Добра кухня»

«Лікарські таємниці» на ZIKу – швидка допомога, яка рятує від медиків

У ефірі ZIKу відбулася прем’єра програми «Лікарські таємниці».

Проект-викриття, який би інспектував медичні заклади — поліклініки, лікарні, пологові відділення та навіть стоматологічні кабінети у великому місті і в малому селі — телеканал ZIK обіцяв своїм глядачам ще восени. І ось нарешті в ефірі ZIKу відбулася прем’єра програми «Лікарські таємниці», журналісти якої перевіряють та показують «хворі» місця української медицини. Про довгоочікуваний старт та специфіку виробництва «ревізійного» телепродукту ми дізналися більше в Ольги Мовчан, керівника департаменту соціально-економічних проектів каналу.

— У чому полягає головна особливість проекту «Лікарські таємниці»?

— Мета проекту — зробити нашу медицину кращою. Усі знаємо — у медиків малі зарплати, фінансування лікарень ганебне, вічний брак коштів… Але при цьому, якщо підсумувати, скільки грошей дають на лапу лікарям самі ж пацієнти, то суми виходять величезні. Наприклад, пологовий в обласному центрі отримує не менше 8-ми мільйонів гривень на рік від породіль, звісно, не офіційно, а у вигляді «подяк» лікарям. Як витрачаються ці кошти, ніхто не може проконтролювати, але пора визнати, що лікарі не живуть на одну зарплату. І досить прикривати недбалість чи хамство поганим фінансуванням медицини.

— Хто є «креатором» такої ідеї?

— Ідея народилася у мене спільно з генеральним продюсером ZIKу Данилом Нікуленком. У кожного ставалися прикрі випадки, пов’язані з медобслуговуванням, але люди чи часу не мають скаржитися, чи грошей, чи бажання. Тож «Лікарські таємниці» — це як швидка допомога, яка рятує від медиків.

— Звідки отримуєте інсайдерську інформацію? Хто є вашими основними джерелами?

— Нашій команді дуже хочеться, щоб основними джерелами були самі медики, які хочуть змінити систему, у якій працюють, на краще. Які хочуть пишатися своєю лікарнею чи поліклінікою і тому засуджують, наприклад, колег, що оперують напідпитку. Але, на жаль, серед білих халатів це не прийнято. Один одного покриває, і отримати інсайд дуже складно. Тож наші основні джерела — самі пацієнти або їхні родичі. Та й дуже рідко люди наважуються скаржитись, мовчать, як це не сумно, поки хтось із близьких не загине. Дуже хочемо, щоб люди не боялися говорити, бо тільки разом ми можемо щось змінити в українській медицині.

— На які найбільші ризики натрапляєте під час зйомок?

— Найбільший ризик — це головний лікар, який вміє тікати від теми з завзятістю видатного політика.

— Пріоритетна аудиторія проекту? На кого орієнтуєте свій контент?

— Насправді аудиторія якнайширша, бо тема усіх болить. Всі ми бачимо, що медицина в жахливому стані, і потрібно щось робити. Але, на жаль, віз і нині там.

— На який резонанс розраховуєте після старту «Лікарських таємниць»?

— Уже під час зйомок перших програм є реакції — закриття пологового на дезінфекцію та службове розслідування щодо двох лікарів. Тому команда «Лікарських таємниць» переконана: ми на правильному шляху.

— Скільки випусків першого сезону програми заплановано?

— Плануємо випустити 18 епізодів. Прем’єра відбулася зовсім нещодавно — 10 лютого. Виходитимуть «Лікарські таємниці» в ефірі телеканалу ZIK щосереди о 22.00.