Передплата 2024 «Добрий господар»

Вийшов на пенсію – замовив пам’ятник...

Чому чоловіки помирають швидше за жінок?

Статистика доводить: якщо ви — чоловік, проживете щонайменше на три роки менше, ніж жінка, яка є вашим однолітком!

Раніше вважалося, що чоловіків зводить у могилу важка фізична праця. Надмірні навантаження та травми, яких зазнавали у молодості, у старшому віці виливалися у хронічні захворювання.

З часом мужчини перебралися з шахт і цехів у теплі офіси. Робочий день від 9.00 до 18.00, обідня перерва, два вихідні, оплачувані лікарняні, щорічна відпустка... Їхні дідусі про таке життя могли лише мріяти! У жінок також відпала потреба прати руками і готувати щодня їжу на майже два десятки домочадців. Тривалість життя чоловіків і жінок зросла. Однак паритету досягти так і не вдалося: чоловіки продовжують помирати швидше.

Однією з найпоширеніших версій, чому представники сильної статі поспішають покинути цей світ, є те, що вони не дбають про своє здоров’я, — курять, зловживають спиртним, переїдають. Російські жінки, приміром, живуть на 13 років довше за чоловіків, бо від алкоголізму у Росії помирає кожен третій чоловік, а серед жінок таких - “лише” 15%. Однак найближчі родичі людей — мавпи — спиртного не вживають взагалі. Але серед шимпанзе, орангутангів і горил також можна зустріти більше вдів, ніж вдівців.

“Головна причина криється у нашій біології”, - припускає науковець університету Ньюкасла (Велика Британія) Том Кірквуд. “Жінки мають дві Х-хромосоми. Чоловіки — одну Х- та одну Y-хромосому. Дві однакові хромосоми у жінок означають, що вони мають подвійні копії кожного гена. Якщо один з них матиме дефект, у нагоді є запасний. Організм чоловіків не обладнаний таким механізмом резервного копіювання. У результаті, більшість клітин згодом починають функціонувати неправильно, що підвищує ризик виникнення захворювань”, - цитує ученого BBC Future.

Корейський науковець Хан-Нам Парк, який проаналізував докладні записи про придворне життя імператорів династії Чосон, поділився зі світом ще однією нестандартною гіпотезою. При дворі правителів жив 81 євнух. Цим бідолахам яєчка видалили ще до того, як вони із хлопчиків почали перетворюватися на чоловіків. Євнухи жили у середньому 70 років, у той час як решта чоловіків — лише 50.

Тестостерон вчені вже не вперше роблять винуватим у передчасній смерті мужчин. “Цей гормон збільшує продукування сім’яної рідини, але також сприяє розвитку раку простати. Впливає на серцево-судинну систему таким чином, що вона є більше продуктивною на початку життя, але прискорює розвиток гіпертонії і атеросклерозу у старшому віці”, - наводить слова дослідника з Лондонського університетського коледжу Девіда Джема BBC Future. З жінками — все навпаки. В експериментах на тваринах штучне припинення виробництва естрогену призводило до зменшення тривалості життя самок. “Під час спарювання великим попитом користуються альфа-самці, які відрізняються вищим рівнем тестостерону. Але як тільки з’являються діти, чоловіки вже не потрібні, - каже Том Кірквуд. - Добробут потомства тісно пов’язаний із добробутом материнського організму. Для дітей більше значення має здоров’я матері, ніж батька”.

Чому чоловіки живуть дов­ше за жінок і як їм не померти відразу після виходу на пенсію, “ВЗ” розпитував у відомого лікаря, автора методики циклічного голодування Олександра Ворошилова (на фото).

- Доцільно порівнювати людей з тваринами, як це роб­лять західні вчені?

- Життя і людей, і тварин має вигляд параболи. Половина дуги, яка йде вгору, - це дитячий вік, юність і молодість. Вершина — це середній, зрілий вік. Далі дуга йде вниз. Це — старший, похилий і старечий вік.

Тварини, на відміну від людей, помирають задовго до того, як дістануться вершини або на самій вершині. Лев може прожити 25 років, але помирає у п’ять — загризають конкуренти. Свиня може й двадцять протягнути, але ріжуть її у півтора.

Середня тривалість життя — видова ознака. Землерийка живе 1,5 року. Миша — три. Щур — п’ять. Слон може прожити 70 років. Черепаха — 300. Максимальний вік баобаба — тисячу років. Секвойї — 5 тис. Помирають не тому, що втрачають сенс життя, — просто настає їхній час.

- Виходить, наша смерть — запрограмована еволюційно?

- Саме так. На кінці хромосом є ділянки ДНК, т. зв. теломери, які вкорочуються при кожному поділі клітини. Через 52 поділи (стільки разів ділиться більшість клітин людського організму) сягають межі Гейфліка. Запускається програма апоптозу — запрограмованої клітинної смерті. Ознаки біологічного старіння організм проявляє при наближенні до цієї межі.

- Чому чоловіки живуть менше за жінок практично в усіх країнах?

- На відміну від братів наших менших, перебуваємо на вершині параболи протягом 15-20 років (від 30 до 45-50). Далі починаємо “в’янути”. Скажіть, кому потрібен старигань зі всохлими геніталіями? Функція чоловіка — зачати нове життя і захистити його. Дочекався онуків? Відвали! Жінки живуть трохи довше, бо на них покладена місія наглядати за потомством, зокрема за дітьми своїх дітей.

Але після 45-50 років еволюція припиняє піклуватися і про чоловіків, і про жінок. “Прокидаються” запрограмовані хвороби, що повинні звести людину зі світу, — рак, гіпертонія, цукровий діабет...

- Вчені висувають припущення, що чоловіки живуть менше через тестостерон.

- Так, це доведений наукою факт, що євнухи живуть довше. Але кому потрібне таке життя? (сміється).

- Завдяки здобуткам сучасної медицини люди загалом стали жити довше.

- Людям пояснили, чому не треба жити у вигрібній ямі і ходити під себе. Другий здобуток офіційної медицини — антибіотик. На цьому можна поставити крапку.

- Не скажіть. Якщо людина має гроші на лікування...

- То буде вмирати довше, ніж та, що їх немає.

- Як тоді прожити довше?

- Після 45-50 років треба час від часу брати харчові паузи. Організм під час голодування переключається на виконання короткострокового завдання — не допустити голодної смерті — і забуває на якийсь час про “самоліквідацію”.

Вчені провели експеримент: мишу тиждень годували, тиждень — ні. Результат: тварина прожила не три запрограмовані еволюцією роки, а п’ять! У неї відновилися клітини серця і печінка, репродуктивна функція, почала рости нова шерсть.

Людині природа відвела 60 років життя. Чи проживе довше — залежить від неї самої...

Схожі новини