Передплата 2024 «Добра кухня»

Надія Савченко: «Книги пишуть тоді, коли хочеться померти. А я ще хочу жити»

Книгу української льотчиці на Форумі видавців представила її рідна сестра Віра.

Форум видавців “закрутив” Львів. У четвер вранці, 10 вересня, у день відкриття ХХІІ Форуму видавців перед найголовнішою локацією, львівським Палацом мистецтв, вишикувалася черга ще задовго перед десятою годиною ранку. Вхід на Форум платний — 20 гривень. У перший день, окрім літераторів і видавців, було чимало представників влади. Цьогорічний Форум вперше відбувається за підтримки Міністерства культури України, тож міністр В’ячеслав Кириленко прибув на відкриття. Приїхав на Форум і екс-міністр культури Євген Нищук, у руках якого від самого ранку вже було дві книжки — “Фелікс Австрія” Софії Андрухович і “Стильна книжка для панянки” Оксани Караванської, яку придбав для своєї похресниці у подарунок.

У розмові з журналістом “ВЗ” Євген Нищук розповів, що має намір придбати за ці дні багато книжок. “Люблю читати про видатних філософів чи письменників, про їхнє життя, про те, що їх спонукало до того чи іншого твору”. На думку екс-міністра, Форум вже давно вийшов далеко за рамки не лише Львова, а й України. Сюди вважають за честь привезти свої твори зарубіжні письменники. Паломництво до Львова під час Форуму говорить про те, вважає екс-міністр культури, що треба терміново, вже наступного року, створити інституцію на кшталт польського Інституту книги. Поляки, за словами Нищука, готові поділитися з українцями механізмом створення такого інституту. Треба також звернути увагу на катастрофічне падіння кількості охочих читати. “Нам треба повернути моду на читання”, — сказав Євген Нищук.

Знаковою подією першого дня Форуму була презентація книжки української льотчиці, народного депутата Надії Савченко “Сильне ім’я Надія”, яку вона написала у російському полоні. У Форумі взяла участь рідна сестра полоненої Надії Савченко — Віра. Вона розповіла, що книгу Надя написала за дуже короткий термін.

- Цю книгу написала Надя, яка не є політиком, не є письменником. Вона описала події, які пережила, так, як це бачить солдат — з хронологією. Ідея написання книги належить її адвокатові Іллі Новікову, — сказала Віра Савченко. — Коли Ілля запропонував усе викласти на папері, Надя пожартувала: “Книги пишуть тоді, коли хочеться померти. А я ще хочу жити”. Книгу Надя почала писати у якийсь надцятий день свого голодного страйку, який тривав безперервно 73 дні. В якийсь день сказала Іллі Новікову: “Добре. Буде тобі твоя книга, бо я вже хочу померти”. Книгу вона написала за якихось два-три тижні. Ми її довго набирали. Як нам передавала рукопис? Маленькі записки у вухах, так звана маленька малява. Ми це все “розшифровували” і набирали тексти. У книзі є певна хронологія: бій-полон-в’язниця, а далі Надя показує своє бачення української армії.

Рідна сестра української льотчиці сказала, що Надія написала книжку насамперед заради правди. «На початку книжки є такі рядки: «Я розкажу тобі, як другу… Та не знаю, чи встигну розказать. Я напишу тобі, як другу. Може, ти ще встигнеш прочитать». Важливо перекласти цю книгу іноземними мовами, щоб люди за кордоном прочитали і зрозуміли, що насправді відбувається», — пояснила Віра Савченко. Лише вчора, 9 вересня,

10 тисяч примірників забрали з друку, а сьогодні вже пропонували читачам на Форумі за 165 гривень. Книжка у твердій палітурці. Найближчим часом книгу “Сильне ім’я Надія” буде видано у м’якій палітурці, і її вартість становитиме 95 гривень.

Ложку дьогтю до святкової діжки додав пікет, який влаштували активісти Львівської громадської організації “Ме­моріал”. Молоді люди, озброївшись плакатами і гучномовцем, закликали бойкотувати книжки харківського видавництва “Фоліо”.

- Наша акція спрямована на те, щоб таке видавництво, як “Фоліо”, не було присутнє на такій книжковій виставці, як Форум видавців, — розповів журналісту “ВЗ” голова правління Львівської громадської організації “Меморіал” Роман Гинда. — У видавництві “Фоліо” виходили і виходять багато українофобських книжок, як-от Януковича, Табачника, Бузини. А зараз “Фоліо” видало книжку Платона Бєсєдіна “Учитель. Роман перемен”. Цю книжку “Фоліо” надіслало на російський конкурс “Російський букер 2015”, де книжка вже займає першу позицію, і видавництво “Фоліо” отримає 40 тисяч доларів. У цій книжці змальовано чітко нацистське обличчя українців, кримських татар. У романі Бєсєдіна з позицій російського шовінізму обґрунтовується ідея відокремлення Криму від України. Тому ми протестуємо проти того, щоб таке видання було присутнє на львівському книжковому Форумі.

Директор видавництва “Фоліо” Олександр Красовицький на своїй сторінці у Facebook написав: “Це — чергова феесбешна поганка про “Фоліо”. У Москві для друку таких книг створено видавництво з назвою “Фоліо”, грамотний хід. Після кожної “воєнної” книги “Фоліо” починається черговий “піарвброс”. Це — реакція на “Іловайськ” Євгена Положія і “Художники війни” Максима Бутченка. Прошу всіх, хто у курсі, перепостити і зсилатися на мій текст, а не на провокацію феесбешних пікетчиків. Відповідну заяву сьогодні подаю у СБУ”.

Варто зазначити, що до львівського Форуму видавців саме це видавництво підготувало декілька книжок про війну на Донбасі з активною проукраїнською позицією, які мали розголос. Тож видавництво переконане, що це спроба з боку російських «колег» спровокувати львів’ян та учасників Форуму.

Список спонсорів читали понад п’ять хвилин...

На урочистому відкритті Форуму видавців говорили про «паломництво правди і миру»

Міжнародний книжковий Форум видавців у Львові вже традиційно розпочався з відкриття Львівського міжнародного літературного фестивалю. Чи не вперше урочиста церемонія у Львівській філармонії зібрала повний зал книголюбів. Ажіотаж — шалений. На балконі люди сиділи просто на підлозі. Публіка незвична для консервативної філармонії: спікерів на сцені перебиває дитячий плач, а на музичних виступах зал підспівує і навіть пританцьовує.

Ведучий вечора, журналіст, блогер і громадський активіст Володимир Бєглов запрошує до слова Владику Бориса Ґудзяка, єпископа УГКЦ у Франції, країнах Бенілюксу та Швейцарії. Владика порушив щемливі для кожного українця питання: “Як нам шукати мир? Чи можливе примирення між Львовом і Луганськом? Між сходом і заходом? Що нам робити з сусідом на півночі? У 1942 році французький міністр закордонних справ Робер Шуман запитує: як ми, французи, житимемо з німцями після війни? Робер Шуман є одним з “батьків Європи”. Разом з Конрадом Аденауером, Альчіде де Ґаспері, Шарлем де Ґоллем приводить Європу до примирення. Не за рік і не два. Однак вже у 1962 році президенти Франції та Німеччини зустрілися і задекларували примирення французького і німецького народів. Прикладом для нас є примирення поляків і українців. Сьогодні все змінилось настільки, що Польща є найбільшим адвокатом України у світі. Такий захід, як Форум видавців у Львові, покликаний шукати відповіді на складні питання. Мусимо взяти до рук книжку і черпати з неї натхнення на непросте паломництво правди і миру. Боже благословення і перемога є з тими, хто несе мир. Нехай це благословення сходить на нас, коли перебуваємо в епіцентрі боротьби добра та зла...”.

Торкнулися на урочистій церемонії і більш злободенних тем. Україністка, професорка НаУКМА (Польща) Олександра Гнатюк висловила надію на створення Інституту книги, який би займався популяризацією літератури в Україні та за кордоном, вирішував проблеми бібліотечної системи. Дорікнула дослідниця і міським чиновникам, які за 22 роки проведення літературного фестивалю так і не спромоглися знайти для нього більш гідного приміщення. Основна локація у Палаці мистецтв не може вмістити шалену кількість книголюбів, котрі з’їжджаються до Львова з цілої України. А от головна натхненниця Форуму видавців Олександра Коваль відзначила, що цьогоріч фестиваль вперше отримав державну фінансову підтримку. Правда, про конкретні цифри не йшлося... Занудьгували присутні у залі, коли перелічували спонсорів (партнерів) Форуму видавців, — список зачитували понад... п’ять хвилин.

“Родзинкою” вечора став виступ академічного молодіжного симфонічного оркестру INSO-Lviv, що здобув перемогу у “Битві оркестрів” в Одесі, солістки Римського та Мадридського оперних театрів Софії Соловій та скрипаля-віртуоза Олександра Божика. Серед гостей урочистого відкриття можна було помітити Євгена Нищука, Мирослава Мариновича, Юрія Шухевича, Сергія Проскурню, Миколу Княжицького…

Юрко СЛАВІНСЬКИЙ