Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Свобода» у «браслетах»

Політиків, які брали участь у заворушеннях під парламентом, відправляють під домашній арешт.

Голова закарпатського обласного осередку партії “Свобода” Едуард Леонов (народний депутат від цієї політичної сили у Верховній Раді сьомого скликання) найближчі два місяці ходитиме з електронним браслетом, з допомогою якого міліція контролюватиме його пересування. “Тягнибоківця” зобов’язано не покидати рідного міста Ужгорода, а з восьмої вечора до восьмої ранку не виходити з власного помешкання. Такий вердикт у четвер, 10 вересня, виніс екс-депутатові Печерський районний суд Києва — за звинуваченням у побитті правоохоронців під час кровопролитних подій під стінами парламенту 31 серпня, коли загинуло троє бійців Нацгвардії і понад 140 стражів порядку було поранено. Прокурори вимагали жорсткішого запобіжного заходу: узяти Леонова під варту на 60 днів без права вносити грошову заставу. Натомість чинні народні депутати від “Свободи” Юрій Бублик, Андрій Іллєнко, Юрій Левченко, а також позафракційний Олег Мусій пропонували судді Наталії Васильєвій випустити однопартійця під їхню особисту поруку.

«Свободівцеві”, який брав участь у мітингу “на захист Конституції”, державне обвинувачення інкримінує грубе порушення закону за частиною 2 статті 294 Кримінального кодексу - “організація масових заворушень, що супроводжувалися насильством над особою, погромами, підпалами, знищенням майна, захопленням будівель або споруд, насильницьким виселенням громадян, опором представникам влади із застосуванням зброї або інших предметів, які використовувалися як зброя, а також активна участь у масових заворушеннях”. Доказами, якими оперує прокуратура, є оперативна відеозйомка, на кадрах якої видно осіб з палицями, які б’ють бійців Національної гвардії. У разі доведення в суді вини Леонова, йому загрожує позбавлення волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років. Така ж доля може чекати інших 18 затриманих під Верховною Радою, які за рішенням суду вже перебувають у слідчих ізоляторах.

Леонов і його соратники відкидають звинувачення, кажуть про їх фабрикацію, про цілеспрямоване політичне переслідування їхньої партії. Виявом такої фальсифікації називають те, що обидва свідки у справі мають однаковий день, місяць і рік народження. Лідер “Свободи” звернувся до суду із позовом проти міністра внутрішніх справ Арсена Авакова — через безпідставні, на думку Тягнибока, публічні звинувачення, які глава МВС висунув на його адресу і адресу партії у перші ж години після теракту під парламентом.

Тим часом Генеральний прокурор Віктор Шокін пообіцяв у найближчий вівторок-середу оприлюднити матеріали розслідування подій 31 серпня. Кілька днів тому президент Петро Порошенко, який взяв справу під особистий контроль, заявив, що українці незабаром дізнаються “шокуючу правду” про цей злочин. За словами глави держави, теракт повинен був бути масштабнішим, зі значно більшою кількістю жертв. У хід мали піти кілька бойових гранат, одна з яких призначалася для народних депутатів і журналістів, які спостерігали за подіями з вікон парламенту.

P. S. У справі про обрання запобіжного заходу колишнім нардепам від “Свободи” Юрію Сиротюку та Ігорю Швайці (їх теж звинувачують у протиправних діях під парламентом) призначена суддя Світлана Волкова раптово захворіла. На лікарняний так само несподівано пішла призначена взамін неї суддя Галина Матійчук...

Фото зі сайту svoboda.org.ua

Схожі новини