Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Це брудний піар перед черговими виборами...»

  • 22.07.2015, 20:16
  • 4 089

Батьки Андрія Кузьменка висунули ультиматум міським чиновникам.

Скандал навколо проектів Львівської міської ради щодо вшанування пам’яті лідера гурту «Скрябін» Андрія Кузьменка не вщухає. Як уже повідомляв “ВЗ”, батьки покійного музиканта, Ольга Михайлівна та Віктор Кузьмич, висловили обурення діями міських чиновників. Ще в лютому, одразу після трагічної смерті популярного музиканта, міська влада запропонувала його рідним назвати ім’ям Кузьми Скрябіна один зі скверів. Тривали довгі громадські слухання, проекти змінювались та відкидались. Батьки не витримали — звернулися до мера Андрія Садового з вимогою припинити будь-які заходи з вшанування пам’яті їхнього сина.

Відповідну заяву обурені батьки музиканта віднесли у мерію у понеділок, 20 липня. У коментарі “ВЗ” Ольга Кузьменко емоцій не стримувала: «Це був брудний піар перед черговими виборами, у міськраді нічого робити і не збиралися. До нас звернулися з мерії одразу після смерті Андрійка, ще на початку лютого. Сказали, що хочуть назвати сквер його ім’ям. Балаканина тривала півроку. Пропонували одне місце, потім інше... Згодом вирішили облаштувати мистецький простір. Локацію змінювали чотири рази! Минулого тижня на засіданні виконкому ЛМР питання знову не проголосували. Це знущання над пам’яттю про сина. Ми з чоловіком написали звернення, в якому категорично заявили протест проти лицемірних проектів Львівської міськради, які змінюються, тасуються і відкидаються. Пропозиції не подобаються то “Самопомочі”, то “Свободі”, то ще комусь. Ми у них не просили нічого, це було їхнє рішення-химера. Лише просимо не тривожити душу нашого сина...».

Наступного дня, 21 липня, коли інформація набула резонансу, у міськраді відбулася зустріч батьків музиканта з міськими чиновниками. Як повідомили деякі ЗМІ, після розмови Ольга та Віктор Кузьменки відкликали свою заяву про відмову від будь-яких заходів з вшанування пам’яті їхнього сина. “Це прикре непорозуміння, - пояснює головний архітектор Львова Юліан Чаплінський. - На засіданні виконкому ЛМР питання про вшанування пам’яті музиканта не було відкинуто, його лише перенесли на доопрацювання. На наступному засіданні виконавчого комітету, що відбудеться

24 липня, це питання розглянуть повторно. Буде оголошено конкурс проектів. Тому, гадаю, інцидент вичерпано”.

За словами Юліана Чаплінського, батькам музиканта пропонували кілька проектів. Спершу йшлося про створення мистецького простору на пл. Є. Маланюка поблизу філармонії, згодом - на пл. Є. Петрушевича. Зупинились на

пл. Олекси Гасина (неподалік бібліотеки ім. В. Стефаника). «Про перейменування площі не йдеться, - запевняє пан Юліан. - Умовою конкурсу буде створення не скульптури, а концептуальної композиції. Це вже залежатиме від ідей авторів, які візьмуть участь у конкурсі. Поблизу площі О. Гасина розташовані географічний факультет ЛНУ ім. І. Франка та школа №9, тож у цьому місці завжди буде багато молоді, яку так любив Кузьма. Емоційний фон, що утворився навколо цієї теми, ми намагатимемось компенсувати реальними справами».

Відхрещуються від конфлікту і «свободівці». «Ми не маємо жодного представника у виконавчому комітеті, тож на його рішення апріорі впливати не можемо, - каже голова фракції ВО «Свобода» у Львівській міськраді Любомир Мельничук. — Нашою думкою навіть не цікавилися. Розумію батьків Андрія Кузьменка, яких обурює ця ситуа­ція. Але не можу зрозуміти, чому звинуваючують нашу фракцію, яка до цієї проблеми жодного стосунку не має. Будемо вимагати від виконавчого комітету та від Андрія Садового припинити лицемірство і гідно вшанувати пам’ять талановитого музиканта».

Однак Ольга та Віктор Кузьменки вичерпаним конфлікт не вважають. А інформація про відкликання заяви з вимогою припинити «лицемірний» проект взагалі стала для них новиною. «Ми з дружиною чекаємо п’ятничного рішення виконкому ЛМР, заява зареєстрована і ми від неї не відмовляємося, - розповідає журналісту «ВЗ» Віктор Кузьмич. — Зустріч з працівниками мерії відбулася, нас переконали не робити поспішних висновків. Мовляв, у п’ятницю це питання вирішиться. Дуже хочемо, щоб нас зрозуміли правильно. Піврічна тяганина з іменем нашого сина нас дуже гнітила. Ми не могли собі дозволити, щоб хтось з політиків піарився на нашому горі. Тому назріло таке рішення. Ми дали міським чиновникам час до п’ятниці, аби вирішити проблему. У випадку її чергового затягування нам доведеться відмовитись від цього проекту».

Схожі новини