Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Золота медаль за страву з... тельбухів

Українські кухарі показали клас на конкурсі «Бісер моря-2015»

“За кордоном багато хто думає, що в Україні їдять не виделками, а паличками, що їжу готують на плиті з однією конфоркою, що у нас немає вишуканих ресторанів, що в Україні триває війна і їхати сюди — небезпечно. Хотіли розвіяти ці міфи, тому й взяли участь у конкурсі”, — кажуть українські кухарі.

«Бісер моря-2015» — міжнародний кулінарний конкурс, який щороку проводиться на острові Брач у Хорватії. Цьогоріч пройшов вдесяте. Але українські кухарі тільки тепер наважились випробувати власні сили. І от з першої спроби нашим хлопцям вдалося вибороти одну золоту та три срібні медалі. Це при тому, що їхніми конкурентами були близько 300 професійних кухарів з 18 країн світу!

“Готувалися до змагань два місяці, — розповідає Андрій Валовий із ГО “Західна Шеф Група”, представник SKMER (Асоціації кухарів Середземномор’я та Європейського регіону) в Україні. — Кухарі готували страви з тельбухів, баранини та рису (різото). Найважче — це тельбухи. Субпродукти мають специфічний запах, який кухар мусить делікатно усунути. Та й не так просто приготувати з них якусь оригінальну смачну страву, зробити її досконалою. Наш кухар 31-річний Флорін Патрікі справився із цим завданням на відмінно — у номінації “Тельбухи” виборов золоту медаль! 23-річний Дмитро Левін у тій же номінації здобув «срібло» — його різото також відзначили срібною медаллю. А от 26-річний Ярослав Гуменюк посів другу сходинку у номінації “Баранина”. Конкуренція була ней­мовірна — у номінації “Тельбухи” і “Баранина” змагалося по 20 конкурсантів, різото готували 40 учасників. За медалі самого чемпіо­нату хлопці не боролися, бо тоді би кожен мусив змагатися у трьох номінаціях — такою була умова допуску до фіналу конкурсу. Оскільки брали участь вперше і розуміли, що шанси здобути призові місця — невеликі, вирішили позмагатися лише в окремих номінаціях”.

“Учасників, які будуть представляти Україну, обирали на внутрішньому конкурсі. Вирішили, що дамо дорогу молодим. Для кожної страви створили технологічну карту. Кухарі додавали свої “родзинки”, працювали над оформленням. Кожну страву, щоб зробити довершеною, готували і дегустували по 20-30 разів, — зізнається пан Андрій. — На приготування страви відводилося від 30 до 80 хвилин. Протягом усього часу судді не випускали учасників та їхні роботи із поля зору. Оцінювали, як кухарі організували робочий процес, чи чисто у них на столі — за все це виставлялися бали”.

Судив на конкурсі наш співвітчизник В’ячеслав Совенко, один із засновників Західної Шеф Групи. “Підсудити на нашу користь не міг. По-перше, організатори намагаються уникати таких збігів, щоб судді оцінювали роботу своїх земляків, — каже Андрій Валовий. — Крім того, одночасно виступають четверо кухарів, і їх судять щонайменше четверо суддів”.

Конкурс тривав чотири дні. На третій українська команда організувала “Вечір української кухні”. Довелось з України буряки тягти, бо у Хорватії продаються вже чищеними, у вакуумних упаковках — не мають ні смаку, ні запаху. Наші кухарі почастували учасників конкурсу традиційним червоним борщем, варениками і салатом зі свіжої капусти. Звичайна для нас шаткована капуста з морквою, заправлена сіллю, перцем і оливковою олією, викликала у гурманів справжній фурор!

Зараз українські кухарі готуються до поїздки у Чорногорію, на міжнародний чемпіонат, який буде проходити під егідою Міжнародної асоціації кулінарів (WAKS). Шукають спонсорів. “Як не економили, але участь у “Бісері моря-2015” обійшлась нам у 1,5 тис. євро. Платили з власної кишені. Це — немалі гроші, зважаючи на економічну ситуацію в країні, — зізнається Андрій Валовий. — Добре, що знайшовся спонсор, який забезпечив нас транспортом”.

Тельбухи на подушці зі шпинату (страва, яка здобула золоту медаль на конкурсі)

Інґредієнти (рахуємо у пропорціях):

— Шпинат свіжий — 200

— Часник — 5

— Оливкова олія — 15

— Нирки свинячі — 40

— Печінка свиняча — 40

— Шия свиняча — 40

— Тим’ян свіжий — 3

— Тим’ян молодий — 3

— Петрушка — 3

— Внутрішній жир (сітка)

— Цибуля ріпчаста — 15

— Масло вершкове — 30

— Борошно гарбузове — 50

— Молоко — 100

— Вершки кулінарні 30% — 20

— Шафран — 1

Субпродукти (печінку, шию, нирки) подрібніть у блендері, заправте сіллю, перцем та зеленню. Зробіть три кульки і замотайте їх у сітку з жиру. Обсмажуйте у маслі 15-20 хвилин. На окремій сковорідці підсмажте на оливковій олії свіжий шпинат (п’ять хвилин).

Приготуйте соус. У гаряче молоко вкиньте гарбузове борошно і постійно перемішуйте, щоб маса набула консистенції вершків. Наприкінці додайте сіль, перець і шафран.

Кульки викладіть на подушку зі шпинату і полийте гарбузовим соусом.

Схожі новини