Передплата 2024 «Добрий господар»

«Коридор ганьби» для Ольги Загульської

Студенти ЛНУ ім. І. Франка провели «заочну» акцію протесту проти позиції доцента географічного факультету, яка відверто симпатизує «ДНР» і «ЛНР»

У Львівському нацуніверситеті ім. І. Франка набирає обертів скандал довкола доцента кафедри фізичної географії Ольги Загульської (на фото). Про цю ситуацію вже писав “ВЗ”. Викладачка відкрито висловлює підтримку терористичним організаціям “ДНР” і “ЛНР”, вважає, що війну на Донбасі спровокував Майдан, стверджує, що Росія не воює на сході України тощо. Цю “вату” вона постійно постить у соцмережах.

Викладачі географічного факультету були шоковані позицією колеги. Однак цькувати викладачку, зрозуміло, ніхто не збирався, оскільки вона не висловлювала своїх політичних переконань на лекціях, не розмовляла про них зі студентами. Та через гіперактивність Загульської у соцмережах її погляди швидко стали відомі громадськості. СБУ перевірила блог Ольги Загульської, але не виявила у цих дописах складу злочину — там немає закликів до повалення конституційного ладу та захоплення влади, а право на власну думку й погляди гарантоване кожному громадянину держави Конституцією України. Водночас ситуація спричинила широку дискусію у соцмережах.

У вівторок, 24 лютого, студенти Франкового вузу перед лекцією доцента Загульської створили для неї «коридор ганьби». Чекали викладачку, але вона так і не з’явилася на парах. Як потім повідомила пані Ольга у соцмережах, її попередили про акцію по дорозі на роботу. Через це в неї стався гіпертонічний криз. Журналіст “ВЗ” зателефонувала Ользі Загульській. Та розповіла, що зараз перебуває на лікарняному, лікується вдома, бо не має можливості лежати в лікарні. Жінка ображена, стверджує, що студенти не самі влаштували “коридор ганьби”, а до цього їх підштовхнули своїми висловлюваннями Мирослав Попович, Юрій Винничук і Отар Довженко. “Я висловлюю свою позицію цивілізовано, а те, що зробили студенти, — нецивілізований підхід, — стверджує пані Ольга. — Ми виступаємо за європейський вибір, натомість мені влаштовують якусь інквізицію. Я не буду йти ні на який “коридор ганьби”, бо не вважаю себе винною. Не вважаю свою позицію ганебною. Коли одужаю, буду ходити на роботу”. У соцмережах жінка запостила пафосний текст під заголовком “Они меня убивают”, де стверджує, що її цькують на роботі.

Натомість про жодне “полювання на відьом” в університеті не йдеться. “Відбувся цивілізований протест студентів, які висловили свою позицію стосовно позиції пані Загульської, — прокоментував ситуацію журналісту “ВЗ” ректор ЛНУ ім. І. Франка Володимир Мельник. — Факультет стосовно її викладацької діяльності не має застережень. Вважаю, студенти мали всі підстави, і моральне, і людське право висловити свою позицію. Хоча б з огляду на те, що їхній однокурсник Ігор Костенко загинув на Майдані. Вони провели акцію цілком інтелігентно, згідно з університетськими традиціями. Вони не принижували персонально пані Загульську, але стосовно позиції цієї особи висловилися. Зараз до тридцяти викладачів, співробітників університету, що воюють на сході України, ще 61 особа (переважно наші викладачі) отримала повістки. Нещодавно ми проводили в актовому залі вечір пам’яті загиблих на Майдані студентів. Було близько півтисячі студентів і викладачів. І настільки було уразливо для них те, що викладачка, по суті, підтримує тероризм на сході України!”.