Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«20 дівчаток побігли топитися у ставку...»

У дитячому журналі – недитячі задачки

Батьки тернопільських дошкільнят забили на сполох після того, як нещодавно отримали журнал для дітей із “оригінальними” задачами про нерозділене кохання, думки про суїцид та непристойні слова.

“Хлопчик пише на паркані непристойне слово з 15 букв. На кожні три букви він витрачає по 62 сантиметри довжини паркана. Чи поміститься на паркані непристойне слово, якщо довжина паркана 3 метри 16 сантиметрів?” — йдеться в одній із задач у дитячому пізнавально-розважальному журналі “Куля”.

Ще одна задачка ще більше вражає “польотом думки” та “глибиною фантазії”: “У красеня Костика безмежно закохалися 50 дівчаток. 20 дівчаток побігли топитися у ставку, але їх витягнули рятівники, і вони закохалися в рятівників. 12 дівчаток пішли до аптеки купити отрути, але замість отрути їм продали зеленку, і вони розчарувалися в коханні. 7 дівчаток розлюбили Костика і безмежно закохалися в красеня Сергійка. Решта дівчаток твердо вирішили вийти заміж за красеня Костика, щойно він виросте. Скільки дівчаток мріє про те, щоб красень Костик якнайшвидше виріс?”.

“Журнал потрапив до рук випадково, — розповів “ВЗ” тернополянин, батько п’ятирічної дів­чинки Анастасії Юрій Кулик. — Дітей знимкували під час одного із свят, а світлину надіслали у редакцію журналу. Згодом дізналися, що її надрукували. Вирішили купити той журнал для сімейного архіву, так би мовити. Коштує він 12 гривень”.

Пан Юрій почав переглядати видання і наткнувся на задачі, зміст яких і дорослим “перетравити” буде важко. “Був упевнений, якщо журнал дитячий, то і тематика буде відповідною, — пояснив чоловік. — А тут таке... Дитині я, звісно, того не читав, бо з окремих завдань і статей зрозумів, що дітям такого не те що читати, а навіть показувати не можна. Непристойні слова на паркані, дівчата, які пішли топитися, купували отруту… І це для дітей?”.

Юрій Кулик розповів, що більшість батьків, що придбали журнал, про “ексцентричне” наповнен­ня довідалися саме від нього...

У вихідних даних журналу знаходимо, що редакція видання знаходиться у Львові, на вулиці Енергетичній, 15. Журнал позиціо­нує себе як пізнавально-розважальне видання, яке вперше побачило світ у вересні 2007 року. Читацька аудиторія — школярі віком від 7 до 12 років. Мета проекту (вказана на сайті видання) є більш ніж благородною — заохочення учнів молодшої школи до читання, розвиток їхньою ерудиції та інтелекту. “Наповнення журналу частково синхронізоване із програмою для середньої загальноосвітньої школи (2-5 класи), але не повторює її, а лише доповнює пройдений у школі матеріал та розширює тематичні ряди, таким чином сприяє формуванню більш широкої системи знань”, — йдеться в інформації.

“Неприємна ситуація склалася, — розповів “ВЗ” засновник видання Олег Кручек. — Маємо типову ситуацію, коли сталася помилка. Вона, звісно, неприємна, але не трагічна. Вирішили спробувати щось цікавіше, але добре те не вичитали. От і вийшов такий казус. Зрозуміло, що чогось подіб­ного більше не буде. Та робити з того трагедію не потрібно, все-таки журнал на ринку восьмий рік, і раніше ми чули від батьків та читачів лише позитивні відгуки та подяки”.

Схожі новини