Передплата 2024 ВЗ

Гемодіаліз або смерть

Хворих підключають до апарата «штучної нирки» лише два рази на тиждень – вичерпується запас витратних матеріалів. А поставки нових блокує Антимонопольний комітет

Близько 200 хворих, які перебувають на хронічному гемодіалізі у Львівській обласній лікарні, вийшли на пікет. Людям увірвався терпець. 22 грудня їм повідомили, що процедуру чистки крові, яку проходять три рази на тиждень, тимчасово скоротять до двох — через те, що забракло витратних матеріалів до апаратів “штучної нирки”.

«Стали заручниками конфлікту між двома постачальниками витратних матеріалів — фірмою “Лінк-Медітал”, яка безкоштовно надала лікарні 52 сучасні апарати для проведення гемодіалізу виробництва німецької фірми “Фрезеніус”, та фірмою “Укрпрофмед”, що пропонує постачати витратні матеріали для старих апаратів, які давно пора списати», — пояснюють хворі. Аби влада їх почула, перекрили проїжджу частину перед Львівською обл­держадміністрацією.

“Нові апарати — у нашій власності. А старі — орендовані. На них не ляжемо за жодних умов. Досить, намучилися. Вони погано відмивають. У людей після процедури нестерпно боліли ноги, суглоби викручувало”, — каже президент благодійного фонду “Асоціація життя” Ірина Куцьо. Жінка понад 10 років перебуває на апараті “штучної нирки”.

Навіть за умови жорсткої економії витратних матеріалів надовго не вистачить. Пацієнти — у відчаї. Процедура гемодіалізу — єдина можливість вижити для них. Без підключення до апарата “штучної нирки” через 6-12 днів помруть від інтоксикації. У найгіршій ситуації опинилися хворі, що доїжджають на гемодіаліз з районів. За поганої або недостатньої очистки організм “заб’ється” азотистими шлаками. Пацієнт буде настільки слабким, що просто не зможе доїхати до лікарні. А 70% хворих на гемодіалізі — це люди, яким не виповнилося й 30 років!

“Розмовляв з головним лікарем ЛОКЛ Михайлом Гичкою та головним трансплантологом області у присутності свого заступника Ореста Середи та заступника головного лікаря ЛОКЛ з економічних питань Романа Бакая, — каже директор Департаменту охорони здоров’я ЛОДА Богдан Чечотка. — Заборонив переводити пацієнтів на дві процедури, але мою вказівку не виконали. Тому буду писати доповідну записку т. в. о. голови ЛОДА Юрію Турянському з проханням порушити питання про звільнення керівництва лікарні”.

Пацієнти обіцяють вступитися за головного лікаря. Кажуть, він єдиний, хто послідовно обстоює їхні інтереси. Решта чиновників не надто переймаються проблемою хворих.

“Пан Середа спілкувався з представниками “Фрезеніуса”, і ті запевнили, що постачатимуть витратні матеріали для нових машин до завершення тендерних процедур. Тепер особисто будемо контролювати роботу тендерного комітету, — запевнив Богдан Чечотка. — Також скерували лист-звернення міністру охорони здоров’я Олександру Квіташвілі з проханням допомогти вирішити цю проблему”.

“Конкурсна пропозиція ТОВ «Лінк-Медітал» дешевша, ніж пропозиція від ТОВ «Укрпрофмед». Однак Антимонопольний комітет не дозволив працювати з цією фірмою, посилаючись на те, що наш спеціаліст неправильно прописала медико-технічне завдання. Потім почали стверджувати, що упереджено ставимося до інших учасників торгів... Подали у суд на рішення АМК, бо люди мають жити. З понеділка, 29 грудня, пацієнти знову будуть проходити процедуру тричі на тиждень”, — пообіцяв Михайло Гичка.

Планується, що новий тендер буде проведено 5 січня. Хворі переконані — їх знову годують обіцянками: “Чиновники будуть їсти вареники на свята, а ми — помирати”...